Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Barbie fyller 60 år – här är samlarens favoriter

09 mar, 2019
author Redaktionen
Redaktionen
Många av oss gav upp intresset när vi kom 
i tonåren, men Kerstin Bergstöm har aldrig slutat med Barbie. Hon är en en riktig Barbienörd och har i dag nästan 400 dockor som hon ständigt byter kläder på och till och med reser med.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Minns du din första Barbie? Hur kul det var att leka med henne, Ken och Skipper? För Kerstin Bergstöm är den omtycka dockan fortfarande en stor del av hennes vardag.

– Jag har hållit på med Barbie i stort sett hela mitt liv, och jag tvivlar på att intresset någonsin svalnar, säger Kerstin.

Numera har Kerstin nära fyrahundra Barbies och hon har inga planer på att sluta samla.

American Girl från 1964 med sin rosa Lady shave.
American Girl från 1964 med sin rosa Lady shaver. På sminkbordet finns ett foto av pojkvännen Ken. Foto: Alexander von Sydow

– Jag förvarar dem i åtta vitrinskåp och de flesta gäster som kommer hit vill så klart titta på dem. De tycker att det är kul med mitt samlande och det hör liksom till att de ska titta när de kommer hit. Jag minns när en arbetskamrat till min man som var i trettioårsåldern var här, han blev helt lyrisk och kunde inte ta ögonen från dem. Det tog en halvtimme innan han kunde slita sig för att prata med min man.

Syr egna dockkläder

Hon byter kläder på dockorna några hyllor åt gången någon gång om året, vissa har visserligen fått behålla samma kläder i flera år.

Annons

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Ibland när jag byter kläder följer jag årstiderna, eller så får de något annat tema; just nu är några hyllor färgkoordinerade: en med röda kläder, en med blå, och så vidare. Det är noga med att det ska vara rätt kläder på rätt docka, jag skulle inte sätta en klänning från sextioåtta på en docka från åttiotvå.

Barbie behöver inte Ken, han är hennes favoritaccessoar

Kerstin som är utbildad skräddare syr en del av dockornas kläder själv till sina egna men mest på beställning från samlare både i Sverige och USA. De amerikanska köparna hittar henne på nätet.

Barbie och Ken.
Första Ken-dockan tillverkades 1961. Hans fullständiga namn är Ken Carson och han är två år yngre än flickvännen Barbie.

– Jag är väldigt förtjust i det pilliga och hämtar inspiration från Barbiekläder från 60-talet. De var oerhört fint sydda. Det är förstås väldigt roligt att så många vill ha mina kläder.

Hon tycker att kläderna är bland det roligaste med Barbie och det är därför hon samlar mest på henne.

– Jag har förstås några Kendockor också, men deras kläder är inte lika roliga. Fast egentligen behöver Barbie inte Ken, hon är med honom ibland när hon tycker att det är kul. Han är liksom hennes favoritaccessoar, skrattar Kerstin.

Annons

Ruth Handler skapade Barbie

Det var amerikanskan Ruth Handler som skapade Barbie 1959. Ruth gav dockorna ha ett neutralt ansiktsuttryck för att barnen som lekte med dem skulle kunna projicera sina egna önskemål på dockan. Än i dag är tillverkaren Mattels måtto för Barbie ”Be anything!” för att uppmuntra barn att bli vad de drömmer om.

Barbie blev en stor succé redan från början.

– Det beror kanske på att hon är i så lagom format och att hon hela tiden har anpassat sig till tiden, hon är ingen trendsetter men följer modet, som på sjuttitalet då hon var en discotjej och började le och vara solbränd, åttiotalet då hon hade blå mascara och axelvaddar.

Barbie har varit i blåsvädret många gånger för sin figur och man har skyllt henne som anledning till ätstörningar och bantningshysteri.

– Det tror jag inte så mycket på, barn förstår att Barbie är en leksak, och jag känner inte någon som har problem med sin figur på grund av henne.

”Bubblan” följer alltid med på Kerstins resor och samlar på souvenirer från alla platser hon har besökt.
”Bubblan” följer alltid med på Kerstins resor och samlar på souvenirer från alla platser hon har besökt.

För ett par år sen kom det en helt ny serie Barbiedockor som har olika figur. Sedan sextiotalet har det även funnits Barbies med olika etnicitet, Barbies kompis Christie (1968) är exempelvis en svart docka.

Annons

Kerstins samlarvurm tog fart med själva dockorna, sedan kom kläderna och accessoarerna.

Barbie har varit i blåsvädret många gånger för sin figur

– Det är de som kompletterar klädseten. Men det kan vara svårt det är att hitta dem, många blev säkert uppätna av dammsugare eller har försvunnit på andra sätt. Först tänkte jag att jag bara skulle ha matchande väskor och skor, men så föll jag för en liten rosa ladyshave och så rullade det på, då ville jag förstås ha kam, borste, spegel, vaxäpple, en kanelbulle till Ken och hans mjölkglas och en massa annat kul.

Det som är bland det svåraste att hitta är en liten puderdosa i mässing, den ingick i ett set som bara såldes 1959 och hette Roman Holiday.

Barbie populär i USA

Kerstin står sig slätt bland andra samlare, när hon var i Tyskland på Barbiemässa var hon hemma hos Bettina Dorfman som har 18 000 Barbie.

