Victoria hedrade förintelsens offer i Auschwitz
Två timmar som griper tag. Kronprinsessan Victoria satt under gårdagen, på Förintelsens minnesdag, omgiven av statschefer från hela världen i det stora tält som hade spänts upp över ingången till det tidigare förintelselägret Auschwitz-Birkenau utanför Krakow i Polen. Den plats där där mer än en miljon människor mördades av nazisterna. Den 27 januari var det 75 år sedan fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945.
Hon var omgiven av 200 överlevande och kronprinsessan fick ta del av deras skakande vittnesmål. De berättade om grymheterna och övergreppen och dödsmarscherna och om hur de helt berövades på sin mänskliga värdighet.
Vid sin sida hade Victoria inte bara Sveriges statsminster Stefan Löfven och talman Andreas Norlén, utan också Norges kronprins Haakon, Nederländernas kung Willem-Alexander och drottning Máxima, Belgiens kungapar Mathilde och Philippe och Spaniens kungapar Felipe och Letizia.
Och precis som drottning Máxima och drottning Letizia satt kronprinsessan där med fuktiga ögon när hon hörde vittnesmålen från alla människor som lidit så svårt.
Minneshögtiden inleddes med tal av Polens president och sedan tog alltså överlevare från lägret plats i den talarstol som stod uppställd framför tegelfasaden.
Aldrig mer. Det var det budskap som genomsyrade hela minnesceremonin.
Totalt deporterades omkring 1,3 miljoner människor till Auschwitz-Birkenau, och mer än en miljon mördades. Lägret befriades den 27 januari 1945 av ryska trupper och bara 200 000 lägerfångar överlevde.
Ceremonin inleddes vid halvfyratiden och avslutades strax efter klockan sex med en ljusceremoni vid minnesmonumentet i Birkenau. Kronprinsessan gick den korta sträckan genom mörkret och dimman, i sällskap med statsministern och talmannen.
De tände sina ljus och stod sedan tysta.
Kronprinsessan vid minneshögtiden i Auschwitz
Kronprinsessan besök i Polen skedde över dagen. Statsplanet lyfte från Stockholm på förmiddagen och landade i Katowice i Polen en dryg timme senare. Med ombord var också sju svenska överlevare.
Foto: Jonas Ekströmer/TT