Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Pernilla August: Britt-Marie lärde mig vara lycklig i nuet

14 jan, 2019
author Hemmets redaktion
Hemmets redaktion
Pernilla August som Britt-Marie
Pernilla August tyckte det var svårt att gestalta någon som inte varit glad på länge. Som kvinna är man ju van vid att spegla sig i leenden för att behaga, säger hon. I nya filmen Britt-Marie var här spelar Pernilla en bitter kvinna som ger livet en ny chans.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Leendet. Ofta finns det där hos Pernilla August. Optimistisk och framåt av naturen fick hon verkligen något att bita i som huvudrollsinnehavare i Britt-Marie var här. Den aktuella biofilmen handlar om en 63-årig kvinna som gör upp med sig själv och trevar sig förbi gamla invanda mönster.

– Att spela någon som inte varit glad på länge är jättesvårt. Som kvinna är man ju van vid att vara det. Liksom spegla sig i leendet för att behaga. Men Britt-Marie öppnar upp till slut när hon träffar barnen i fotbollslaget, säger Pernilla August om sin första stora filmroll på sex år.

Lär sig av Britt-Marie

– Det lockade mig att göra en kvinna som varit gift i 40 år där hon bara tagit hand om sin man. En kvinna som länge sagt nej till sitt eget liv, men som kliver ut genom dörren när maken varit otrogen. Britt-Marie hoppar verkligen från tionde våningen och vet inte var hon ska landa.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Riktigt så dramatiskt har det aldrig varit för Pernilla. Hennes två äktenskap har visserligen gått i kras, men inte så spektakulärt.

– Jag har levt en helt annat typ av liv än Britt-Marie. Men hon har gjort mig mer medveten om att man ska ta till vara på det man har och vara lycklig i nuet. Vi är på väg så mycket hela tiden. Ju äldre vi blir desto viktigare blir det att ta hand om de där små stunderna.

Britt-Marie var här
Filmen Britt-Marie var här har premiär den 25 januari. Läs mer och köp boken här.

Regisserar och skådespelar

De senaste åren har Pernilla August, en av vår tids största kvinnliga skådespelare, regisserat både film och teater. Tanken är inte att för evigt bli utanför kameran och de dramatiska scenerna.

Annons

– Nej, absolut inte. Jag vill gärna kombinera. Jag har blivit en bättre skådis av att även regissera. Jag har fått en frihet som jag inte riktigt förstår var den kommer ifrån. Andra får förstås avgöra om jag blivit bättre, jag kanske har blivit sämre. Men jag tycker att det känns som till det bättre, säger Pernilla.

– Fast sedan vet man ju inte hur det blir. Som skådespelare bestämmer man inte själv, utan man blir så att säga uppbjuden. Men jag vill jättegärna fortsätta varva.

Vill vidare

Så skrattar hon igen. Hon gör det ofta, tycks det som. Leendet som blir till någonting mer. Lyckan över det som varit och det som komma skall. Få skådespelare har fått så mycket lovord och blivit så prisad som Pernilla, både i Sverige och utomlands.

Om detta bryr hon sig inte särskilt mycket:

– Det där jag har liksom glömt. För jag är hela tiden vidare i någonting nytt. Självklart har det varit jättekul att få priser och utmärkelser. Men sedan har jag lagt dem i byrålådan, och tittar möjligtvis ibland.

Pernilla August som Britt-Marie.
I filmen Britt-Marie var här spelar Pernilla August en 63-årig kvinna som fått nog av sin otrogne man och som ger sig själv en andra chans i livet.

Ständigt på väg, alltid nya goda berättelser och äventyr i sikte. Kring millennieskiftet var Pernilla med i ett par Hollywoodproducerade Star Wars-filmer. Hon gör gärna mer sådant framöver, bara hon hinner regissera något också.

– Jag är med i Glutch, en ny australiensisk Netflixserie. Det är alltid kul att komma utanför Sverige och filma. Det var svårare att kombinera förut när jag var fast på teatern.

Annons

Psykologdrömmar

Sedan barnsben har Pernilla varit intresserad av människans psyke. Hon tror att det har hjälpt i teaterkarriären.

– Jag tror jag föddes med en lust till att förstå hur vi fungerar. Jag har alltid undrat över varför någon gör si eller säger så. Den nyfikenheten har jag absolut haft nytta av i jobbet, det har varit min verktygslåda, säger Pernilla.

