Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Nya uppgifter! Silvias dolda kamp avslöjas i ny bok

22 okt, 2020
author Ellen MYRGÅRD LINDÉN
Ellen MYRGÅRD LINDÉN
Kungaparet besöker Karolinska.
Kungaparet besöker Karolinska i oktober 2020. I en ny bok får vi en helt ny bild av Silvias släktingar och drottningens okända relationer i Tyskland.
År 1976 gifte sig Silvia Sommerlath med kung Carl Gustaf och flyttade till Sverige. Men hon fortsatte vara engagerad i sin släkts öde i DDR. Nu berättar syskonbarnen om den ovärderliga hjälpen från drottningen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I boken "Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin”, av Ingrid Thörnqvist, får vi en helt ny bild av Silvias släktingar och drottningens okända relationer i Tyskland. När Silvia lämnade Tyskland, i slutet av sjuttiotalet, för ett flärdfullt liv som Sveriges drottning hade hennes släktingar en betydligt tuffare vardag.

10 saker du vill veta om drottning SilviaBrand logo
10 saker du vill veta om drottning Silvia

Drottning Silvia intervjuas i ny bok

SVT-korrespondenten Ingrid Thörnqvist berättar nu om familjen Sommerlaths kamp i Östberlin under kalla kriget och drottning intervjuas själv i boken. Hon berättar bland annat hur svårt det var att resa in i Tyskland för att besöka släktingarna och tänker då särskilt på sin farbror, Ernst Sommerlath, som arbetade som präst. En yrkesgrupp som var extra utsatt under den här perioden.

På bröllopet strålade Silvia av lycka men på insidan var hon bekymrad för sina släktingar i Tyskland som hade det tufft.

– Det var väldigt komplicerat att få tillstånd att besöka min farbror Ernst och hans familj. Han fick behålla sin villa, men det bodde alltid en spion i huset. De kontrollerade alla samtal, hela livet, allt man gjorde, säger drottning Silvia i boken.

Cornelia Grudes pappa var drottning Silvias kusin och den nygifta drottningen fick snabbt höra att släktingar, och den lille pojken, var i behov av hjälp. Och det fanns förstås inga tveksam heter. Silvia bestämde sig snabbt för att hjälpa den drabbade familjen – så mycket hon bara kunde.

En helt ny berättelse om Silvia som hjälpte sina släktingar i Tyskland samtidigt som hon var nybliven drottning i Sverige.

– Det var otroligt hur mycket stöd vi fick. Drottningen skickade en specialstol som Alexander kunde använda och för att öva upp sin balans. Vi hade aldrig sett något sådant. Det betydde så mycket. I ett paket från Sverige kom en speciell sittvagn, ägnad för större barn, berättar Cornelia Grude i boken.

Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin ges ut på Ekerlids förlag

Foto: TT

Annons