Sofia Wistam om kärleken: Föll inte lika snabbt
Med det kommer ett stort ansvar för vad man faktiskt säger, menar Sofia Wistam.
– Visst kan det verka flamsigt när Pernilla och jag poddar, men det finns också en underton av budskap som vi tycker är viktiga att förmedla.
För Allas berättar hon om podden, kärleken och sina smycken.
Det har gått fem år sedan Sofia Wistam startade sitt smyckesföretag By Sofia Wistam. Men det är först nu som hon öppnat sin förstaaffär – mitt i centrala Stockholm.
Allt började när hon var mitt uppe i inspelningarna av Sofias änglar.
– Jag var i Thailand och såg ett smycke som jag tänkte skulle vara fint att göra ett eget smycke av och sedan ge till de familjer jag träffar i tv-programmet. Ett slags styrkesmycke.
Sofia jobbar med maken i sitt egna smyckesföretag
Väl hemma gick hon till en silversmed och beskrev hur hon ville att hennes smycke skulle inspireras av en EKG-kurva. Sofia åkte sedan till en fabrik i Israel där man tillverkade 300 smycken som hon till en början la ut på sitt Instagramkonto.
– Jag tänkte att jag kunde ha smyckena hemma och kanske sälja något då och då. Men de sålde slut på en dag, utbrister Sofia.
Därefter har det gått fort. Sofia startade sin egen hemsida och online-butik och nya kollektioner släpps hela tiden. Efter två år gick Sofias man Magnus, som jobbat som vd på företaget Efva Attling, in som delägare.
Ville bli präst – leder naken-tv med Naked attraction
När Sofia var liten fanns det inga drömmar om att jobba med smycken. Hon ville mest av allt bli präst.
– Inte för att jag var religiös, men jag tyckte om att stå och prata framför folk och få allas uppmärksamhet. Och det är väl egentligen lite det jag gör i dag om man tänker på att jag varje dag når ut genom min podd, radio eller som programledare.
Som offentlig person behöver man tänka på vad man säger
Att ha en röst som hörs kommer enligt Sofia med ett ansvar.
– Som offentlig person behöver man tänka på vad man säger och det är viktigt att förmedla bra värderingar. Visst kan det verka fnittrigt och flamsigt när Pernilla och jag poddar, men det finns också en underton av budskap som vi tycker är viktiga att förmedla.
Detsamma menar Sofia gäller med tv-programmet Naked attraction som nu får en andra säsong. Det är ett dejtingprogram – där deltagarna är nakna. Efter 30 år i branschen säger Sofia att detta var en annorlunda programform än vad hon tidigare gjort. Men med tolv säsonger av Sofias änglar, som yrkesmässigt är det hon känner sig mest stolt och glad över, kändes detta som något helt annat.
– Jag har gjort det mesta och just därför kändes Naked attraction som en utmaning. Men det var ingen självklarhet att svara ja. Jag behövde fundera på om jag kunde stå för produkten och jag kom fram till att, får man chansen att kärleksbomba normala, vanliga kroppsideal, så är ju det helt fantastiskt.
Sofia om kärleken till maken Magnus: Visste direkt
Sofias livsmotto är ordet ja. Ingenting är omöjligt! Hon tänker ja till nästan allt och när hon träffade sin man för 21 år sedan insåg han att Sofia var snäppet vassare.
– Han har alltid upplevt sig själv som en ja-sägare, men när han träffade mig sa han att han hade hittat sin överman. Med mig blev han den till slut som behövde säga nej, säger Sofia som fortfarande är lika kär nu som då i Magnus.
Första gången de sågs var under en skidresa i Verbier. När hon såg honom bestämde hon sig direkt.
– Han föll inte lika snabbt för mig. Jag fick jobba en del med Magnus. Senare, när vi väl blev ett par så frågade jag honom varför han dröjde så. Jag menar, jag som är så härlig, haha?!
Magnus förklarade för Sofia att han inte bara ville kasta sig in i en relation eftersom han inte hade några barn medan hon redan hade två stycken. Sedan var det ju det där med kändisskapet.
