Träningen gör att Nour El Refai klarar ångesten bättre
En miljon svenskar äter antidepressiva mediciner idag, en siffra som fördubblats under 2000-talet. Komikern och skådespelerskan Nour El Refai är en av dessa. I nya SVT-miniserien Landet Lyckopiller åker hon land och rike runt för att försöka svara på frågan: Varför mår så många svenskar dåligt?
– När jag tänker på att vi är så många blir jag inte bara låg, utan jag blir lite stärkt också! För även om vi har olika historier så kämpar vi alla med samma sak, säger Nour El Refai.
Nour lider av kronisk depression
I serien får vi också följa Nours egen kamp för att må bättre. Hon lider av kronisk depression och drabbas i perioder av nedstämdhet. Redan i unga år hade Nour känslan av att ha gjort något fel, men kunde inte sätta fingret på vad det var. Skolkuratorn förklarade att känslan var ångest. Det visade sig senare att hon även lider av social fobi – något som kan vara svårt för många att förstå om man har sett henne på scen.
– Men det är en kontrollsituation för mig. Jag vet vad jag ska säga, och folk ska inte säga någonting tillbaka, säger hon i första avsnittet.
Blev tvångsinlagd
När Nour var 13 år gammal “kom hon ut” som deprimerad för sina vänner och familj. Hon berättar om en händelse i skolan när hon fick en jättestor ångestattack, något hon då inte visste vad det var, och ambulansen och kom hämtade henne. När hon vaknade upp från attacken satt en ung kvinnlig läkare i rummet och sa “det finns medicin, jag tycker du ska ta medicin”.
En riktigt tuff period för Nour var när hon efter gymnasiet flyttade till Stockholm. Då började även folk runt omkring henne oroa sig, och hon grät ofta för till synes ingenting. På jobbet kunde hon hålla en högfungerande fasad uppe, men ingenting annat funkade som vanligt. En vän rådde henne att genast åka in och prata med någon, vilket hon gjorde, gråtandes. Hon fick stanna på sjukhuset över natten – och på morgonen ville de inte släppa hem henne. Hon blev tvångsinlagd i en månad.
Idag mår Nour bättre, och berättar att hon försöker göra saker hon vet ska vara bra för henne.
– Jag går upp på morgonen, går till jobbet, äter frukost fast jag är noll sugen och jag bara vill böla, jag åker och tränar, säger hon.
Blir hjälpt av träningen
Och just träning verkar vara en viktig del för ens psykiska mående, det visar fler och fler studier. Nour berättar att hon gör det för att må bra, men att det sociala sammanhanget på gymmet kan vara en utmaning. Därför tränar hon ofta med vännen och personlige tränaren Thomas. I premiäravsnittet får vi följa med på ett utomhuspass.
– Jag får som ett extra liv, som hjälper mig att klara dagen liksom. Istället för ett liv så har jag tre liv, då tål jag lite fler motgångar den dagen och klarar ångesten bättre.
Nour El Refai tränar tre stenhårda pass i veckan, och går på maxdos av sin antidepressiva medicin. Men ändå mår hon inte bra. Nu lägger hon sitt hopp till en ny medicin som håller på att forskas fram.
Premiär för Landet Lyckopiller
Hör mer om Nours kamp i första avsnittet av Landet Lyckopiller som har premiär på SVT1 klockan 21.30 den 27 november.
Foto: SVT