Sista krysset med Anders Eldeman: ”Trams är viktigt, folk behöver det”
– Det är väldigt fint att få ha varit med om att sända ett program som binder samman generationer som Melodikrysset gör. Ett ärofullt uppdrag.
Anders Eldeman tog över Melodikrysset 1996. Vid det laget var programformen redan ordentligt satt. En melodi, en fråga och en ruta att plita ner svaret i.
– Det är ganska lätt att ta över ett välsmort lokomotiv och jag har försökt att ändra så lite som möjligt, säger Anders Eldeman som i dagarna sätter ihop sitt finalkryss.
Han talar om Melodikrysset som en samlande punkt för lyssnarna. Det är här vid frukostbordet som helgen börjar för många. Te, macka och lite lättsam hjärngymnastik.
”Vad heter gruppen från Liverpool som både skakade och skrek. Ta första bokstaven i trummisens dopnamn och sätt in det på vågrät fyra?”
En av lyssnarna vittnar om programmets betydelse på Twitter. Hon skriver att hon och hennes mamma har lite svårt att kommunicera. Men de har hittat en gemensam sak att prata om och kring. Melodikrysset.
Melodikrysset binder samman familjer
Anders Eldeman känner igen berättelsen. Programmet har blivit ett kitt som kan binda samman familjer långt efter att barnen lämnat boet.
Man hör av sig efter programmet för att höra hur det har gått.
– Det är en sorts avstamp till helgen, säger Anders Eldeman som själv är uppvuxen med en familj där krysset löstes till lördagsfrukosten.
Och att han fått vara en del av det kittet ser han som en ära.
– Det är väldigt ärofullt i all sin enkelhet.
Det finns krig och kriser i vår vardag så att det räcker och blir över. Då kan det vara okej med en timmes lättsam underhållning mitt i misären.
– Det är viktigt att det finns några sådana fasta punkter i vardagen. Som pausfågeln till exempel. Det finns finns absolut inget att reta sig på med den. Jag värnar det där. Jag tror att tramset är viktigt. Att folk behöver det, något enkelt som är trevligt.
Men det har funnits tillfällen då verkligheten varit för grym för kryss. Programmet ställdes exempelvis in efter terrorattentatet på Drottninggatan 2017.
– När ett land är i chock är det smaklöst att sända underhållning. Då passar det inte, kommenterade Anders Eldeman för TT
Programparty i Pite
När programledaren ska minnas tillbaka för att hitta kaotiska ögonblick så är det ganska tomt.
– Eller så har jag förträngt det. Fast vi har haft en del trassel på grund av datorer som gjorde fel med rutorna i krysset. Rutorna skickas ju ut flera veckor i förväg så vi märkte inte felen förrän det var sändningsdags. Så då fick vi korrigera i sändning. Men det var inte en enda lyssnare som hörde av sig och skällde på mig.
De glada minnena är desto fler. Anders Eldeman tar en sändning från Pite havsbad ur den högen. Det var sensommar, lite småruggigt och folktomt.
– Men hur det var så kommer det en möhippa. De har med sig filt och frukost och det är uppenbart att de varit varit ute sedan dagen innan och avslutar med det här.
– Det var ungefär den publik jag hade. Men i alla fall. De frågade om jag frös och erbjöd mig varm choklad ur termosar de hade med sig. Så jag fick en mugg och det värmde rejält. Det var ju hälften hembränt serru.
Kryssvän testamenterade ett radhus
Som programledare har Anders Eldeman kunnat känna lyssnarnas uppskattning. Vid ett tillfälle testamenterade en lyssnare ett radhus i Ängelholm till honom. Kvinnan hade inga nära släktingar men hade skrivit i begravningsbyrån Fonus Vita arkiv att hon ville att Anders Eldeman skulle ärva henne, berättar Kvällsposten.
– Det var ju en väldig chock, säger Anders Eldeman som aldrig, vad han kan dra sig till minnes, träffat eller samtalat med kvinnan.
Fast att kända människor fått ärva fans är inte helt okänt. Bland annat har Mark Levengood ärvt en skärgårdsfastighet av en beundrare, skriver Svensk Dam.
Men för Eldemans del blev det aldrig något hus. Både allmänna arvsfonden och en avlägsen släkting till kvinnan bestred giltigheten. ”Testamentet” var till exempel inte bevittnat vilket det måste vara.
– Det löste sig ju ändå till det bästa, säger Anders Eldeman som inte hade för avsikt att ta strid om arvet.
– Men det var ju smickrande.
Anders Eldeman: "Vill njuta mitt otium"
Beslutet att sluta på Sveriges Radio handlar om tid. Melodikrysset och Da Capo har krävt så mycket jobb att Anders inte kunnat fira semester med sin Anna på de senaste 26 åren. Beslutet mognade fram förra sommaren.
– Jag tänkte hur länge till ska jag ha det så här? Andra människor går på fest på fredagskvällen eller åker till en semesterlägenhet i Spanien. Det har inte jag kunnat göra.
Nu ser han fram emot att kunna besöka sitt smultronställe i skärgården i så många veckor som han har lust med. Fiska, plocka svamp, lösa melodikrysset.
– Jag ska bara njuta mitt otium.
Samtidigt är han trygg med att Melodikrysset är i ytterst kompetenta händer. Under sommaren vikarierar Micke Cederberg som programledare. I slutet av augusti tar Annika Mankell och Anna Charlotta Gunnarsson över.
– Alla tre är trevliga och oerhört musikkunniga. Det finns rutin. Annika och Anna Charlotta var mina förslag när jag sa upp mig i december även om jag inte hade något att göra med processen.
Fotnot: Beatlestrummisen Ringo Starr heter egentligen Richard Starkey. Så det är R som ska in på vågrät fyra.