Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Anne-Christine: Ska jag vara en duktig flicka i hela mitt liv?

14 okt, 2024
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Anne-Christine har alltid varit en duktig flicka med höga krav på sig själv. Men nu orkar hon inte längre.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Min hälsa #16 – Så hanterar du social ångestBrand logo
Se också: Min hälsa #16 – Så hanterar du social ångest

Jag har alltid varit duktig. Har alltid skött mig, barnen, jobbet, hemmet, trädgården, räkningar och mina föräldrar. Men nu orkar jag inte längre.

Hoppas jag klarar det här året, tar en dag i sänder och vågar inte tänka längre. Bryr mig inte längre, skulle kunna gå hemifrån och aldrig återvända. Frågan är bara vart jag skulle ta vägen?

Trött på att krav på mig själv

Jag skulle vilja vara för mig själv, sova ut, tänka och prata ut med någon som lyssnade i flera dagar innan den svarade mig.Jag har nog gett bort för mycket av mig själv, så det är bara smulor kvar.

När man inte orkar med sig själv, hur ska man då orka med andra?Det är inte bra att jag deppar. Är jag på väg att bli tokig?

Vart vänder jag mig för att få hjälp? Misshandlade och missbrukare har någonstans att ta vägen eller ringa till när det krisar. Går jag till doktorn stämplas jag väl som en gnällkärring i övergångsåldern.

Jag har funderat på att ta tabletter, men tänk om ingen hittar mig i tid. Jag vill ju leva. Jag vill ha hjälp.

Jag har alltid varit glad och givmild. Har ställt upp för andra, men varit hård mot mig själv.En typisk duktig flicka med skyhöga krav och enorma ambitioner.

Hela mitt liv har varit en ständig kamp för att skapa ett bra liv för mina nära och kära. Har alltid haft svårt att be om hjälp och ville klara allt själv.Min man och jag träffades när vi var väldigt unga.

Han har alltid jobbat mycket så han varken förstår eller har hjälpt till så mycket. Vi har alltid haft ett bra samliv och nu kan han inte förstå att jag har tappat lusten för allting, även sex.

Annons

Så en kväll tog jag modet till mig och ringde en jourhavande präst som verkligen lyssnade på mig och tyckte att jag skulle gå till läkare.

Det gjorde jag och läkaren stämplade mig inte alls som gnällkärring utan förstod att jag var hjärntrött, utbränd.

Jag behövde vila och vara ledig, kanske åka bort ensam. Få sova ut, dagdriva, vara lat och avspänd. Hämta kraft och hitta en bra rytm. Inte anpassa mig efter andras krav.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons