Martina Haag om sin senaste bok: ”Ett socialt experiment”
Martina Haag sladdar in på sin parkering två minuter före utsatt tid. Hon har precis varit och tränat, men är ändå redo för intervju.
Det är tidigt på morgonen, men eftersom Martina är en morgonpigg människa, har hon både hunnit äta frukost och träna. Nu är det dags för städning och intervju. Samtidigt.
– Alltså, jag är en sån som inte kan sitta still, hoppas det är okej, säger hon, sätter sig ner vid bordet i det stora och ljusa köket, bara för att minuten efter resa sig och börja bära risiga krukväxter till diskbänken för att där genomföra ett sista återupplivningsförsök.
Det blir lite som att titta på en tennismatch. Fram och tillbaka går hon. I rask takt. Vissa krukväxter beslutar hon att det finns hopp för, andra åker i sophinken.
Ska träffa sin syster Bea Uusma
Efter intervjun ska hon hem till sin syster, författaren Bea Uusma, för att gå igenom de sista korrekturen till senaste boken 10 anledningar att inte bjuda hem folk (och 10 sätt att göra det ändå).
– Vi jobbar alltid ihop. Även om vi inte skriver samma bok jobbar vi tillsammans. Jag skriver något, hon rättar och skickar tillbaka. Och tvärtom. Så har det varit sedan vi var små. Då lekte vi skola. Nu skriver vi böcker, säger Martina, som gett upp blomprojektet och i stället tagit sig an tvätten som hängt på tork på elementen.
Hon säger att hon har ett kontrollbehov, vilket innebär att det blir mycket pill med en sån sak som ett bokmanus, som därmed inte är färdigt förrän det är tryckt. Alltid finns det någon liten sak som behöver ändras, in i det sista.
Martina Haag ville bli skådespelare
Samtidigt, konstaterar hon i nästa andetag, lönar det sig att vara kontrollmänniska. I Martinas fall är det tack vare den egenskapen som hon hamnat där hon är i dag. För länge såg det mörkt ut.
I skolan hemma på Lidingö var hon strulig, stöddig och rastlös. Hon fångades upp av ungdomscentrum, som puttade in henne på vårdlinjen där det lyckligtvis fanns en dramakurs. Den där dramakursen förändrade hennes liv. Fick henne att börja drömma om att bli skådespelare.
Men det såg fortfarande mörkt ut. För det var inte direkt så att rollerna strömmade in. Efter debuten som banan på Sagateatern var det ärligt talat ganska glest bland uppdragen. Hon hade några småroller, bland annat i filmen Älskar, älskar inte, men det var inte något som hon kunde försörja sig på.
– Jag trodde länge att det finaste som kunde hända var att stå på Dramatens scen. I dag tänker jag att det väl inte verkar vara särskilt kul, säger Martina.
I stället skapade hon själv sin karriär genom att skriva om sitt eget liv.
Jag trodde länge att det finaste som kunde hända var att stå på Dramatens scen.
Debuterade med Underbar och älskad av alla
Genom en lång rad underfundiga krönikor i tidningen Mama blev hon Martina med alla Sveriges trendkänsliga föräldrar. Här bjöd hon friskt på sitt och dåvarande maken Eriks liv, och när hon 2005 debuterade med boken Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) var saken klar.
Att skriva böcker som senare filmatiseras med henne i huvudrollen blev lite av hennes grej. På så sätt lyckades hon få full kontroll över de roller hon gjorde.
– Jag tog mig värsta genombrottet. Det var ingen som upptäckte mig. Jag ordnade det själv genom att skriva min egen roll, förklarar Martina.
För boken blev en film som regisserades av Hannes Holm, med Martina i huvudrollen. Och inte bara det. Nikolaj Coster-Waldau, som några år senare gjorde succé i Game of Thrones, spelade den manliga huvudrollen.
– Det var jag som upptäckte honom, konstaterar Martina, som nu övergett tvätten för att joxa med något annat framme vid diskbänken.
Vad gör du nu? Gör du ett par byxor?
– Ja. Jag klipper av ett par träningsbyxor. Det blir så varmt att träna nu, så jag gör ett par shorts…
Glada hälsningar från Missångerträsk
Martina fortsätter klippa koncentrerat, och med en beundransvärd simultankapacitet fixar hon exakt jämna byxben samtidigt som hon svarar på frågor. Underbar och älskad av alla följdes av Glada hälsningar från Missångerträsk och sedan dess har Martina Haag blivit ett känt ansikte.
Spelar mot William Spetz
Det har blivit en lång rad böcker, krönikor och roller i tv-serier och filmer. Senast i raden är dramakomedin Dag för dag, som bygger på en historia Martina skrivit ihop med William Spetz.
Båda har en roll i filmen, som kretsar kring tre personer på ett äldreboende som beger sig i väg på en husbilsresa till en självmordsklinik i Schweiz.
Filmen beräknas ha biopremiär nästa höst.
Det egna livet, precis som humorn, har annars blivit hennes signum, något som tydligt framgick även när hon medverkade i tv-programmet På spåret.
”Det är något som inte stämmer” är en bok om en skilsmässa. Inte om min skilsmässa.
Därför var det kanske både väntat och oväntat att också hennes och Erik Haags skilsmässa 2013 skulle bli ämne för en bok.
Tyst om skilsmässan från Erik Haag
Skilsmässan mellan makarna, som varit ett par i 18 år, väckte stor uppmärksamhet och året efter skrev Martina Det är något som inte stämmer, en nattsvart roman om svek och sorg, som utsågs till Årets bok.
Martina har konsekvent valt att inte prata om skilsmässan, precis som hon redan från det att boken kom ut varit tydlig med att hon inte kommer att ge några intervjuer om den.
