9 tecken på psykisk misshandel – terapeuten ger råd!
Experten: Syftet är oftast makt och kontroll
Vid psykisk misshandel krymper man som människa, enligt Karin Nordlander, terapeut. Den som blir utsatt känner sig allt mer otrygg och osäker.
Syftet för den som misshandlar är nästan alltid makt och kontroll. Den som försöker tillskansa sig detta kan göra det av rädsla, dålig självkänsla eller andra trasigheter. Det är vanligt att man inte är medveten om vad man gör mot sin partner och då är det såklart svårt att ändra på sitt beteende.
Det är inte så lätt att lämna, det är starka krafter som gör att man stannar kvar fast man mår dåligt i relationen. Det börjar ju med förälskelse och man inleder inte ett förhållande med någon som pucklar på en, konstaterar Karin Nordlander.
– Många stannar också av rädsla för ensamheten, man får sämre självkänsla i en misshandelsrelation, tror till slut att man inte är värd något. Det kan ta många år att lämna.
Skuldbelägger sig själv
Dessutom är det många kvinnor som tar på sig skulden, tänker att man inte borde irritera sin partner, ha vett att hålla tyst.
Karin Nordlanders råd är att börja med att prata med nära och kära som man har förtroende för, för att få en spegling på vad som är okej och inte, eller söka stöd hos en terapeut eller psykolog.
Som utomstående är det mest kärleksfulla du kan göra att berätta vad du ser ”jag ser att du inte mår bra, vad är det som pågår, jag blir rädd när jag ser att du är så glåmig och håglös”.
Hon råder den som lämnar att vara försiktig och att av säkerhetsskäl inte vara ensam de närmaste veckorna efter en separation.
– De flesta grova våldsbrott inträffar i frustrationsfasen efter ett uppbrott.
Nedan listar Karin Nordlander tio tecken på psykisk misshandel att vara uppmärksam på.
9 varningssignaler på psykisk misshandel
1. Det går för fort fram
Hen förklarar evig kärlek efter några dagar.
2. Hot om fysisk misshandel
Påståenden i stil med ”Jag önskar du vore död”.
3. Humörsvängningar
Lynnig i humöret, frid och fröjd ena sekunden, rasande nästa.
4. Isolering
Att du inte får träffa familj och vänner.
5. Kritik
Till exempel uttalanden om att alla dina kompisar är dumma bimbos.
6. Räcker inte till
Vad du än gör så är det aldrig nog. Eller blir fel.
7. Tystnad
Du blir utfrusen och ignorerad exempelvis om du kommer hem för sent.
8. Verbala elakheter
Att få höra ”Du ser ut som en hora i den där klänningen” eller ”Jag vet inte om jag är kvar i den här relationen nästa vecka”.
9. Överbeskyddande beteende
Din partner hämtar dig när du träffat kompisar, du känner dig kontrollerad.
Av Mia Coull