– Hennes samling är otrolig. I USA är samlandet väldigt stort även om vi ligger bra till i Sverige. Det hålls mässor runt om i Europa och förstås också i USA, så där har man chans att möta andra entusiaster. Det är väldigt roligt, tycker

Barbiedockor
Bubblecut Barbie, uppkallad efter sin runda frisyr, gjordes 1961 – 1966. Den här är en White Ginger från – 61. – Jag gillar dem för det finns så stor variation på smink och hår, säger Kerstin.

Kerstin och berättar att hon fått många nya vänner tack vare samlandet.

Annons

I sommar kommer hon fira 60-årsjuibileet av Barbie på ett stort konvent i USA tillsammans med ca. 800 andra samlare. Med på resan följer den ständiga följeslagaren Bubblan, som är hennes rese-Barbie.

– Hon är ett bra sällskap, hon varken tjatar eller snarkar, skrattar Kerstin.

Som ordförande i föreningen Barbieringen blir det ett fullspäckat schema i samband med juibileumsfirandet. Det är många utställnigar och mässor som ska planeras och besökas. Föreningen grundades 1994 av eldsjälen Gunvor Högstedt efter att Nordiska Muséet i Stockholm hade haft en Barbieutställning.

– Vi har medlemmar från både Sverige och Danmark, de flesta är kvinnor men vi har också män som medlemmar. På vårt forum kan man sälja och köpa och ställa frågor och vi har ett nyhetsbrev med det senaste från Barbies värld.

Medlemmarna träffas några gånger om året, hemma hos varandra eller i lokal, och det är alltid lika kul förklarar Kerstin.

Barbies i vardagsrum i ett dockskåp.
Barbiefest hemma hos Kerstin.

– I Örebro-området jag bor är vi flera medlemmar som träffas och har trevligt med vårt stora och brinnande intresse för Barbie. Det är en fin gemenskap.

Annons

Köper och säljer gör man, förutom på Barbieringens forum även på Tradera och E-Bay eller på någon av alla Barbiesidor som finns runt om i världen.

– Det är nog nostalgitrippen som driver oss, att hitta dockor, kläder och accessoarer som ger minnen. Jag fick t.ex. syn på en bild av Barbies lillasyster Tutti som jag fullständigt glömt bort och då mindes att jag faktiskt haft en sådan i barndomen.

Det lilla formatet är också något som fascinerar, allt det som är litet är väldigt tilltalande för många, konstaterar Kerstin.

Så mycket är en Barbie värd

Kerstin har stora kunskaper om sin kära Barbie, hon har förkovrat sig i böcker och på nätet där många skriver om sitt intresse.

– Det är en fördel att ha kunskap när man ska köpa saker, och det dyker ständigt upp nya saker man inte hört om förut.

Vi träffas och njuter av vårt stora och brinnande intresse för Barbie. Det är en fin gemenskap

Till den som vill börja samla själv har hon några goda råd:

– Samla med hjärtat och ta vara på så mycket du kan av andra samlares kunskaper. Läs gärna böcker om Barbie, för ju mer du vet desto mer får du ut av ditt samlande. Det viktigaste för värdet är skicket på dockan, helst ska alla tillbehör inklusive kartongen vara kvar och dockan vara olekt. Man kan få betala upp till 50 – 70 000 för en Barbie från första året, 1959, om den är i perfekt skick.

Konventdockan från Barbie-konventet i New Orleans 2013
Favoriten bland Kerstins moderna Barbies är konventdockan från Barbie-konventet i New Orleans 2013. – Alla konvent har en specialdesignad Barbie som deltagarna får, den här sticker verkligen ut från mängden med sin coola frisyr och Goth-inspirerade kläder..

– Jag har haft tur genom åren och gjort många fynd, det är bra att vara uppmärksam och veta vad man ska titta efter.

Annons

Den dyraste Barbien såldes på Christies auktioner för två miljoner kronor. Något av det mest åtråvärda i Kerstins egen samling är en silverkimono som bara såldes i Japan och den är från mitten av 1960-talet.

Och den där eftertraktade puderdosan?

– Tja, säger Kerstin, dyker den upp så gör den, jag skulle ju inte tacka nej …

Bubblecut Barbie.
Bubblecut Barbie.
Twist and Turn Barbie från 1967 – 68
Twist and Turn Barbie från 1967 – 68, hon har fått ett yngre, poppigare utseende med vridbar midja. En väldigt söt docka som jag inte kan få för många av!
Growin
Growin’ Pretty Hair Barbie från 1971 är speciell för Kerstin. – Det var den första docka jag köpte för egna hopsparade pengar. Hon kom med lösa flätor och hade en hästsvans som blev längre när man drog i den.
Annons
Ponytail Barbie
Ponytail Barbie, tillverkades 1959 – 63.
Världens första Barbie lanserades 1959 och hade en stickad baddräkt, tidstypiska solglasögon och röda naglar. Ett perfekt exemplar för denna era kan vara värt upp till 70 000 kronor. Foto: TT
Annons
Världens dyraste Barbie.
Den dyraste Barbien någonsin såldes på Christies auktioner för två miljoner kronor år 2010. Den bar ett halsband med rosa och vita diamanter, designat av juveleraren Stefano Canturi. Pengarna skänktes till bröstcancerforskning. Foto: canturi.com

Av Kicki Biärsjö

Foto: Alexander von Sydow, TT

Läs också:

Här är retro-föremålen du kan tjäna pengar på!

Klippdockans historia: från reklam till leksak

Här är retro-föremålen du kan tjäna pengar på!

Annons