Barnexperten: Frågan alla föräldrar borde ställa sig oftare
Hur får jag mitt barn att sova i sin egen säng? Vad kan jag göra för att slippa tjatet varje morgon? Hur kan jag få min dotter att sluta bitas?
Den typen av frågor är vanliga hos småbarnsföräldrar och beteendevetaren Petra Krantz Lindgren, expert på barn och föräldraskap och författare till boken Med känsla för barns självkänsla, hör dem ofta i sitt arbete. Men frågorna är fel ställda, menar Petra.
Det vi egentligen borde fråga oss är: varför? Varför bråkar barnen, varför vill de inte ligga kvar i sängen och vad beror det på att de vägrar klä på sig? Istället för att enbart se ett problem och efterlysa en enkel lösning borde vi analysera motiven bakom barnens agerande.
“Jag är nämligen helt övertygad om att man inte kan hitta en långsiktigt hållbar, och gentemot alla inblandade respektfull lösning på dessa och andra problem i vuxen-barn-relationen förrän man förstår varför de uppkommer! På samma sätt som jag inte tror att värktabletter kan bota magont eller huvudvärk. De kan tillfälligt ta bort symtomen, men orsaken finns kvar och riskerar att så småningom ta sig nya och mer smärtsamma uttryck”, skriver Petra Krantz Lindgren i ett nytt inlägg i sin populära blogg.
Barnet försöker fylla ett behov
Vi måste förstå vilket behov barnet försöker tillgodose genom sitt beteende, menar hon.
“Barnet gör ju inte som han gör för att jäklas eller för att han inte fattar bättre. Han gör som han gör för att han inte vet något bättre sätt att tillgodose ett behov som han har!”skriver hon.
Ett barn som vägrar ligga kvar i sängen och hela tiden kommer ut till föräldrarna kanske har ett behov av närhet och gemenskap. Då får man fundera över hur man tillgodose det behovet på ett annat sätt – kanske genom att planera in samvaro under kvällen, innan läggdags.
“Istället för att fundera över vad du skall göra åt barnets 'problembeteende', fundera över vilket problem det är som barnet försöker lösa med hjälp av sitt beteende. Ge henne sedan stöd i att lösa problemet på ett, för både henne och omgivningen, konstruktivt sätt”, tipsar Petra Krantz Lindgren.