Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Alice: Jag tappade mina kläder – men mötte mitt livs kärlek

14 jun, 2023
author Anonym läsarberättelse
Anonym läsarberättelse
En man som lägger i tvätt i tvättstugan
Jag såg det inte som särskilt positivt att min nya lägenhet saknade tvättmaskin. Men det visade sig att timmarna i tvättstugan skulle förändra mitt liv för alltid.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En sommar när jag var i 40-årsåldern flyttade jag från en väldigt liten bostadsrätt till en lite större i en stor förening. Jag flyttade med min 11-åriga dotter som jag varit ensam med sedan hon var väldigt liten. Hon behövde ett större rum och mer avskildhet, och jag kunde behöva lite mer plats själv.

Det fanns varken tvättmaskin eller torktumlare i lägenheten, men föreningen hade en stor tvättkällare där man kunde boka maskin i förväg, och jag kom snabbt in i en rytm att alltid tvätta på söndagsmorgnar.

Se också: Därför är det viktigt att tvätta dina lakan oftaBrand logo
Se också: Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta

Efter några veckor märkte jag att en man i min ålder alltid tvättade när jag kom ner i källaren. Till en början utbytte vi bara små leenden, men så småningom började vi småprata. Jag brukade ta med mig en bok ner i källaren och sitta och läsa en stund medan jag väntade på att kläderna skulle bli klara, och det gjorde han också.

Saknade två blusar

En dag hade vi tagit med oss samma bok, och det blev början på några längre samtal. Jag började torka mina kläder i tvättstugan istället för att ta med dem upp till lägenheten, och grannen gjorde detsamma. En dag när jag stod uppe i lägenheten och plockade undan kläder kom min dotter och frågade mig:

– Mamma, varför har du blivit så långsam när du tvättar?

Jag visste inte vad jag skulle svara och rodnade. Det var kanske då det gick upp för mig att den veckovisa tvättdagen hade börjat betyda något speciellt för mig. Jag kom på mig själv med att sätta upp håret och kanske sminka mig lite innan jag gick ner i tvättkällaren, vilket jag aldrig brukade göra på helgen.

Annons

Tiden gick och det blev höst. En söndagsmorgon fick jag jogga över gården för att slippa få de nytvättade kläderna helt genomblöta. Först när jag kom till lägenheten och hade lagt alla kläder på plats upptäckte jag att jag saknade två av mina vita blusar. Jag gick in i köket och spanade ner på gården för att se om jag hade tappat dem, men jag kunde inte upptäcka dem.

Min dotter ropade på mig från vardagsrummet och jag glömde snabbt allt om blusarna igen, det var inte förrän sent på kvällen som jag tänkte på kläderna igen och bestämde mig för att leta efter dem i tvättstugan.

Jag tände lampan och såg till min förvåning att mina kläder låg vikta och rena ovanpå ena tvättmaskinen. Mellan blusarna stack det ut en liten lapp: ”Du tappade dem här på vägen upp. Jag vet inte vilken lägenhet du bor i, så jag lägger kläderna här. Det var bara att tvätta dem igen efter den blöta asfalten. Vi ses på söndag.”

Jag minns att jag kände hur mina kinder värmdes och jag nästan dansade tillbaka till lägenheten. Jag tyckte det var så sött att min granne hade tvättat och torkat mina kläder igen, och allt eftersom veckan gick såg jag mer och mer fram emot att träffa honom.

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Lämnade en lapp till honom

På söndagen tog jag med en bok till honom som vi hade pratat om att han skulle kunna att låna av mig. Jag var väldigt nervös, för jag hade lagt en liten lapp i mitten av boken, där jag hade skrivit mitt telefonnummer och att han kunde ringa om han ville komma över på en kopp kaffe.

Redan senare samma dag ringde han och frågade om jag hade tid under veckan. Det hade jag förstås, men jag behövde ju även berätta att jag hade en dotter som också skulle vara med om han kom på kvällen.

Annons

– Det vet jag väl, sa han och jag frågade förvånat hur han visste.

Han förklarade att han hade kunnat räkna ut att en del av kläderna jag tvättade nog var lite små för mig. När han kom på besök tog han med sig glittriga gummiband till min dotter och blommor till mig. Det dröjde inte länge förrän jag hälsade på hemma hos honom också, och sakta men säkert sågs vi inte bara på söndagarna utan även de andra dagarna i veckan.

Nu, nästan 20 år senare, har vi för längesedan flyttat ihop och flyttat från stan, och tvättmaskinen står i vårt grovkök, inte i någon källare. De gemensamma stunderna i tvättstugan var början på vår kärlekshistoria – och än i dag tvättar vi fortfarande kläder på söndagar.

/Alice

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons