Anna Jansson: Jag blev kär trots sorgen
Succéförfattaren Anna Jansson inleder vårt samtal med att reda ut en felaktighet.
– Det är en missuppfattning att deckare handlar om döden. Alla mina böcker är egentligen kärleksromaner, säger Anna.
– I dödens närhet blir känslor starka. Vad som intresserar mig är bakgrunden, vad har gått så snett i relationen att man kan döda?
Anna, 57, är mest känd för sina böcker om den gotländska kriminalpolisen Maria Wern. Sedan debuten för 15 år sedan har Anna varje år kommit ut med en ny bok om sin favoritpolis.
Årets Maria Wern-bok har titeln ”Alla kan se dig”. Samtidigt är Anna aktuell med den trettonde barnboken om Maria Werns deckarson Emil, ”Brevtjuven”.
Anna skriver också på uppföljaren till ”Ödesgudinnan”, som kom förra året. Boken om frisören Angelika, som älskar att para ihop folk, var Annas debut i feelgood-genren.
– Ingen annan bok har gett mig så mycket respons från läsarna. Nu skriker de efter tvåan och filmrättigheterna är redan sålda. Jag har jätteroligt när jag skriver på den nya boken, berättar Anna.
Träffades på en middag
Annas man Erik, 50, trodde inte alls på idén, lika lite som Annas förra man trodde på hennes barnböcker.
– Så nu vet jag, när mina män sätter sig på tvären är idén rätt, säger Anna och skrattar.
Vi träffas hemma hos Anna och hon bjuder på konstfärdigt upplagd kycklingsallad, i villan utanför Örebro. Matlagning är en av Annas passioner.
Huset är smått sensuellt inrett. Antikbetsade italienska ekmöbler trivs ihop med textilier i Annas favoritfärg blodrött.
I hallen trängs leksaker till de två barnbarnen, tvillingparet Mirjam och Ylva, som Anna älskar att ta hand om.
– Erik och jag ville ha gemensamma möbler när vi flyttade ihop och vi bestämde oss för att handla på Blocket. Vi betalade 25 000 kronor för allt.
Anna och hennes man träffades på en middag 2007, efteråt skjutsade Erik henne hem.
Men bara några månader innan mötet med Erik hade Annas förra man Sören oväntat dött i samband med en hjärtoperation.
Många hade synpunkter på Annas nya relation. I sin djupa sorg var Anna inte redo för en ny relation.
– Efter en sådan tragedi är man känslomässigt tom och slut. Jag hade varken tid eller ork att bli förälskad, men Erik väntade ut mig.
– Efter några veckor hördes vi av på Internet och vi träffades för att plocka svamp. När vi var på bio och skulle hålla handen vågade jag bara hålla Erik i lillfingret.
– Till slut insåg jag att man är en idiot om man låter kärleken gå en förbi när den kommer till en. Hur ofta träffar man någon som man verkligen kompromisslöst kan älska?
– För sanningen är att jag blev oerhört förälskad. Det märkliga var att jag kunde sörja djupt och vara förälskad samtidigt.
– Många människor i min omgivning hade synpunkter på att jag inledde en ny relation, så kort tid efter att min förra man hade dött.
– Men den enda person jag bekymrade mig för var min förra svärmor. Jag ville inte att hon skulle behöva bli mer ledsen än hon redan var.
– Jag våndades innan jag vågade berätta för henne, men hon sa: ”Anna, jag är glad för din skull, det är du värd”.
– Det var så generöst och stort av henne. Hon dog för ett par år sedan och jag saknar henne varje dag, säger Anna.
Precis som Anna är Angelika i boken ”Ödesgudinnan” änka sedan sju år, men hon lever ensam och kanaliserar sin sorg genom att hjälpa andra att hitta varandra.
Även Anna har hjälpt kärleken på traven i verkliga livet.
– Jag gick en buggkurs och märkte att två av deltagarna drogs till varandra, men ingen av dem vågade ta första steget. Då tog jag dem i hampan och sa: ”Nu går vi ut och dricker öl.”
– I dag är de gifta!
Samlades och berättade historier
Temat i den aktuella boken ”Alla kan se dig” är bilder som läggs ut på Internet. Polisen Maria Wern blir filmad rakt in i sitt sovrum. Filmerna skickas till hennes jobb och mördaren får en hållhake på henne.
– Jag fick idén när jag såg hur aningslösa många människor är när de lägger ut bilder på sina barn, säger Anna.
– Vad händer med bilderna sedan? Och vad tycker barnen när de är tonåringar?
Trots att Anna i dag bor mitt i Sverige betyder barndomsön Gotland fortfarande mycket för henne. Hon åker ofta till Visby, inte minst för att hälsa på sina föräldrar, som är i 90-årsåldern.
Släktens familjehistoria är ofattbart tragisk. Under 1920- och 30-talen drabbades Gotland svårt av tbc. Både Annas farfar och farmor dog unga och gammelmormor, som var änka, fick ta hand om parets fem små barn, varav tre dog tidigt.
Annas pappa överlevde, men vårdades för tbc i omgångar. Under en sanatorievistelse träffade han Annas mamma, som var sköterska. Även hon smittades.
– Direkt efter förlossningen togs jag ifrån mamma och kom till ett spädbarnshem, där jag blev kvar i fyra månader, berättar Anna.
Under Annas fem första år fick hon och hennes bror periodvis bo hos olika tanter när hennes mamma vårdades på sanatoriet.
– Jag blev en trygg person ändå, både min pappa och mamma är ömsinta personer, säger Anna.
