Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Martin Stenmarck: Jag var rätt jobbig som barn

02 okt, 2017
author Hemmets redaktion
Hemmets redaktion
”Jag var nog ganska uppmärksamhetstörstande och rätt jobbig som barn. Min mamma har berättat att fram tills jag var sju år ville hon helst bara hänga upp mig på en krok”, berättar Martin Stenmarck som hade en rörig uppväxt med 11 syskon, många flytter och ständigt nya pappor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Martin Stenmarck växte upp med elva syskon, ständigt nya adresser, nya pappor och nya barn. Syskonen är i dag mellan 25 och 46 år – och Martin är näst äldst.

Sökte efter uppmärksamhet

–Jag var nog ganska uppmärksamhetstörstande och rätt jobbig. Mamma Linda, som dog 2002, har berättat att fram tills jag var sju år ville hon helst bara hänga upp mig på en krok i hallen, skrattar han.

De övriga syskonen heter Randi, David, Emelie, Axel, Mio, Elin, Johannes, Linn, Benjamin, Olle och Josef. Två är helsyskon och nio halvsyskon på mammas eller pappas sida. Och de har alla bott på olika ställen, ihop och isär…

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Vi flyttade så många gånger att vi alla tappade räkningen tidigt, och jag tog snabbt rollen som beskyddande mot de yngre och hjälpte till när det behövdes. Det var ju bra att jag balanserade upp mina dåliga egenskaper som lillebror, ler Martin.

Martin Stenmarck som barn med sina två helsyskon, lillebror David och lillasyster Emelie.
Martin Stenmarck, högst upp, med sina två helsyskon, lillebror David och lillasyster Emelie.

Syskonen träffas en gång om året

I dag har syskonen en god relation med varandra och försöker få till en träff hela skaran åtminstone en gång om året.

– Det är inte så enkelt alltid, men vi har i alla fall alltid väldigt kul tillsammans och det finns ju många olika minnen att prata om. De är mycket coola och roliga.

I höst turnerar Martin Stenmarck med en egen föreställning om sin stökiga uppväxt. Efter alla år med Ladies night, skivor, olika turnéer, Melodifestivalen, musikaler och huvudrollen i filmen Kärlek deluxe tar han klivet in på teaterscenen med föreställningen Syskonkärlek – räkna med bråk som han skrivit manus till och regisserat ihop med komikern Kristoffer Appelquist. Efter premiären på Maximteatern i Stockholm åker Martin på turné runtom i landet under hösten.

Annons

Ville inte prata om familjen

– Tidigare har jag inte tyckt att det varit så kul att prata om min annorlunda familjekonstellation med elva syskon, en mamma som dog tidigt och hennes olika män som passerat genom åren. Men nu har jag kommit till den tidpunkten i livet då jag börjat fundera mer på hur det egentligen var att växa upp så och hur det har påverkat mig, berättar han.

Det speciella är att materialet kommer från den egna uppväxten och efter att ha intervjuat sju av syskonen.

– Jag märkte rätt fort att jag inte fick ihop vissa historier och därför bestämde jag mig för att intervjua nästan alla syskonen. Det häftiga är att vi har varit med om exakt samma saker – men har upplevt det på olika sätt och har olika historier. Resultatet blev en spännande, rolig, allvarlig och mustig berättelse.

Pusselbitarna föll på plats

Martin kände att han behövde hjälp att hit ta rätt uttryck och vände sig till komikern Kristoffer Appelquist.

– Det var min kloka fru Hanna som tyckte att jag skulle fråga honom. Hon sa att han verkar ju väldigt vettig och är duktig på det han gör. Och det håller jag med om. Vi fann varandra direkt och fungerar superbra tillsammans.

– Jag blev överraskad och förvånad många gånger. Till att börja med kändes det väldigt konstigt att intervjua personer som man känner så pass väl. Det var många aha-upplevelser där pusselbitar föll på plats över sådant jag funderat på genom åren. Vi hade ju inte pratat med varandra så mycket på det sättet förut.

En del minnen vill han helst glömma …

– En gång åt jag upp en hel cigarett för att imponera på syskonen. Den var vidrigt äcklig och är inget jag kan rekommendera för andra, skrattar han.

Tagen av gamla minnen

Martin fortsätter:

– Det minnet jag blev mest tagen av var nog hur dumt det var av mig som 13-åring då jag sköt i väg en pil som ristade min lillebror över bröstkorgen. Fruktansvärt dumt och helt livsfarligt.

Annons

Martin har haft mest kontakt med David, som bara är 1,5 år yngre. De har skrivit en hel del musik tillsammans och David var bland annat producent för Ladies night.