– Har har aldrig tyckt att det här offentliga livet varit hans grej, så det är tyvärr något som han har fått på köpet med mig. Nu, efter 21 år har han vant sig.
Det Sofia älskar och beundrar Magnus för är hans nyfikenhet.
– Han vill hela tiden utvecklas och bli bättre på allt, en bättre chef, bättre älskare, bättre vän … Jag är lite nöjd och mätt, men han har en otrolig förmåga att vilja utvecklas som person och det tycker jag är häftigt.
Med tanke på Magnus glada lynne brukar Sofia likna sin man vid en golden retriever.
– Han sprider otroligt mycket glädje i hela sin personlighet. Glad, nyfiken och snygg, det är min man det!
Efter två längre förhållanden, med först Orup och sedan Anders Rahm, kände Sofia att hon lärde sig vad hon ville och vad hon absolut inte ville ha i en relation.
– Man utvecklas ju så mycket. Min äldsta son kan till exempel inte ens tänka tanken att jag och hans pappa varit ett par och det är inte konstigt, för när jag och Orup separerade så gick vi åt helt olika håll och förändrades var och en på sitt sätt.
Sofia menar att förr, när man sa ”Tills döden skiljer oss åt” i kyrkan så levde man ju bara tills man var runt 50 år. Det är svårare att lova någon kärlek livet ut i dag när vi lever längre.
Tredje gången gillt tror Sofia att man redan i starten av en relation ska sortera bort sådant som inte är okej såsom svartsjuka och kontrollbehov.
– Man måste ge varandra frihet, men kanske är det så att de där insikterna inte kommer förrän man är lite äldre och när man avverkat ett par relationer … Jag skulle säga att ens livspartner är nästan det viktigaste valet man gör i livet, det påverkar ju ens vardag otroligt mycket.
Som partner tror Sofia att hon är väldigt aktiv, en person som ständigt kommer med nya idèer.
– Det är alltid fart och fläkt kring mig. Visst kan det blir lite för mycket ibland, men jag tror att Magnus tycker det är ganska roligt att leva med mig.
Det här är Sofia
Namn: Sofia Wistam.
Ålder: 56 år.
Familj: Maken Magnus, barnen Sindy, Kid, Lennox och Texas.
Bor: Hus på Lidingö, stuga i Sandhamn.
Yrke: Allkonstnär.
Aktuell: Sänder radio varje morgon med morgongänget i NRJ Morgon, podden Wahlgren & Wistam samt en ny säsong av Naked attraction som börjar sändas i vår på Kanal 5.
Podcasten Wahlgren & Wistam lockar lyssnare
Som yrkesperson beskriver Sofia sig själv som påhittig och noggrann, hon skulle aldrig hafsa igenom något för att snabbt bli klar och har ”en förmåga att tänka utanför boxen”.
– Under poddinspelningarna med Pernilla har jag fått inta rollen som den ordningsamma, den som gör all research och som håller i allt praktiskt. Det är en roll som med tiden utkristalliserats eftersom Pernilla inte tar den och därför har det blivit en uppgift jag har behövt axla. Pernilla bidrar bland mycket annat med sin fantastiska personlighet. Podden skulle inte vara vad den är utan kära Pernilla, så jag gör allt det där gladeligen, säger Sofia.
Tillsammans med sin väninna har Sofia släppt nya poddavsnitt varje söndag i nio års tid utan något uppehåll.
Sin roll som mamma är svårare att beskriva. Med ironi i rösten säger hon att det får barnens terapeuter ta om några år.
– Jag är snäll och rolig, men på grund av mitt heta och korta temperament har jag dessvärre skrikigt väldigt mycket på mina barn och haft högljudda diskussioner. Det där är jag är alls stolt över.
Sonen Kid skriver och producerar musik. De två yngsta sönerna bor fortfarande hemma och dottern Sindy pluggar för tillfället konst i Florens.
