Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Anneli bor i husbil: ”Längs vägen fann jag kärlek och ett nytt liv”

13 okt, 2021
author BIRGITTA LINDVALL WIIK
BIRGITTA LINDVALL WIIK
Annelie sitter i dörröppningen i bakre delen av sin husbil och berättar om hur hon bestämde sig för att göra sig av med sin lägenhet och det mesta av bohaget och flytta in i husbilen
När barnen flyttat ut gjorde sig Anneli av med lägenheten och det mesta av bohaget. Hon köpte en husbil och styrde kosan mot kontinenten. Vad hon inte hade räknat med var att träffa kärleken längs vägen...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hon har alltid haft en längtan bort från staden, till landsbygd och natur. Under uppväxten var husvagnssemestrarna med mormor och morfar sommarens höjdpunkter. De åkte söderut, norrut, österut och västerut.

Här får du en inblick i Annelis liv och hennes unika boende:

Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"Brand logo
Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"

– Vi besökte alla landets län och kanske var det redan där min längtan efter det fria livet började, säger Anneli Wilda Gustafsson, 53, som i takt med att hon blivit en vanlifer börjat kalla sig för Wilda.

– Mina gamla vänner känner mig som Anneli och alla vanlifers känner mig som Wilda. Det började med att jag skapade ett Instagramkonto som hette Wilda vanlifer, skrattar Anneli och avslöjar att kontot numera har fått tillägget: ”and crew”.

Detta tack vare Urban och dalmatinern Emmi, som hon mötte längs vägen ute i Europa och som slog följe med henne.

– Varken Urban eller jag hade tänkt att vi någonsin mer skulle bli sambo. Båda har kroniska sjukdomar som gör att vi påverkas både psykiskt och fysiskt. Orken tryter ofta och vem skulle palla med oss? skrattar Anneli Wilda, som skulle ha många skäl att bli bitter men konstant vägrar att bli en offerkofta.

Fick diagnosen Ehlers Danlos syndrom

Redan som barn var Anneli väldigt ofta sjuk. Magproblem, synproblem och värk avlöste varandra och genom livet har Anneli genomgått många operationer, ena gången har det läckt ut vätska i bukhålan och andra gånger har axlarna gått ur led eller så har höftkulan hoppat ur läge. Operationerna har aldrig varit komplikationsfria då bedövningarna inte velat ta och stygnen gått upp. Det var först för tio år sedan som alla pusselbitar föll på plats. Det var då hon fick sin diagnos.

Annons

Detta är Ehlers Danlos syndrom

Ehlers Danlos syndrom (EDS) i dess vanligaste form drabbar 1 på 5000. Det är en medfödd bindvävssjukdom som påverkar framför allt leder, ligament, hud och blodkärl. De vanligaste symtomen är överrörliga leder, skör och övertöjbar hud, kronisk värk och smärtor.

Källa: www.ehlers-danlos.se

– Alla mina besvär beror på att jag har Ehlers Danlos syndrom, vilket gör att bindväven, som är kroppens klister, är alldeles för porös. Sjukdomen påverkar också blodkärl, senor – ja, egentligen allt i kroppen, säger Anneli som idag bland annat har stelopererat en tumme, skruvat fast ena axeln och har en avklippt sena i den andra axeln.

När hennes sjukdom var som jobbigast drabbades hon av nästa hårda slag när den 12-årige sonen Sam fick diabetes.

– Han var väldigt törstig och när jag insåg hur mager han blivit åkte jag till doktorn med honom på en gång. Blodsockervärdet var så högt att det inte ens var mätbart! Sam hade precis börjar få lite mer frihet, precis som de flesta i den åldern. Nu vakade jag över honom som en hök dygnet runt, säger Anneli och berättar om en tuff tid när hon knappt vågade sova ifall sonens blodsockervärden skulle åka iväg åt fel håll. Det var nästan som att ha en bebis igen.

Anneli byggde om en campingbil, lät inredningen gå i rosa och hon kallar den sin ”dollyvan”
I Annelis ”dollyvan” – en ombyggd campingbil – går det mesta i rosa.

