Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Marie Mandelmanns smarta odlingstips: ”Otroligt resursslöseri”

04 jan, 2019
author Cecilia Ahle
Cecilia Ahle
Marie Mandelmann ger odlingstips
På Österlen i Skåne förbereder sig Gustav och Marie Mandelmann för ett nytt skördeår och gården sjuder av liv. Marie Mandelmann tänker miljövänligt och ekonomiskt när hon odlar och ser till att göra egna krukor och kärl till fröna. "Man behöver inte gå och köpa de dyraste, mest exklusiva odlingsredskapen och krukorna", säger Marie Mandelmann i premiäravsnittet av Mandelmanns gård i TV4.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vårluften börjar leta sig in över de skånska slätterna. Och ju ljusare det blir desto mer har Marie och Gustav Mandelmann att göra på gården Djupadal.

I premiäravsnittet av tredje säsongen av Mandelmanns gård, ser Gustav till att ympa äppelträd. Det är en gammal konst för att på ett så bra sätt som möjligt skaffa mångfald i trädgården och få bättre skörd på träd som inte ger som mycket frukt i dagsläget.

– Det är helt enkelt att man tar äppelknoppar från ett träd med en sort som man jättegärna vill ha, och sätter på ett helt nytt träd, förklarar Gustav Mandelmann i programmet.

Gustav Mandelmann visar hur man ympar träd.
Ympgrenen sätts fast i äppelträdets gren under barken och surras fast med tråd. Foto: TV4

Gustav valde redan i vintras ut ett par grenar med knoppar från ett äppelträd av sorten Gloster. Efter att ha vilat i en plastpåse i kylen under några månader ska de nu ut i det fria när Gustav vill att ett vildäppelträd ska få Glosteräpplen.

– Nu ska vi sätta fast kvistarna i grenen under barken. Sen kommer de växa fast och spira. Nästa år kommer de kanske blomma och sen kommer jag kunna ta en frukt från mitt älskade äppelträd som nu har hamnat här. Det här är magi och trolleri på en och samma gång!

Kvigkalvar och lamm

Våren innebär också väntans tider. Hur länge väntan varar beror helt på när de nya kalvarna och lammen har planerat att komma till världen.

– Våren är naturens akutmottagning. Det är svängdörrar här. Det bara ramlar ut lamm och kalvar. Man behöver vara på alla ställen hos djuren, säger Gustav.

Gustav Mandelmann och ett flasklamm.
Gustav tar hand om ett flasklamm, vars mamma gick bort vid födseln. Foto: TV4

Fjärde generationens starka kvinna föds på gården, en liten kvigkalv. Kon är en förstföderska och Gustav och Marie får hjälpa henne ut till världen.

Annons

– Det är så mysigt med kalvarna och med korna som har knutit an till en så mycket. Det är som ens nära och kära, säger Marie.

– Hela vårt liv kretsar på ett vis kring djuren, för man gör saker tillsammans. Det är djuren som är solen och vi kretsar runt dem, säger Gustav.

Gratis och klimatsmarta odlingsknep

Under våren är Marie Mandelmann mycket i växthusen. Där ska många plantor byta hem och frö efter frö petas ner för hand i krukor.

– Jag älskar den här årstiden. Så fort ljuset kommer och det blir lite varmt, så kommer de här såfingrarna komma igång, säger hon.

Marie Mandelmann bjuder på odlingsknep.
Varje år får Marie Mandelmann en hel drös med lådor från affären till sina odlingar. Foto: TV4

När Marie planterar ser hon till att alltid att återvinna och tänka miljösmart. I dag när hon ska plantera purjolökar har hon varit i affären innan och fått hem gamla champinjonlådor.

– De brukar bara slänga de här och det är ett otroligt resursslöseri. Så de brukar jag få och de är perfekta att så i. De är gratis och de ska inte gå på tippen. Nu när de ändå finns så använder vi dem tills de smulas sönder, tycker jag.

I lådorna lägger hon vanlig planteringsjord och fördelar den jämt. Därefter plattar hon till jorden så att vattnet stannar upp lite grann. Då har fröerna, som strös över jorden, en chans att ta till sig vätan.

Marie Mandelmann planterar purjolöksfrön i gamla champinjonlådor.
Marie planterar jättemånga purjolökar varje år och då behövs smarta knep för att slippa köpa plastkrukor varje år. Foto: TV4

Med en annan champinjonlåda silar hon sen ner jord på fröerna.

– Då får jag bara de fina partiklarna så att purjolökarna sen har lätt för att komma upp. Sen vattnar jag en gång och låter de här stå och suga till sig. Sen vattnar jag en gång till lite senare.

Annons

Tidningspapperskrukor, äggskal och kartonger

Marie använder också tidningspapperskrukor, äggskal och gamla mjölkkartonger när hon ska plantera. Gör man bara ett litet hål i äggskalets botten, går det utmärkt att så fröer i det.

– När man ska odla så tycker jag att man ska tänka återvinning. Man behöver inte gå och köpa de dyraste, mest exklusiva odlingsredskapen och krukorna.

Mare Mandelmann planterar frön i egengjorda tidningspapperskrukor och äggskal.
Det ska vara lätt och billigt att odla, tycker Marie Mandelmann. Foto: TV4

Med hjälp av två koppar som kan ställas i varandra kan man själv busenkelt göra tidningspapperskrukor. Marie rullar bara tidningspappret runt den ena krukan och trycker ner den i den andra krukan. Sen trycker hon till och skruvar runt så att det blir perfekta små papperskrukor.

– Det behöver inte var dyrt att odla. Man kan ta gamla grejer. Det enda du ska satsa på är en bra jord. Vill man investera i något för att man är en jättestor odlare och inte har någonting, då ska man köpa sådant som håller i många år.

Säsong 3 av Mandelmanns gård sänds tisdagar kl 20.00 i TV4 och TV4 play, med premiär den 8 januari.

Läs också: Bakslag för Mandelmanns byggplaner på gården

Marie Mandelmanns hemliga huskur i förkylningstider

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons