Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Nobelfesten 2021 inställd – stora bakslaget för kungafamiljen

23 sep, 2021
author Sebastian Mattsson
Sebastian Mattsson

Nobelfesten 2021 är inställd på grund av pandemin – nu har kungafamiljen fått beskedet.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nobelfesten 2021 blir inte av på traditionellt manér. Precis som ifjol har pandemin tvingat Nobelstiftelsen att tänka om i sin planering.

Så här skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.

"Nobelveckan kommer i år att arrangeras den 6 till 12 december. Pristagarna kommer att få ta emot medalj och diplom i sina hemländer. Prisöverlämningarna vävs samman med en prisceremoni i Stadshuset i Stockholm på Nobeldagen den 10 december. Ceremonin kommer förhoppningsvis att ha lokal publik på plats. Norska Nobelkommittén håller fortfarande öppet för möjligheten att ta emot pristagare. De återkommer med besked om formerna för Nobelfirandet i Oslo i mitten av oktober", skriver stiftelsen.

Se också: Kronprinsessans nobelklänningar genom tiderna

Kronprinsessans nobelklänningar genom tidernaBrand logo
Kronprinsessans nobelklänningar genom tiderna

Nobelfesten 2021inställd – dråpslag för kungafamiljen

Det här är självfallet ett hårt slag för kungafamiljen. Nobelfirandet är inte bara ett tillfälle att få klä upp sig i galaklänning och smoking, utan också en unik möjlighet att få frottera med några av världens skarpaste hjärnor.

Beslutet har dock tagits med alla säkerhet i åtanke.

– Jag tror alla vill att pandemin ska vara över men vi är inte där än. Nobelpriset är en global företeelse. Varje år utses pristagare från olika världsdelar och det är osäkerheten kring pandemiutvecklingen och möjligheterna för internationellt resande som gör att 2021 års pristagare kommer att ta emot priserna i sina hemländer, säger Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen, i uttalandet.

Annons

Banketten har ställts in tre gånger tidigare (bortsett från i fjol): 1956 (i protest mot Sovjetunionens invasion av Ungern), 1924 (för att inga Nobelpristagare kom) och 1907 (på grund av hovsorgen efter kung Oscar II:s död).

Under första och andra världskriget ägde heller inga Nobelfestligheter rum.

I pandemins tidevarv satsar Nobelstiftelsen stenhårt på digitala föreläsningar. Man har också en utställning på Nobelprismuseet i Stockholm visas en utställning om Nobelfesten och Nobels Fredssenter i Oslo öppnar en ny utställning om årets fredspris i december.

– När våra traditionella evenemang tar nya former ser vi fram emot att med nya format och digitala lösningar nå ut till ännu fler människor världen över och sprida den kunskap, inspiration och det hopp som Nobelpriset står för, säger Vidar.

Annons