Samtidigt hanterade Anneli sin egen smärta och sitt förvärvsarbete. Hon är bland annat utbildad barnskötare och undersköterska, men jobbade under många år som handläggare på en statlig myndighet. Tills kroppen satte stopp för det.

Vad är vanlife?

Det är inget nytt att åka runt och bo i mobila hem, men det var 2011 som uttrycket vanlife (direkt översättning skåpbilsliv) tog sin början. Den 23-årige amerikanen Foster Huntington drömde om ett annat slags liv, så han sa upp sig från sitt jobb som kläddesigner, flyttade ut från sin tjusiga lägenhet och gav sig ut på vägarna i en skåpbil som också blev hans hem. När Foster la upp bilder från resan på Instagram använde han hashtaggen #vanlife. Idag finns det över 11 miljoner inlägg med hashtaggen. Att välja bort ett traditionellt sätt att bo och istället ha ett rörligt hem har vuxit till en rörelse som ofta handlar om en längtan efter ett friare och mer hållbart liv utan en massa prylar.

Annons

– Nog kan jag bli arg på kroppen, men jag vägrar att bli bitter. När jag inte längre klarade av att hålla i en systemkamera eller när jag tvingades sälja min motorcykel för att jag inte kunde åka på den så försökte jag fokusera på vad jag kan göra istället. Jag testar mig fram och försöker uppfylla drömmar.

Längtade ut i naturen

Ju mindre hon kunde göra på grund av kroppen och den dagliga smärtan, desto mer längtade hon ut i naturen och när sonen blivit 17 år uppfyllde hon drömmen om en husvagn.

– Jag ställde den på en campingplats och åkte dit då och då. Det var också ett sätt för mig att låta Sam träna på att vara ensam. Nästa steg var att sova över i husvagnen och sedan att våga åka på rull.

Livet som campare gav mersmak och Anneli sökte sig bort från organiserade campingplatser till fricamping i skogen, samtidigt som hon bytte husvagn mot mindre campingbilar.

Kim bor i ett minihus: Många skulle må bra av att bo så här

Kim bor i ett minihus: Många skulle må bra av att bo så härBrand logo
Kim bor i ett minihus: Många skulle må bra av att bo så här

– Jag startade en Facebookgrupp för singelvänner som gillar camping och friluftsliv och träffade många nya människor med samma intresse. Vi åkte på musikevenemang, festivaler, museer och ut i naturen tillsammans och hade jätteroligt.

När sonen flyttat hemifrån ville Anneli byta ut sin ombyggda lilla skåpbil, som målats rosa och kallades ”dollyvan”, till en riktig husbil och då bestämde hon sig för att göra sig av med lägenheten i Eskilstuna.

– Jag hade inte råd med både bostad och husbil, så jag sålde det mesta jag ägde och magasinerade resten. Jag bestämde mig för att bjuda mig själv på att må bättre i värmen under en längre tid och uppfylla drömmen om att åka ut i Europa!

Annons

Körde ensam ut i Europa

Påhejad av barn och vänner styrde hon på egen hand sin husbil söderut under hösten 2019.

Anneli står utanför husbilen som hon kallar Bilbo och som hon körde ensam med till Europa.
Med husbilen Bilbo körde Anneli ensam ut i Europa.

– Visst var det pirrigt, men jag hade ju toa, säng och kök – ja, allt jag behövde, med mig i bilen. Jag körde bara så långa sträckor som kroppen orkade med, sedan stannade jag och vilade. Jag gjorde uppdateringar i Facebookgruppen längs vägen och träffade många andra medlemmar som också var ute på rull. Vi hade bland annat ett stort adventsfirande på en strand i Spanien.

En av medlemmarna i Facebookgruppen hade läst att Anneli saknade saltlakrits och meddelade att han köpt det åt henne, innan han åkte från Sverige. Anneli och Urban Hansson, 57, stämde träff på ett ställe där båda skulle fylla på gasol i sina bilar. Men det var inte bara saltlakritsen som följde med Anneli på den fortsatta resan. Det gjorde Urban också!

Urban sitter utan för din husbil på en strand och håller om sin hund Emmi.
Anneli mötte Urban och hans hund Emmi när hon var på resa i Europa.