Dottern Sindy fick narkolepsi av vaccinet
Man mår aldrig bättre än det barn som mår sämst gör. Och sedan Sindy fick diagnosen narkolepsi så påverkar hennes mående Sofia i allra högsta grad.
– Jag har blivit besparad från mycket i livet, men Sindys sjukdom ligger där som ett mörkt moln på en annars väldigt blå himmel. När jag tänker tillbaka på tiden innan hon fick sin diagnos får jag enormt dålig samvete. Som vi tjatade på vår dotter bara för att vi inte förstod vad hon hade drabbats av.
Det var i sitt sommarprat för ett par år sedan som Sofia berättade om sjukdomen som drabbade hennes dotter efter att ha tagit vaccinet för svininfluensan. Sindy började plötsligt ramla, hon somnade överallt och ville inte längre leva. Hon somnade i badkaret, ramlade mitt i ett skratt eller under en cykeltur så att hennes arm blev bruten. Sömnen hade från ingenstans blivit Sindys, då nio år, ständiga följeslagare och fiende. Skolan påverkades och frånvaron växte.
Efter två års famlande fick Sindy till slut sin diagnos. Sjukdomen är kronisk, den går inte att bota. Det som håller henne uppe är tunga mediciner.
Jag blev tvungen att sluta fokusera på allt det hon inte kunde göra
För Sofia var sommarpratet ett startskott att börja prata, det var först då som Sindy gav sin mamma ett ok.
– Eftersom jag gick på alla de här narkolepsiträffarna för anhöriga till andra sjuka kände jag en längtan efter att få prata. Jag har en möjlighet att göra min röst hörd och vill som sagt använda den till bra saker. Det är så fruktansvärt många som är drabbade, kämpar för sina liv och ingen, som inte lever intill dessa barn, kan förstå vad de har blivit berövade.
Sindy upplever att hon lever som att hon går runt med en stor våt filt av trötthet över sig och ibland drabbas hon av kataplexier, som innebär att man tappar sin muskelstyrka, som att kroppen svimmar men hjärnan fortfarande är vaken.
Sofia har gråtit, känt maktlöshet och hade mycket hellre hade tagit sjukdomen själv.
– Efter ett tag blev jag tvungen att sluta fokusera på allt det Sindy inte kunde göra, på allt hon blivit berövad och i stället se till allt det som Sindy kan göra. Hon är så otroligt smart, härlig och glad, det finns så mycket vackert med min dotter.
3 x nyår
Vad betyder nyårsafton för dig?
– Jag tycker att både midsommar och nyår kan bli väldigt upphaussade högtider. Det ska planeras så mycket och gärna långt i förväg och sedan blir det ändå pannkaka om det inte blir som man tänkt sig. En vanlig pizzakväll kan faktisk bli roligare.
Har du några speciella traditioner?
– I samband med nyår brukar jag och en vän ses för att tillsammans skriva upp våra drömmar och mål, men även sådant som jag måste ta tag i under året som kommer. Jag älskar listor, inte minst för att det är en härlig känsla att få stryka och bocka av.
Hur ska du fira i år?
– Vi har funderat på att åka utomlands, men som världsläget nu ser ut blir vi nog kvar hemma.
Sofia hoppas att smyckena hon designar ska fungera som en påminnelse om livets alla delar. Om förälskelsen, vänskapen, svåra avsked, att våga resa sig och vara tacksam. Att byta fokus från det negativa till det positiva. Vare sig det handlar om tvingas leva med en sjukdom som dotterns narkolepsi – eller livets gilla gång.
Vi blir alla äldre. Och visst kan hon få lätt panik över att halva livet redan har gått. Hon vill inte få ont i kroppen eller börja ”gumstöna”. Men samtidigt finns just en tacksamhet över att få bli äldre.
– Jag är såklart hellre ung och stark än gammal och trött. Men man kommer ingen vart med att klaga på sig själv, sin kropp och sin ålder. Man ska tycka om sig själv annars är det svårt att bli omtyckt av andra. Detta är såklart jättesvårt att säga till sin spegelbild en tidig måndagsmorgon, men jag är faktiskt jättebra och fin som jag är.