– Det är något som inte stämmer är en bok om en skilsmässa. Inte om min skilsmässa. Att prata om det blir så jävla geggigt. Däremot vill jag gärna prata om reaktionerna som boken fick, säger Martina.
Boken handlar om hur det är att inse att ens livskamrat väljer att gå bakom ryggen på en. Hur det är att tro att man ska dö av sorg, men ändå överleva. Hur det känns att behöva ta sig igenom dygnets alla 24 timmar genom att kryssa av varje kvart som går. Och den visar tydligt att man klarar det mesta, trots att det under en lång period känns som om det inte finns någon andra sida att komma ut på.
– Jag får många reaktioner på den här boken och jag har hört att det är många terapeuter som rekommenderar den till sina patienter. Det är den av mina böcker som har slagit mest och jag får fortfarande brev från läsare, säger Martina.
Martina deltog i Let´s dance
Martina överlevde. Hon kom ut på andra sidan med huvudet upp och fötterna ner.
– 2018 var det som jag kallar för ett Las Vegas-år, det var som att flyta runt i tillvaron på en jättestor rosa flamingo. Jag gjorde en massa roliga saker med kompisar, Let’s dance och roliga jobb, säger Martina och skrattar.
Den som följer henne på sociala medier kan bara instämma, det verkar ha varit ett väldigt… livat år. Men 2019 var annorlunda.
– Det blev ett annat år. Det som jag kallar ”Det tyska året”. Då jobbades det och skrevs tv-serier och filmmanus. Ett år då tågen gick i tid, säger Martina bestämt.
Hennes senaste bok verkar bestå av en kombination av Las Vegas-året och Det tyska året. För här är det glammiga glada partybilder och hårt arbete.
Den boken är lite av ett socialt experiment, det är alltså inte bara en kokbok.
– Den boken är lite av ett socialt experiment, det är alltså inte bara en kokbok. Jag har skrivit den för dem som egentligen vill bjuda hem folk, men som inte får till det av olika anledningar, förklarar Martina.
Själv är hon en social person, och när hon någonstans läste att vi i Sverige är bäst i världen på att bygga om våra kök, men samtidigt bland de sämsta på att bjuda hem folk, var ämnet för den nya boken klar.
Mat för trångbodda
Och om den förra var sorglig, är den här desto muntrare. Här får man till exempel lära sig att laga mat för trångbodda (enkelt: maten läggs upp på höjden och äts i omgångar) eller att lätta upp stämningen om bästa kompisen blivit ihop med en tråkpelle (ganska enkelt: Hitta i förväg på ett trixigt moraliskt dilemma att diskutera kring).
– Förut var det ofta så att folk tänkte ”Vi sätter Martina bredvid den där jättetråkiga morbror Arne, hon kan ju prata i gång vem som helst” men jag tänker att man ska göra tvärtom, sätta den jättetråkiga Arne bredvid den lika tråkiga Anette. Det blir ju lätt så att man, om man hamnar bredvid en tyst person, blir den där nervöst pladdriga människan…
– Oja! När folk stänger av en, då börjar man prata i falsett i stället. Och ser sig själv med deras dömande blick, och blir den där fjantpersonen som man inte alls vill vara. Det måste man sluta med!
Och så har du tema roulettemiddag i boken. Vad är det för något?
– Det testade jag. Superroligt. Det är bara att ta fram mobiltelefonen, gå in på kontakter och scrolla neråt utan att kolla och stoppa på sex ställen. Jag bjöd min 81-åriga faster Kersti, den som svarade i telefonen på Garpes livs, min gamla naprapat, en kompis till ett av barnen och Katja från Let’s dance. Jag försökte även bjuda Skatteverket, men det gick inte.
Enligt Martina blev middagen väldigt lyckad, trots att varken naprapaten eller någon från Skatteverket kunde komma.
Viktor Frisk är bara en vän
Viktor Frisk från Samir & Viktor är med på väldigt många bilder både i boken och i sociala medier.
Jag har hört något rykte om att ni har ett förhållande …
– Hahaha! På allvar. Vänta lite. Martina sätter sig ner, ställer sig upp, skrattar länge. – Nej, nej, vi är vänner! Jag har vänner som är 23 och jag har vänner som är 83.
Så, hur ser ditt liv ut i dag?
– Jag kommer inte att prata om några såna där privatlivs-grejer. Det spelar ingen roll hur mycket du försöker, säger Martina och lyckas med konststycket att se både bestämd och road ut.
Men samtidigt, när man skriver in sig själv som huvudkaraktären i filmer och böcker, blir man inte då sårbar? Det blir självklart så att man associeras med det som står?
– Jag tycker att man blir mindre sårbar på det sättet. Då får jag kontroll på ett annat sätt. Jag har facit och vet vad som är rätt. Men jag är inte strategisk på det sättet. Jag väljer mer områden utifrån vad jag tycker är spännande just nu.
Krukväxterna är färdigpysslade. Tvätten är vikt och shortsen är fixade.
Färden fortsätter ut i det färgstarka vardagsrummet. Martina plockar undan en handskriven kokbok fylld med foton och lappar. Flyttar några kuddar. Går tillbaka in i köket och häller upp lite kaffe från frukosten.
De närmaste månaderna är fyllda med arbete, även om Martina varken får eller kan berätta. Hon säger att hon är på en bra plats i livet i dag.
– Det är väldigt roligt just nu.
Vem är Martina Haag?
- Ålder: 55.
- Bor: I hus i Bromma.
- Familj: Jackson, 23, Lucia, 20, Dino, 16, och Diana, 12. Samt en hamster som heter Hagrid, 1,5.
- Aktuell med: Boken 10 anledningar att inte bjuda hem folk (och 10 sätt att göra det ändå).