– Båda var trötta på strandlivet och ville åka upp i bergen, så vi följdes åt och hade jätteroligt. Vi fortsatte att resa tillsammans och det visade sig att vi hade så mycket gemensamt. Båda älskar livet på rull, båda har kroniska sjukdomar och när jag fick höra att Urban har sin basstation i en ombyggd byggbarack, ett så kallat Tiny House, tjöt jag av förtjusning, skrattar Anneli och berättar att hon drömt om ett sådant litet hus ända sedan hon som barn såg programmet Från A till Ö, där Hedvig bor i en arbetsvagn i skogen med ugglan Helge på taket.

Annons

Paret träffades i januari och planen var att stanna i Portugal hela vintern och våren. Sedan kom pandemin och de reste hemåt, i varsin bil, redan i mars.

– Vid gränsen till Spanien blev vi till en början stoppade av poliser med automatvapen. Pandemin hade förändrat världen och att åka genom ett nedsläckt Europa var nästan kusligt. Alla byar var tomma, husens fönsterluckor neddragna och när vi stannade kom polisen och ställde frågor till oss. Vi fick inte ens rasta hunden annat än runt bilarna. Vid det här laget hade jag och Urban börjat sova tillsammans, och det var skönt att inte vara helt ensam. Jag tror också att den speciella hemresan svetsade oss samman extra mycket.

När paret kom fram till Sverige stannade Anneli hos Urban på Västkusten i hans Tiny House, eftersom smittspridningen vid den här tiden var ganska hög i hennes hemtrakter.

Vad är Tiny House?

Ett annat annorlunda sätt att bo är att skaffa ett minihus. Begreppet Tiny house kommer ursprungligen från USA och går ut på att folk vill kunna bo mindre, enklare och billigare, men ändå under bra förhållanden. Definitionen på ett Tiny house brukar vara att det inte får vara mer än 37 kvadratmeter stort. Det finns även exempel på de som bor på enbart sju kvadratmeter. Tiny house-rörelsen började redan på 1990-talet i USA, men fick sitt stora uppsving i samband med bankkrisen på 2000-talet då många människor fick lämna sina hem och letade efter alternativt boende.

– På sätt och vis kan man säga att pandemin förde oss samman. Annars hade jag kanske inte blivit kvar hos Urban. Under hela tiden har vi mest hållit oss för oss själva ute i naturen, och ingen av oss har blivit smittad av Covid. Vi har levt precis det liv vi gillar att leva och egentligen inte lidit så mycket. Båda behöver ta det lugnt och vila mycket, på grund av våra sjukdomar. I och med att vi är i samma situation har vi stor förståelse för varandras situation, säger Anneli.

Köpte husbil ihop

Intresset för vanlife har förstås bestått och när världen varit stängd har paret rullat runt i närområdena istället. Resorna går ofta till Eskilstuna där Annelis 33-åriga dotter Sara med familj bor. Paret gillar också att åka runt och titta på dagbrott och ruiner. De har åkt längs Vildmarksvägen och till Skåne.

Anneli och Urban står bredvid varandra och berättar om hur det är att leva dels i en husbil, dels i ett Tiny House.
Anneli och Urban bor dels i husbil, dels i ett Tiny House.

– Vi sålde våra båda husbilar och har köpt en ny tillsammans. Den är mer handikappanpassad och passar oss bättre. Det är en så kallad plåtis, som vi kallar Vanfrid. Det är en husbilsvariant med öppningsbar dubbeldörr bak, lättåtkomliga sängar och en planlösning som gör det lätt att röra sig.

Annons

Anneli säger att hon inte har saknat sin gamla lägenhet en enda sekund sedan hon lämnade den.

– Jag vill inte bo i stan. Jag behöver lugn och ro och har insett att man inte behöver äga så mycket saker för att vara lycklig. Att köpa husbil och ge mig iväg är det bästa jag gjort. Aldrig hade jag kunnat ana att resan skulle leda mig till kärleken och ett nytt liv. Nu har jag min basecamp i ett Tiny House på Västkusten som jag delar med världens finaste man och dalmatinern Emmi.

Fotnot: Följ Anneli och Urban på instagram: Wilda Vangirl (@wilda.vangirlandcrew) och på Facebook: Vanfrid on tour.

Annons