– Han stod mig närmast under uppväxten, vi var närmast i ålder och upplevde det mesta tillsammans. Nu träffas vi mycket genom våra jobb. Vi är de enda i familjen som arbetar med musik och inom underhållningsbranschen. Annars har alla mycket olika yrken. Emelie är exempelvis passpolis på Arlanda så henne träffar jag rätt ofta när jag reser.

Flyttade ofta

När Martin Stenmarck skulle börja i sjunde klass flyttade han, David och Emelie till sin pappa Mats i Örebro. Efter det träffade han bara övriga syskon vissa helger och lov.

På något sätt har Martin påverkats i livet av det ständiga flyttande med mamman och att hon ofta hade en ny man. Syskonen visste aldrig hur länge de skulle bo på samma plats – men trots oron över det minns han mamman som en rolig och spontan person.

– När det gäller flyttandet anpassade jag mig till situationen. Ibland kändes det lite onödigt att skaffa en bästa kompis eller fråga chansen på en tjej eftersom risken var ganska stor att vi plötsligt skulle flytta vidare. Ska man se någon fördel är det väl att jag blev bra på att snabbt komma in i nya miljöer. I dag känner jag inget behov av att flytta runt utan är lugn när det gäller den biten. Dessutom anser jag att det inte är platsen man bor på som är viktigast, utan relationerna man har med sig.

Att byta partner ofta är knappast heller något det går att beskylla Martin Stenmarck för. Han träffade Hanna Hedlund på nyårsafton 1997 – det är alltså snart 20 år sedan. Gemensamma vänner hade arrangerat en fest på en restaurang i Stockholm och rätt som det var på natten upptäckte de att de var ensamma kvar i lokalen …

Annons

– Vi hade blivit inlåsta, och stannade kvar ända tills en städerska släppte ut oss på morgonen därpå. Men det var inget som vi led av, säger Martin och ler. Dörrar och fönster var larmade, så vi satt där och gapskrattade åt den vansinniga situationen. Så här i efterhand blev det ju rätt bra. Inte ofta man kan vara glad över att ha blivit inlåst med tanke på hur det gick.

Hanna friade inför gästerna

På Martins 40-årsdag hösten 2012 – som firades på Wallmans salonger – tog Hanna mod till sig och friade inför alla gäster. Sedan dröjde det till den 16 augusti förra året innan paret gifte sig på Fredriksborg på Värmdö i Stockholms skärgård.

– Det var en underbart och otroligt mysig dag som vi alltid kommer att minnas. Vi älskar platsen där vi var och att få fira tillsammans med släkt och vänner var fantastiskt.

Men någon större skillnad med att ha vigselringen på fingret känns det ärligt talat inte.

– Nej, vi har ju varit tillsammans så många år. Fast det är klart att det är lite ståndsmässigt. Annars är väl den största skillnaden att våra tre barn inte kan kallas bastarder längre, skojar Martin.

Martin Stenmarck är aktuell med föreställningen ”Syskonkärlek – räkna med bråk”.

Det här är Martin Olof Jon Stenmarck

Född: 3 oktober 1972 i Täby.
Familj: Gift med Hanna Hedlund, också artist och programledare, barnen Ida (född 2004), Love (född 2006) och Saga (född 2012).
Bor: Radhus i Stockholm.
Yrke: Artist, programledare, skådespelare.
Intressen: Musik, läsa, åka mountainbike.
Aktuell med: Den egna föreställningen Syskonkärlek – räkna med bråk, som har premiär på Maximteatern i Stockholm den 5 oktober och sedan åker ut på turné i Sverige. Han gör också rösten till Blixten McQueen i biofilmen Bilar 3.

Annons

3 snabba frågor

Vad för gott i en skål på bordet kan du inte motstå?

– Bearnaisesås är en stor favorit, det kan man ha till nästan vad som helst.

Vad är det läskigaste du har varit med om?

– När jag var med i tiodagarsloppet Yak Attack i Nepal på mountainbike 2010. Det går upp på över 5 000 meters höjd över havet och var otroligt häftigt och roligt. Men också otäckt eftersom jag höll på att köra 700–800 meter rätt ner för en backe. Hade jag inte lyckats styra upp cykeln där skulle jag nog inte överlevt…

Om du fick resa tillbaka i tiden – var skulle du då åka?

– Antingen till Robin Hood-tiden eller till 700-talets Japan då det fanns samurajer, framför allt den sistnämnda har jag alltid varit sjukt fascinerad av.

Läs också: Elisas uppväxt i Töreboda: ”Levde ett Bullerbyliv”

Annons