Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Trädgårdskalender November Kända brottsfall Livet med katt Julpyssel

Meterologen ”Väder-Pia”: Det stämmer att jag kan sniffa mig till regn

04 jul, 2019
author Joakim Löwing
Joakim Löwing
Sedan 2007 är hon ”Väder-Pia” med hela svenska folket – och blir ständigt påmind om hur mycket vädret berör.
På privat plan är meterologen Pia Hultgren mest intresserad av väderleken när hon ska ut och segla.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 3 myter om fullmåneBrand logo
Se också: 3 myter om fullmåne

När Pia var nio år var hon med på ett seglarläger under sommarlovet – något som födde en livslång passion, som hon delar med maken Erik. De möttes till och med under kappseglingen Gotland Runt för tolv år sedan.

Under åren på seglarskolan och senare i rollen som instruktör upptäckte hon allt mer vädrets stora betydelse för sitt favoritnöje nummer ett.

Hon tyckte att det var viktigt att veta vad det skulle bli för väder för att kunna planera seglingen och ville förstå vad som styr, samt hur det fungerar att göra prognoser.

Meteorologen Pia Hultgren på en båt till havs.
Väder-Pia trivs bäst till havs under sommaren.

Intresset växte ännu mer efter att ha läst en kvällskurs i meteorologi efter gymnasiet – och ledde till att den matematik- och fysikduktiga Pia Hultgren studerade vidare och avlade en examen i dynamisk meteorologi.

– Jag jobbade som meteorolog inom försvarsmakten i bland annat Östersund, Söderhamn och Linköping, och under en period på SMHI i Norrköping.

Vikarierade som meteorolog

När regementet i Jämtland lades ner flyttade jobbet till ett bergrum i Stockholm. Ganska snart därefter lämnade Pia försvarsmakten med majorsgrad och började 2007 som meteorolog på SVT.

– Pär Holmgren, som då var chef för väderredaktionen, ville att jag skulle hoppa på ett vikariat först – och sedan dess är jag kvar.

Annons

Att plötsligt stå framför kameran kändes skumt till en början, tyckte hon.

– Fast jag var faktiskt inte särskilt nervös, eftersom jag kände mig så trygg i min roll och visste vad jag pratade om.

Meteorologen Pia Hultgren med drottning Silvia framför väderkartan.
Besök i väderstudion av drottning

Blev ”Väder-Pia”

Hon blev en offentlig person – och ”Väder-Pia” med hela svenska folket, något som mestadels varit positivt genom åren, tycker hon.

– Många kommer fram och säger ”tack för vädret” eller ”vad blir det för väder i morgon”. Vädret engagerar och berör verkligen oss svenskar, speciellt nu i sommar- och semestertider. Men samtidigt är det ju inget kontroversiellt ämne.

Du gillar att bjuda på dig själv och skoja till det lite, som den gången du tog in en snöboll i studion?

– Ja, haha, det är kul att överraska och spexa lite för tittarna i bland. En annan gång då det var Stockholm maraton tog jag fram ett glas vatten och drack – påminde om att det var viktigt med tanke på värmen den dagen.

– Men det är en fin balansgång mellan seriositet och skoj, och även med att hålla sig hyfsat neutral till olika väder. Det finns ju till exempel de som längtar efter regn och blir glada av ett rejält lågtryck.

Gillar friska vindar

Pias eget favoritväder är när det är snöstorm eller väldigt friska vindar.

– Jag gillar sommaren på många sätt, men juli är en väldigt tråkig månad ur meteorologiskt perspektiv. Då brukar det inte hända så mycket och i naturen står ju allting stilla. Då är juni och augusti mycket mer spännande.

– I juli föredrar jag att ha semester och befinna mig i en segelbåt på havet någonstans.

meteorologen pia hultgren, känd som Väder-Pia.
Pia gillar att spexa med tittarna. Foto: Peter Ericson

För ett par år sedan genomförde Pia och maken Erik en nio månader lång seglats från Medelhavet till Australien med segelbåten Spirit. En helt fantastisk upplevelse, menar Pia.

Annons

– Att få leva med horisonten och det fria så nära inpå är helt oslagbart. Jag har alltid älskat att leva nära naturen och få känna av vädrets makter.

Men en morgon råkade makarna ut för något riktigt obehagligt.

– Vi var mitt ute på öppet hav mellan Tongaöarna och Fiji, då det plötsligt började låta konstigt. Det var jag som seglade då, så jag väckte Erik.

– Efter en stunds undersökande visade det sig att propeller axeln hade åkt ur och båten läckte in mer och mer vatten. När vi lyckades plugga igen till slut hade det kommit in ganska mycket vatten. Sedan seglade vi vidare mot Fiji och fick hjälp av en annan segelbåt att ta oss i hamn 1,5 dygn senare. Först då kom tankarna på allvar vad som kunde ha hänt. Det var väldigt otäckt.

I orkanen Winstons spår

Ett annat speciellt minne från resan var seglatsen i Söderhavet.

– Det var väldigt intressant att besöka öar på Söderhavet som man antagligen aldrig hade kommit till annars. Trots att orkanen Winston förstört en massa hus och många inte hade något, var de ändå glada och nyfikna.

– En viss skillnad mot hemma med vår levnadsstandard och alla höga krav. Det var skönt att komma bort från alla apparater och teknik, som vi gjort oss så beroende av.

Pia skulle gärna dra i väg igen på en lång seglats runt jorden.

– Men för tillfället ser jag fram emot vår tre veckor långa resa i sommar. Vår båt ligger i Medelhavet och vi ska åka längs med Italien, och även Balearerna – bland annat Mallorca och Menorca – tillsammans med vänner. Det är underbart till havs, men också att ankra båten och besöka mysiga platser längs vägen.

Kan det bli ett och annat dopp också – eller är du en badkruka?

– Ha, ha, nej, någon badkruka kan ingen påstå att jag är. Jag badar nämligen året om, även på vintern när det bara är några grader i vattnet. Så på sommaren är det inga problem för mig att hoppa i, var vi än befinner oss.

Annons

Nu i semestertider följer vi ofta vädret extra noga – hur tillförlitliga är era rapporter?

– För samma dag eller dagen efter är det ungefär 85 till 90 procent, sedan minskar det lite för varje dag.

– Egentligen är sommarvädret lite överkurs, det blir nämligen väldigt småskaligt eftersom solen är närmare. Då finns mer energier i luften, vilket innebär att det exempelvis kan uppstå lokala regnskurar som är svårare att förutse.

Meteorologen Pia Hultgren älskar vara ute i skogen.
Väder-Pia har en näsa för regn…

Stämmer det att du kan sniffa till dig de närmsta dagarnas väderlek, utan något hjälpmedel?

– Ja, det är inget jag har hittat på faktiskt. Jag tycker om att gå ut och sniffa, vilket kanske låter värre än det är… Men jag sniffar in luften. Regn luktar exempelvis innan, lite metalliskt och det känns en ökad fuktighet i luften.

– Samtidigt lyssnar man och hör hur och varifrån det blåser, vilket ger viktig information om hur vädret blir. Man kan också se vilken typ av moln det är på himlen, berättar Pia.

Annons