– Om jag inte blivit skådespelare hade jag säkert blivit psykolog. Fast jag var dålig i skolan och kunde nog aldrig få betygen för att kunna komma in på den utbildningen.

Ingmar Bergmans favorit

Förmodligen var Ingmar Bergman tillfreds med att Pernilla inte tog en annan väg. Vid flera tillfällen deklarerade den legendariske film- och teaterregissören att hon var hans absoluta favoritskådespelerska.

– Fast jag har fortfarande inte riktigt fått distans till det där. Jag upplevde mig inte som någon favorit hos Ingmar. Men jag lärde mig fantastiskt mycket av honom under alla de år vi jobbade tillsammans, säger Pernilla.

– När jag nyligen satte upp och regisserade De oroliga efter Linn Ullmanns bok på Dramaten tänkte jag mycket på Ingmar. Linn är ju hans dotter och boken handlar om hennes föräldrar. Då klingade det till både i mitt jag som barn med skilda föräldrar, och i mitt jag som en mamma som kanske inte var så närvarande som jag hade önskat för mina barn när de var små.

Pernilla August lever ensam efter några skilsmässor.
Pernilla August trivs med livet som det är just nu.

I jobbet ger Pernilla liv i allsköns gestalter men hon har också räddat liv privat. Sommaren 2015 promenerade hon på stranden i Skåne och hörde ett rop från en buske. En äldre herre hade ramlat ihop, riktigt illa däran efter att ha fått vätskebrist.

Annons

Pernilla hjälpte honom hem. Längs vägen fick mannen ta klunkar av den hemgjorda morotsdricka hon hade med sig.

– Hans fru var väldigt glad över att han hade överlevt. Det var en ganska absurd händelse. Men också urgulligt. Jag fick blommor av dem efteråt, säger den folkkära skådespelaren om händelsen som plötsligt gjorde henne till en vardagshjälte.

Som tidig tonåring var Pernilla handbollsspelare i Stockholmsklubben Skuru IK. I Britt-Marie var här, som bygger på Fredrik Backmans succéroman med samma titel, blir hon utsedd till tränare för byns ungdomslag i helt annan bollsport.

– Fotboll förstår jag inte alls. Men i filmen är det så fint när Britt-Marie möter barnen och de väcker hennes känslor. De får henne att vakna till liv och det är så vackert, verkligen jättefint.

Pernillas egna barn går alla i mammas fotspår. Agnes är scenograf, Asta och Alba skådespelare.

– Numera pratar vi ganska mycket om våra jobb, det ingår i vardagen och är jätteroligt. Det är underbart när man får tillbaka vuxna barn som plötsligt har samma erfarenheter.

Pernilla lever ensam

För ett par år sedan regisserade Pernilla Den allvarsamma leken efter Hjalmar Söderbergs roman från 1912. Filmen handlar om kärlek som inte blev av. I det avseendet finns förstås egna upplevelser.

– Säg den människa på denna jord som inte har det? Alla har varit med om den saken, i någon ålder och i någon situation i livet. Det är därför Den allvarsamma leken är en mytomspunnen klassiker. Alla kan på något sätt känna igen sig.

Romantiken spirar även i Britt-Marie var här. För egen del har Pernilla ett par äktenskap bakom sig. I dag lever hon ensam.

– Det är så bra så, skedet som livet är i nu. Om jag träffar någon eller inte vet man aldrig. Mitt liv är ju också lite kortsiktigt eftersom det är så knutet till jobbet och jag plötsligt kan vara utomlands ett tag eller behöva bo någon annanstans. Mitt perspektiv rör sig sällan längre än ett halvår framåt.

Pernilla August gör sin första stora filmroll på sex år.
Om jag träffar någon eller inte vet man aldrig, säger Pernilla som idag trivs med att leva ensam.

I februari fyller Pernilla 61 år. Någon planering för ett kommande pensionärsliv utan teater och skådespel finns inte. Hon menar att det är alldeles för roligt det hon gör.

– Jag kommer absolut jobba vidare fast jag blir äldre. Drömmen vore att få fortsätta att kombinera som jag gör i dag, med att jobba både bakom och framför kameran. Och att jag får vara frisk. Hoppas att jag alltid får le och skratta mycket. Det blir man frisk och stark av!

Av Hasse Gänger
Foto: Julia Sjöberg, SF

Annons