Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Åsa utsattes för sexuella övergrepp som barn: ”Jag var full av skuld och skam”

23 jun, 2021
author JOAKIM LÖWING
JOAKIM LÖWING
Kvinna står lutad mot ett träd.
Under många år bar Åsa Sjöberg på en hemlighet som till slut ledde till en livskris. Sångerskan utsattes för sexuella övergrepp både som barn och vuxen. Nu brinner hon för att hjälpa andra drabbade – med främsta rådet att inte göra som hon själv gjorde…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under många år bar Åsa Sjöberg på en hemlighet som till slut ledde till en livskris. Sångerskan utsattes för sexuella övergrepp både som barn och vuxen. Nu brinner hon för att hjälpa andra drabbade – med främsta rådet att inte göra som hon själv gjorde…

Se också: Alexandra drogades på sin femårsdag

Sexuella övergrepp: Alexandra drogades på sin femårsdagBrand logo
Sexuella övergrepp: Alexandra drogades på sin femårsdag

Åsa Sjöberg har pratat med många personer genom åren som har burit på en djup hemlighet ända från de var barn till pensionärer. Den har med andra ord präglat hela deras liv på olika sätt. Till den skaran hör hon inte själv längre – även om det tog många år att våga berätta.

– Om ett övergrepp inte uppdagas och man får hjälp som barn blir man skadad. Min självkänsla var länge dålig, jag var konflikträdd och fylld av skuld och skam. Sedan kom en dag då bägaren till slut rann över och jag äntligen satte ned foten ordentligt, berättar Åsa.

Ungefär 40 år har passerat sedan hon blev utsatt för sexuella övergrepp första gången.

Det inträffade hemma hos en familj i uppväxtorten. Hon lekte med familjens barn.

– En gång när jag var där satte mannen i familjen mig plötsligt i sitt knä och började tafsa på min kropp, hans händer var även innanför mina trosor. Jag blev förstås chockad och fick panik. Hans fru vattnade blommorna intill och jag minns att jag tänkte: ”Men varför säger hon inget, varför gör hon inget?”

Övergreppen pågick i flera år

Åsa ville bara skrika rakt ut och springa därifrån. Men hon gjorde ingenting. Hon var totalt handlingsförlamad.

Annons

– Ni kan inte ana hur många gånger jag i efterhand undrat varför jag inte bara sprang till mamma och pappa för att berätta vad som hade hänt. Mina föräldrar har alltid stöttat mig och funnits där, men på något sätt tog jag på mig skulden och ville skydda dem från det hemska. Jag skämdes enormt mycket och ville inte utsätta mina föräldrar för det.

Under ett par års tid utsattes hon flera gånger av mannen, utan att någon annan fick veta.

– En del kanske undrar varför inte min mamma och pappa gjorde något, men de visste verkligen ingenting. Jag blev en mästare på att dölja det som hände. I dag vet jag att min reaktion är vanligast bland barn som utsätts för sexuella övergrepp. Att man trots det fruktansvärda lyckas stänga av och göra det närmast omöjligt att upptäcka.

Däremot försökte hon skydda andra från mannen.

– Efter att jag slutat att besöka familjen gjorde jag allt för att andra barn inte heller skulle gå in där. Man har sagt att jag till och med ställde mig i vägen för deras dörr och vägrade att släppa förbi någon. Jag sa att anledningen var att han är så äcklig. Men inget mer än så.

Trots alla hemska upplevelser, som inget barn någonsin ska tvingas vara med om, var Åsa en aktiv tjej som lyckades bra i skolan. Höga betyg och en talang för att sjunga bidrog till att hon blev antagen till musikgymnasiet.

Utsatt även som vuxen

– Jag flyttade hemifrån redan som 16-åring och bodde tillsammans med en två år äldre tjej på orten där jag pluggade under skoldagar, samt hemma hos föräldrarna på helger och lov. Jag älskade att få ägna mycket tid åt min stora passion med sången. Men när det gäller killar var jag väldigt försiktig. Det som tidigare hänt hade satt djupa spår i mig och gjorde att jag i perioder mådde väldigt dåligt.

Annons

Men året då Åsa skulle fylla 18 träffade hon en kille och blev kär. De blev ett par och senare gifta.

Under den perioden blev hon utsatt för sexuella övergrepp igen av näste förövare. Även denna gång av en man i hennes närhet som hon kände.

– Det inträffade första gången när jag satt bredvid honom. Rätt som det var kände jag hans hand innanför min tröja, som sökte sig till mitt ena bröst. Något som fick mig att reagera precis som då jag var barn: ”Det här kan inte vara sant, det händer inte igen”. Vilken chock.

Han hotade mig flera gånger

På samma sätt som tidigare stängde hon av och förträngde, i stället för att agera.

– Sedan fortsatte det på det sättet under flera år. Hade något liknande hänt i dag skulle jag inte tveka över att klippa till personen. Men han var en man med mycket pondus. Jag var ung och osäker. Så där ser det ofta ut, att man utsätts av någon man känner och tycker om, så kallad grooming. Det är ett ännu större svek. Dessutom var det så att han hotade mig flera gånger. Han var en maktmänniska och jag var rädd för honom helt enkelt.

Åsa fortsatte att hålla allt inom sig. Men när hon gjorde ett försök att berätta togs det inte emot som hon hade hoppats på…

– Reaktionen blev frustration och ilska som togs ut på mig. Att jag fann mig i den situationen vore helt otänkbart numera, men då gjorde jag det. Jag hade så dålig självkänsla.

Blev sjukskriven

Det gick aldrig så pass långt att Åsa utsattes för någon våldtäkt. Men vid åtminstone ett speciellt tillfälle var hon rädd för att det skulle inträffa.

