Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Zelmerlöw och Wibergs guide till den moderna gentlemannen

03 dec, 2018
author Louise Andersson
Louise Andersson
Måns Zelmerlöw och Alexander Wiberg
Med en bakgrund präglad av matchokultur vill Måns Zelmerlöw vara med och förändra samhällsklimatet för sin son. Tillsammans med Alexander Wiberg belyser han nu männens roll i jämställdhetsfrågan genom en guide i hur man blir en ”modern gentleman”.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Klockan 12:15 ska vi prata gentlemannaskap med Måns Zelmerlöw och vännen Alexander Wiberg. Klockan 15:45 får vi dem på tråden.

– Jag är en obotlig tidsoptimist, säger Måns Zelmerlöw.

En gentleman är aldrig medvetet sen. Så skriver de åtminstone i sin gemensamma bok Den moderna gentlemannen. Men det är bara en av flera riktlinjer mot gentlemannaskapet, som är just det, riktlinjer.

Guide till en modern gentleman

Att sätta ett ord som ”modern” framför ordet ”gentleman” kan för en del innebära att avlägsna den ursprungliga innebörden från ordet. I en tid då kvinnliga rösterna hörs högst i jämställdhetsfrågan, vill Måns och Alexander föra männens talan. Genom en guide hur en modern gentleman bör vara vill de skifta fokus från den ”informella herrklubben” grillen till att hjälpas åt i köket.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

En modern gentleman är inte rädd för att visa känslor. I alla fall enligt dessa två. För Alexander har tårarna alltid funnits nära till hands, medan Måns säger sig ha känt av machokulturens påtryckningar.

– Men jag tror att han har börjat visa mer känslor sedan han började umgås med mig, säger Alexander.

Något som bevisades så sent som i föregående vecka då de båda grät på biografen till filmerna A star is born och Bohemian rhapsody.

”Jag hade ett extremt bekräftelsebehov”

Ordet chevaleresk förekommer i så väl boken som deras tidigare tv-serie och podcast. Ett begrepp vars innebörd enligt författarna förr var synonymt med tre andra ord: kändisskap, pengar och sex. Ord som klingar bekant i äldre tidningsrubriker om Måns själv. I tidigare intervjuer har han öppnat upp om hur kändisskapet präglade hans liv, om förvandlingen från svärmorsdröm till ”bad boy” och hur hans sätt att skilja sex och kärlek åt bäddade för otrohetsaffärer.

Annons

– Jag hade ett extremt bekräftelsebehov som behövde fyllas och det har jag inte nu, säger han.

När den förlovade småbarnspappa ser tillbaka på den tiden i dag, tror han sig ha levt för fort. Han hade kul på vägen, men är i dag glad att hans liv ser annorlunda ut.

– Nu bryr jag mig inte så mycket om vad andra tycker och är trygg i det.

Måns Zelmerlöw med barnvagn
Måns Zelmerlöw trivs i papparollen. Foto: pressbild

I dag innebär chevaleresk något annat för dem. Ett avståndstagande från bekräftelsen. En artighet och taktfullhet. I första avsnittet av tv-serien Chevaleresk frågar de om folk på stan vet vad ordet betyder. Det överhängande svaret var nej. Ett svar de anser kan visa på ett behov av männens medvetenhet i jämställdhetsfrågan. Ett behov som resulterade i en bok.

– Ordet cheveleresk ligger så bra i munnen på oss men de flesta kan inte uttala det, säger Alexander.

”Mannen ska betala notan”

I omdefinierandet är det inte längre mannen som står för notan, öppnar dörrar eller köper blommorna. Nu är det är båda eller ingen som gör det.

– Man har ju blivit skolad sedan barnsben att det är mannen som ska hålla upp dörren och betala notan. Det har ju tillhört det stereotypa sättet att vara man, säger Måns.

Men några värderingar blir intakta, som deras pappor lärt dem.

– Det viktigaste han har lärt mig är att alltid vara snäll, mot alla. Det är nog den viktigaste egenskapen man kan ha som människa, säger Måns.

En egenskap han hoppas kunna överföra till sin egen son. I en avslutande del i boken ligger ett brev till Måns son, Albert, på hans 20-års dag.

Måns Zelmerlöw padel
Måns Zelmerlöw är delägare i PDL-group och spelar padel så ofta han får tid. Foto: pressbild

Hur ser er far och son relation ut om 20 år?

– Vi är bästa vänner och spelar tennis varje dag, säger Måns.

Vilken man önskar du att han växer upp till att bli?

– Som Roger Federer. Han är den största förebilden i både det sportsliga och som gentleman. Men ingen press. Jag kommer älska Albert vad han än väljer.

Men även musiken uppmuntras från pappa Måns, som säger sig sitta inne på sitt mest personliga album hittills.

Annons