Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Spanat på Bokmässan 2024 – hämnd, samer och stormtroopers

11 okt, 2024
author Eleonor Björch Lowe
Eleonor Björch Lowe
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vem är Alfons Åbergs största fan? Och vem tipsar om att hämnas med räkskal? Allers reporter Eleonor Björch Lowe guidar till årets snackisar på Bokmässan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 tips till dig som drömmer om att skriva en bokBrand logo
Se också: 5 tips till dig som drömmer om att skriva en bok
Årets huvudteman på Bokmässan var Sápmi och Rymden. 2025 är det Dramatik samt Kärlek och lust som kommer att stå i fokus. Foto: Eleonor Björch Lowe

Får sorg finnas?

Att Liv Strömquist har en trogen följarskara är ingen nyhet, men att det skulle vara så högt tryck på hennes och Caroline Ringskog Ferrada-Nolis seminarium Får sorg finnas var ändå lite otippat. Vakter motade bort besvikna besökare (och journalister) i den överfyllda salen. Kan det helt enkelt vara så att vi fått nog av ”optimeringssamhället”? Fått nog av att trauman nästan genast ska omsättas i Ted talks för att vi ska orka närma oss sörjande medmänniskor. Enligt författarna lider vi kollektivt av en beröringsskräck när det kommer saker utan svar. Som sorg. Som tur var hade Strömquist några medskick på vägen för att orka med vår yogifierade värld:

Annons

• Ha inga personliga mål.

• Gå ut!

• Ge mer till andra än du får tillbaka.

Det var många – lite för många – som ville delta i seminariumet med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Foto: Shutterstock/TT

Wandt läste inte ett ord

Marcus Wandt är aktuell med Betraktelser i omloppsbana, där han lekfullt berättar om sina 18 dagar ombord på den internationella rymdstationen. Det viktigaste han hade med sig ut i rymden var tre legogubbar hans söner byggt. Men böckerna Wandt tog med sig var tyvärr helt onödiga då han somnade som en klubbad säl varje kväll utan att ha läst ett ord. På frågan vem som nu borde skickas upp i rymden svarade både han och Christer Fuglesang: ”en författare”. Well said.

Svenske astronauten Marcus Wandt är aktuell med sin bok Betraktelser i omloppsbana (Bonnier Fakta). Foto: Eleonor Björch Lowe

Projekt hämnd

Apropå optimeringssamhället, där vi bara tillåts känna ”de goda känslorna”, var det befriande att lyssna till Jenny Jägerfeld och finska Iida Rauma som båda skrivit brutala böcker om hämnd. I Raumas Förstörelse gör hon upp med sina plågoandar från skolan och lärarna som sanktionerade mobbningen. I Hämndprojektet av Jägerfeld blir huvudpersonen Nico besatt av hämndlystnad efter att något fasansfullt hänt henne. Här går Jägerfeld till botten med samhällets syn på vedergällning. Kan man egentligen rationalisera en hämnd och hur kan man annars återfå kontrollen när någon gjort en riktigt illa?

Annons

Det är fler som vill hämnas och i höstens utgivning hittar vi även Charlies hämnd av Simona Ahrnstedt samt Drömmar av brons av Camilla Läckberg på samma tema.

Jenny Jägerfeld är aktuell med boken Hämndprojektet (Norstedts). Foto: Jari Kantola/TT

Tårar och allsång

Trots alla stjärnförfattare på plats, (hallå Joyce Carol Oates!) var det två norska Mello-stjärnor som skapade störst hysteri. Marcus och Martinus berättar nu om baksidan av att växa upp i rampljuset och det var tungt säkerhetspådrag, gråtande tjejer som köat sedan klockan fem på morgonen och allsång. Inte din vanliga boksignering för Två röster – en historia med andra ord.

Det var många unga läsare som ville ha ett signerat exemplar av popduon Marcus och Martinus nya bok. Foto: Eleonor Björch Lowe

#booktok

Visst råder det läskris bland unga. Men det finns också ungdomar som läser massor, i BookTok-eran finns alltså hopp. Nu startar Bonnier Carlsen ett nytt imprint-förlag i samarbete med bokinfluencern Jasmine Darban. Under våren 2025 kommer de under varumärket Fenix ge ut böcker för unga och vuxna – där böckerna hittat sina läsare genom hashtagen #BookTok.

Annons
Världens största bokklubb, #BookTok, som samlar miljontals unga världen över, lockade storpublik även i Göteborg. Foto: Eleonor Björch Lowe

Lex Pamela Anderson

Så här i kroppspositivismens era, när fler och fler kända kvinnor slutar färga håret, vägrar botox och till och med slutar med smink (lex Pamela Anderson!) är det konstigt att bokförlagen fortsätter hårdretuschera sina författarporträtt. De stackars skribenterna ser ju ut som halvläskiga AI-versioner av sig själva. Snälla sluta.

Less is more är vackra Pamela Anderssons nya devis, tvärtemot samtidens författarporträtt. Foto: TT

Alfons största fan!

Svenskamerikanske Hernan Diaz vann mycket välförtjänt Pulitzerpriset 2023 för romanen Egendom. Nu kommer hans första bok, På avstånd, på svenska och författaren var på plats för att berätta om den. Men scensamtalen var inte det enda på Diaz agenda. Han var nämligen på jakt efter en tischa med sin stora idol Alfons Åberg på. Jakten gick tydligen rätt vilt till med många inblandade bakom kulisserna. När så Diaz äntligen fick sin Alfons-tröja var han överlycklig och utbrast enligt sin förläggare:

Annons

– Now I know it was worth coming!

Svenskamerikanske författaren Hernan Diaz är ett stort fan av Gunilla Bergströms älskade barnbokskaraktär Alfons Åberg. Foto: TT

Ett brev med räkor

Författaren Ida Linde (Norrut åker man för att dö) var moderator för seminariet om hämnd och gav även hon sina hetaste tips på temat:

Bästa boken: Moderna klassikern Baise moi av Virgine Despentes – en slags punkfantasi om kvinnligt raseri i vild framfart. Tänk hälften Thelma och Louise, hälften vikingaplundring.

Bästa låten: My kink is karma, av Chappell Roan.

Mest inspirerande hämnden: ”En bekant hade upptäckt att hennes kille var otrogen, då hon hittat räkskalen efter en romantisk middag han ätit med sin älskarinna. När mannen sedan åkte på semester postade kvinnan ett brev med räkskal hem till honom som väntade i hallen när han kom hem två veckor senare. En slags underbar poetisk rättvisa.”

Författaren Ida Linde var med på årets bokmässa som moderator. Foto: Elvira Glänte/Norstedts

Ostfrallor och cola

Maten på mässgolvet är under all kritik. Vill du inte lägga en halv årslön på en räkmacka som du dessutom behöver dela med tre kompisar är du i princip utelämnad till ostfrallor och Coca cola. En liten grönsak på menyn till nästa år kanske?

Annons
Äta på Bokmässan? Då är det ostfralla som gäller, om du inte är rik som ett troll och kan slå till på en räkmacka. Foto: TT
Se författaren Sophia Rehnfjell visa upp sina nya böckerBrand logo
Se författaren Sophia Rehnfjell visa upp sina nya böcker
Annons