– Men jag har behov av att känna att jag klarar mig själv. Att inte kunna rå mig själv är nog det mest fasansfulla som skulle kunna drabba mig.
Som liten flicka hände det att Anna rymde från sitt dagis, till sin pappas kontor. Ofta fick hon följa med honom ut på hans uppdrag som markförrättare.
Pappans kännedom om Gotland har varit till stor hjälp när Anna har valt lämpliga brottsplatser till sin kriminalberättelser.
– Pappa är också en fantastisk historieberättare. Vi hade ingen TV när jag var liten, i stället satt hela familjen framför brasan och berättade. Det var så jag lärde mig hur man lägger upp en bra historia.
Ändå hade Anna inte skrivit en rad förrän hennes man kom hem med en dator i slutet av 1990-talet. Anna jobbade då som nattsköterska på en lungklinik och hade tre barn.
– Det var som om en latent sjukdom bröt ut. Jag älskade att skriva, när jag väl fick chansen.
Håller kärleken vid liv
Ett år senare kom debutboken, ”Stum sitter guden”, och nu är Anna den mest utlånade av alla författare på svenska bibliotek.
Böckerna om Maria Wern har sålt i tre miljoner exemplar enbart i Sverige och har översatts i 15 länder. Flera av dem har filmats.
Numera kan Anna utan problem leva på sitt författarskap.
– Högst två-tre procent av alla författare kan det, resten dubbeljobbar, precis som jag gjorde de första sju åren.
Läs också: Catharina Ingelman-Sundberg blev författare för att höja pensionen
Anna har köpt ett hus i Visby innerstad, men till vardags gör hon inte av med mycket pengar.
– Jag älskar vintage. I mitt förra hus var min stora garderob, på 24 kvadrat, fylld med kläder som jag lånade ut till teatrar i Örebro.
Vid sidan av författandet är resor ett av Annas stora intressen.
Problemet är att hon söker upplevelser, medan sambon Erik vill ha solsemester. När han nyligen fyllde 50 år fick han välja resmål och valet föll på ön Aruba i Västindien.
Trotsade badförbudet
Anna berättar om en tidig morgon på stranden. Röd flagg, ingen badar.
”Till knäna kan man väl ändå gå i”, tänkte Anna på trygga svenskars sätt, men hon vräktes omkull, sögs ut och kastades in, tills hon inte visste vad som var upp eller ner. Hon försökte skrika, men fick inte luft.
– Erik hörde bara ett pip. Men han är stor och stark och han lyckades få tag i mig. Vid det laget var hela min baddräkt fylld med stenar.
– Först hemma i tryggheten i Örebro insåg jag hur när det var att jag hade drunknat. Och då blev jag alldeles skakig.
Du och Erik firar sju år som par. Hur håller ni kärleken vid liv?
– Genom att kramas varje dag och att inte sluta kyssas. Då kan inga problem växa tills man glider ifrån varandra och det blir tyst.
– Alla våra sex barn är också kramiga. Mina barn Josefin, Johanna och Jonas accepterade Erik direkt, han är väldigt varm och rolig. Och jag känner att hans barn gillar mig också.
– Vi har jättekul ihop, Erik har världens humor och en riktig jeopardyhjärna, han kan allting. Dessutom är han psykolog inom missbrukarvården – en perfekt tillgång för en författare.
Det här är Anna Jansson
Yrke: Författare, före detta sjuksköterskaÅlder: 57 årBor: I hus utanför ÖrebroFamilj: Sambon Erik Ström, 50, barnen Josefin, 29, Johanna, 27, Jonas, 26, barnbarnen Mirjam och Ylva, ett och ett halvt år, och tre bonusbarnAktuell: Med deckaren ”Alla kan se dig” och barnboken ”Brevtjuven”. På sensommaren, 13–16 augusti, deltar Anna i Crimetime Gotland , då 40 deckarförfattare samlas i Visby. Anna medverkar både som författare till Maria Wern-serien och som barnboksförfattare. Dessutom håller hon i en skrivarkurs.
Berätta något om dig själv, som vi andra inte vet!
– Jag har skrivit ett äventyr i ett nummer av serietidningen Fantomen. Jag lät honom upptäcka penicillinet. Honoraret var 500 exemplar av Fantomen, som jag gav till en bokhandlare.
Vad har du för intressen, vid sidan av familjen och författandet?
– Jag älskar att gå i second hand-affärer, det är ren skattjakt för mig. Men jag har många andra intressen också. Att pyssla i trädgården, att laga mat, sy kläder och renovera möbler.
Vilken är din favoritplats på Gotland?
– Stranden Norsta Aurar på Fårö.
Vem är din favoritförfattare?
– Den amerikanske kriminalförfattaren Dennis Lehane.
Vad ser du helst på TV?
– Frågetävlingen ”På spåret”. Tyvärr fegade jag ur när jag blev tillfrågad att vara med.
– Om jag fick frågan i dag skulle jag gärna ställa upp med min man Erik, han kan allt. Han har bland annat vunnit ”Vem vet mest?”, som också är ett frågeprogram i SVT.
Vad ångrar du mest i ditt liv?– Att jag avstod från att åka till Österrike och jobba på ett barnhem efter gymnasiet. Men jag hade en darling på den tiden, en kille som jag inte ville överge. Sedan övergav han mig. Men honom ångrar jag inte.Helena sökte sin ungdomskärlek och hittade MagnusLäs mer
Av Ussie Hjelm
Foto: Jan Oscarsson