Blond kvinna ser bekymrad ut.
Att bli utsatt av någon man känner och tycker om är ett ännu större svek, säger Åsa.

– Av förklarliga skäl ville jag aldrig vara ensam i ett rum med mannen som passade på så fort chansen fanns att tafsa. En gång då vi råkade bli själva en kort stund höll han fast mig och började kyssa mig, men som tur var kom någon. Det var givetvis en mardröm att ha det på det sättet.

Annons

Åsa mådde inte alls bra och såg till att arbeta ännu mer i butiken där hon jobbade. Det ledde i stället till att hon gick in i väggen och blev sjukskriven.

Under vägen tillbaka gick hon och pratade med en kroppsterapeut, som hjälpte till att sakta, men säkert, bygga upp hennes självkänsla igen.

Hon upptäckte i samma veva till sin fasa att mannen även utsatt en annan person.

– De övergreppen hade börjat i ungefär samma ålder som jag själv blev utsatt första gången. Något som gjorde mig galen, jag exploderade fullständigt. Nu fick det vara nog, jag slog näven i bordet och berättade för de anhöriga. De anmälde senare honom och bröt kontakten.

Ville inte erkänna övergreppen

Åsa konfronterade även mannen – men han slog ifrån sig alla anklagelser.

– Idag lever han inte längre.

Mannen blev aldrig dömd eftersom preskriptionstiden vid anmälan hade gått ut.

Senare fick Åsa även rådet av en mentor att kontakta förövaren som utsatte henne sexuellt som liten. Därför hälsade hon på familjen där hon blev utsatt som barn.

– När vi hade pratat i ungefär en timme frågade jag mannen om han mindes vad han gjorde med mig när jag bara var ett barn. Då bröt hans fru ihop. Hon hade förmodligen gått och burit på vetskapen om de vidriga övergreppen genom alla år. Mannen ville inte erkänna först. Jag är ingen bitter person som vill lägga en massa energi på att gå runt och hata någon. Jag sa att jag kunde förlåta honom för min egen skull, för att kunna gå vidare. Och han fick lova mig att aldrig mer utsätta någon annan. Då skulle jag anmäla honom direkt.

Åsas främsta råd till andra drabbade är att inte göra som hon själv gjorde under många år. Det vill säga att förtränga och inte agera alls.

- Jag vet hur svårt det kan vara, men tänk på att det aldrig är den utsattes fel, enbart förövarens. Det är nolltolerans som gäller och det är viktigt att få hjälp efter att tvingas uppleva sådana här ofattbara övergrepp som riskerar att påverka och prägla resten av ens liv.

Annons

Just på grund av det faktumet valde hon i höstas att vara mer öppen offentligt med sin historia i Norrköpings kommuns podcast ”Norrköping lounge”. Därefter blev det en hel del intervjuer i lokalmedia – både i tidningar och radio.

– Jag har aldrig fått så mycket respons innan från människor som också varit utsatta. Många har skrivit eller ringt och tackat. Jag brinner verkligen för det här ämnet – varje person som blir utsatt är en person för mycket.

Det finns flera olika samarbeten på gång. Åsa blev kontaktad av en barnboksförfattare som ville ta upp frågan i en barnbok och hon planerar att samarbeta med föreläsaren Inger Hansson i bland annat skolor.

Hittade kärleken

Hon har även pratat med sina egna barn, sonen Edvin och dottern Elsa som hon har i en ny relation med sin sambo Claes efter att hon skilt sig, om vad en vuxen absolut inte får göra, vikten av att våga säga nej och att alltid berätta om de skulle bli utsatta för något som är fel.

– Det är ett svårt och jobbigt ämne att prata med sina barn om, men jag började smyga in det redan i fyra-femårsåldern. Det finns mycket bra material för barn att använda sig av. Klart att det finns en risk för att jag blir extra överbeskyddande, men de ska aldrig tvingas gå igenom det jag har gjort.

Pappan till barnen, Claes Lövgren, har i många år sjungit i dansbandet Lövgrens. De blev ett par när han ville ha med sångerskan Åsa i en duett 2009.

– Vi brukar skoja om att det började med en duett och slutade med två barn. Båda blev kära vid första ögonkastet och Claes har även friat. Men något bröllop har vi inte kommit till skott med ännu, skrattar hon.

Kvinna i brun kappa utanför ett fönster.
– Trots allt jag gått igenom mår jag jättebra och är lycklig idag, säger Åsa.

– Trots allt jag gått igenom mår jag jättebra och är lycklig idag. Jag är så glad för att jag fick hjälp utifrån. Det bidrog till att jag hittade styrkan i mig själv, så att jag kunde bryta mig loss och stå upp för mig själv, avslutar Åsa.

Annons

Det här är Åsa

Namn: Åsa Sjöberg.

Ålder: 48 år.

Familj: Sambo med Claes Lövgren, gemensamma barnen Edvin (9) och Elsa (8).

Bor: I ett hus i S:t Annas skärgård, ett par mil utanför Söderköping.

Yrke: Boknings- och konferensansvarig på Visualiseringscenter i Norrköping. Sångerska, konferencier och tv-profil.

Här kan du få stöd

* Kontakta socialtjänsten om du misstänker att ett barn har utsatts för sexualbrott. Du behöver inte ha bevis – en misstanke räcker.

* Tips på organisationer: Tre ska bli noll, Inte ensam aldrig glömd och Bris.

* Stopp! Min kropp – Rädda barnen ger råd om hur du pratar med barn om deras kroppar och sexualbrott.

* Dags att prata om – Ger råd och stöd kring hur du kan prata med yngre och äldre barn om sexualbrott.

* Jag vill veta – Sajt för barn om vad som är brottsligt och var man kan få hjälp.

Annons