Sommar i P1 60 år – här är sommarpratarna vi minns
Sommarpratarna i P1 är en lika självklar del av den svenska sommaren som midsommarstången, jordgubbarna och myggbetten. I år fyller det folkkära programmet 60 år. Det traditionella upplägget kombinerat med värdar som ligger rätt i tiden och har något angeläget att berätta fortsätter att locka lyssnare, nu även som podd.
1959 var Tage Danielsson underhållningschef på Sveriges Radio och det var han som kläckte idén till det långlivade programmet. Det beskrevs då som lättlyssnat för semesterfolk med mycket musik och korta praktiska råd och funderingar för sommartiden.
De första åren höll ett begränsat antal sommarvärdar i programmet och återkom flera gånger. Flest program gjorde utrikeskorrespondenten och kåsören Torsten Ehrenmark som toppar med 50 program. Gösta Knutsson, Maud Reuterswärd, Pekka Langer, Carl-Uno Sjöblom och Bengt Feldreich hör också till de flitigaste sommarpratarna.
Signaturmelodin Sommar, sommar, sommar skrevs 1952 av Sten Carlberg under pseudonymen Sten Roland och har använts sedan 1960. Första säsongen var Hugo Alfvéns Gånglåt från Leksand signatur.
Efter ett par år blev det en ny värd varje dag och så har det fortsatt. Sommar har gjort skandal och lett till lyssnarstormar, men också lockat till engagemang och fått folkets kärlek. Kända personer har berättat om sina okända sidor. Hemligheter har avslöjats. Barndomstrauman har berört, liksom kärleksförklaringar. Det har varit både skratt och tårar genom åren. Men det var inte förrän 2006 som ordet sommarpratare kom med i Svenska Akademiens ordlista.
Siffror om Sommar i P1
- Över 2 200 personer har sommarpratat sedan 1959.
- Det finns över 1 200 sommarprogram i lyssningsarkivet – alla program sedan 1997 är sparade.
- 107 anmälningar till Granskningsnämnden fick Athena Farrokhzads sommarprogram om rasism och fascism 2014 – det är största antalet anmälningar i Sommars historia.
- 770 000 gånger laddades Anna Mannheimers och Peter Apelgrens program ner 2015 – då efterhandslyssningen ökade explosionsartat.
- 40 procent av svenska folket, 3,2 miljoner, lyssnade på Sommar förra sommaren 2018.
Skandaler genom tiderna
Åsa Moberg och Kerstin Thorvall (bilden) retade gallfeber på många 1973 när de talade om kvinnofrågor respektive anklagades för kommunistpropaganda.
Rabalder blev det också när Marie- Louise Ekman läste upp anonyma brev hon fått med könsord och inledde med ”Det här är pissråttan själv som talar” 1977.
Många blev arga när Helge Skoog talade illa om sin gamla hemstad Borås 1988.
Alexander Bard möttes av starka reaktioner när han pratade positivt om ecstasy 2002.
Strävar efter jämlikhet mellan kvinnor och män
1985 var andelen kvinnliga sommarpratare bara 27 procent och året därpå skrev Fredrika Bremerförbundet till radioledningen och krävde bättring. Sedan Bibi Rödöö tog över som chef 1997 strävar redaktionen efter en jämn fördelning mellan kvinnor och män.
Sommar hotades av nedläggning
Eftersom Sommar inte ansågs passa in i unga P3 bestämdes att programmet skulle läggas ner efter säsongen 1992. P1:s nya chef Ewonne Winblad räddade över programmet till sin kanal och sedan 1993 har Sommar sänts i P1.
Lyssnarnas val sedan 2007
Sedan 2007 kan lyssnarna rösta fram en favorit. Den som vill delta pratar in en presentation på en telefonsvarare och sedan väljer redaktionen ut åtta bidrag som publiken får rösta på via hemsidan.
Lyssnarnas val 2019 är Madeleine In Hwa Björk som berättar om sökandet efter sina rötter.
Anja Pärson kom ut i sommarpratet
2012 kom Anja Pärson ut som homosexuell i sitt sommarprogram och berättade om kärleken till Filippa Rådström och att de väntade barn.
Mustafa Can avslutade sitt program 2003 med orden ”Mor, jag älskar dig” och överöstes med lovord från lyssnarna. Han fick sedan Stora Radiopriset och Ikarospriset.
Äldst och yngst sommarpratare
Då 105-åriga bloggaren Dagny Carlsson sommarpratade 2017.
Zara Larsson var 17 år när hon var sommarvärd 2015.
Oväntat av Dolph Lundgren
Många ändrade uppfattning om actionhjälten Dolph Lundgren efter att han 2008 sommarpratat om sin hårda barndom.
När Annika Östberg skulle sommarprata 2010 efter 28 år som morddömd i amerikanskt fängelse var många kritiska. Efter programmet tystnade kritiken och lyssnarna ville höra mer av henne, som vinterpratare.
Kristian Gidlunds dröm blev verklighet
Kristian Gidlunds program sommaren 2013 blev ett av de mest avlyssnade, och det sista han gjorde i offentligheten innan han gick bort i cancer i september samma år.
”Tack för att jag fick uppfylla en dröm. Känns stort, bredvid tacksamheten”, skrev musikern i Sommars gästbok.
Sommar i P1 sänds 22 juni-18 augusti kl 13 med repris vardagar 22.30 och helger 22.05. Podd varje dag från kl 07.00.