Prins Daniels sjukdom – så mår han i dag
Det har gått elva år sedan prins Daniel fick en ny njure av sin pappa Olle Westling. Men att han hade problem med njuren upptäcktes lång tidigare.
Det var efter en fotbollsmatch, där den då 16 år gamla Daniel skadade sig och fick hjärnskakning, som det hela uppdagades. Efter en gedigen läkarundersökning på sjukhuset, upptäckte läkaren att Daniels njurvärden var dåliga. Läkaren ordinerade honom att hålla en sund livsstil för att hålla njuren i schack, och han blev snart känd bland kompisarna hemma i Ockelbo för att följa de råden till punkt och pricka.
Prins Daniels njurproblem efter förlovningen
Åren gick och den blivande prinsen mådde bra. Han byggde upp sin karriär som personlig tränare och grundade en gym-kedja vid namn Balance. Och det var också här, på gymmet, som han träffade sin blivande fru, kronprinsessan Victoria. Han var hennes personliga tränare och de två blev ett par i början av 2000-talet.
De visade sig tillsammans offentligt för första gången 2002 och några år senare, i februari 2009, tillkännagavs deras förlovning. Och i samband med förlovningen blev det tydligt att något var fel med Daniels njure.
I sin bok Victoria – Drottning med tiden skriver författaren Herman Lindqvist att Daniel under den direktsända presskonferensen på slottet började må dåligt och att problemen sedan fortsatte under dagen och kvällen. Under förlovningsmiddagen var han tvungen att lämna bordet.
Därför sköts bröllopet upp
Svensk damtidning skriver att hans njurtransplantation då redan var inplanerad, vilket också var orsaken till att det stundande bröllopet ägde rum först året därpå, sommaren 2010. Men det visste allmänheten ingenting om vid den här tidpunkten. Trots att den blivande prinsen regelbundet gick på kontroller och provtagningar, var det ingenting som läckte ut. Därför blev nog många förvånade när nyheten kom – att kronprinsessans fästman skulle genomgå en transplantation.
I slutet av maj 2009 genomgick prins Daniel den planerade njurtransplantationen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Hovet meddelade efteråt att allt hade gått bra och att transplantationen var nödvändig eftersom Daniel hade en medfödd – men inte ärftlig – sjukdom som ledde till nedsatt njurfunktion.
Medan Daniel låg på operationsbordet, befann sig kronprinsessan Victoria på en arktisk expedition tillsammans med Danmarks kronprins Frederik och Norges kronprins Haakon. Hon flög till Grönland dagen innan operationen.
– Det känns väl lite sådär. Men jag kunde inte göra något hemma, jag skulle antagligen bara ha vankat av och an och varit väldigt orolig, berättade hon då apropå operationen.
Prins Daniel fick njuren av sin pappa
Njuren fick Daniel av sin pappa, Olle Westling, som alltså avstod sitt organ till förmån för sonen. Vid deras sida på sjukhuset fanns också Daniels mamma, Ewa Westling. Upplevelsen förde hela familjen närmare.
– Jag och min pappa har alltid varit tajta. Men det är klart att det här har påverkat, inte bara mig och min pappa, utan även min mamma som var orolig. Vi mår båda bra i dag och jag tror att det här har gjort att vi har blivit ännu mer tajta som familj, sa han till Aftonbladet 2019.
Efter några veckor på sjukhus kunde Daniel skrivas ut och fortsätta återhämtningen hemma. Transplantationen förändrade hans liv, berättade Daniel i SVT-programmet Fråga doktorn som sändes 2019, tio år efter operationen.
– Innan jag fick en ny njure hade jag en kort, men intensiv problemperiod. Det blev med ens ett nytt liv när jag fick njuren av pappa. Tacksamheten finns kvar till de här duktiga personerna som genomförde konstverket.
I samma program medverkade också överläkare Lars Wennberg, som uttryckte beröm för sin patient.
– Prins Daniel är en exemplarisk patient, som följer ordinationerna till punkt och pricka och är väldigt mån om att ta hand om den här njuren som han fått av sin pappa. Och den fungerar väldigt bra.
Prins Daniel äter mediciner efter transplantationen
Och även om operationen ligger tio år tillbaka i tiden och allt nu ser ut att fungera bra, är det inget som prins Daniel tar för givet. Han måste äta mediciner under resten av sitt liv och är noga med att ge sin kropp de bästa förutsättningar.
– Det blir rutin, man tar sin medicin som man tar sina vitaminer. Men det är väldigt viktigt att ta den, det finns exempel på dem som slarvat och tror att det fungerar utan medicin. Men det gör det inte utan det här är för resten av livet, sa han till Aftonbladet 2019.
Så mår prins Daniel i dag – efter transplantationen
Och för Svensk damtidning berättade han i samband med tioårsdagen av transplantationen att han i dag mår väldigt bra, trots det höga tempo han håller i sitt arbete och hemma med de två barnen, prinsessan Estelle och prins Oscar.
– Jag mår jättebra! Och pappa också. Och jag reser ju och flänger och far, så det är ju inga 40 timmar i veckan. Jag utsätter mig själv för mycket stress och ganska hårt arbete, och ändå funkar det så bra.
– Pappa brukar skoja med mig och säga ”jag förstår att du är pigg med den kvalitetsnjuren”. Ja vi får se om jag behöver en till brukar jag säga då. Man måste kunna skämta om det också!