Malena Ernman om krisen: Min kropp kollapsade
Malena Ernman är dubbelt aktuell under hösten. Dels på scenen som rollfiguren Gabriella i musikalvarianten av filmsuccén Så som i himmelen, och dels med den biografiska boken Scener ur hjärtat (Polaris).
Boken skildrar livet bakom ytan, en vardag i upplösning med tonårsdöttrarnas diagnoser och en desperat kamp för rätt hjälp. Manuset har Malena skrivit under fyra års tid tillsammans med maken Svante Thunberg samt döttrarna Greta och Beata.
– Det är precis en sådan bok jag själv skulle ha velat läsa när det var som allra tyngst i våra liv. Många människor söker sig till självbiografier när de mår dåligt eller har en kris. Det finns ett enormt behov av att läsa om psykisk ohälsa, menar Malena.
Skrivandet var som en slags familjeterapi för dem.
– Jag kan inte säga annat än att det många gånger var jobbigt. Men nu har vi repat oss och alla samtal som lett till boken har varit en viktig del. Vi är glada om vi kan hjälpa andra på det här sättet.
Läs också: Carolina Gynning om uppbrottet och ångesten
När döttrarna mådde som sämst och fick genomgå många utredningar innan diagnoserna fastställdes försökte Malena ändå genomföra de uppdrag på operascenerna som hon åtagit sig.
Mitt i allt kaos skulle hon sjunga den krävande barockoperan Xerxes – och till slut orkade inte kroppen längre. Malena kollapsade två gånger, och fem föreställningar fick ställas in. Bland annat svimmade hon bakom scenen när kungen och drottningen satt i publiken.
– Dirigenten kom fram och sa: ”Skyll på mig. Jag är fransman och vi är alltid sena”.
Publiken fick sitta och vänta i en kvart.
– Sedan piggnade jag till och gjorde en jättebra show, trots det som hände. Det var ingen som märkte något, berättar Malena.
Struntade i hälsan
Av händelsen har Malena lärt sig att ta hand om sig själv och inte ta något i livet för givet.
– Det är lätt att glömma bort sig själv när man hjälper sina barn. Ens egen hälsa blir liksom oviktig i det läget. Men samtidigt gäller det att man som förälder mår bra för att kunna ta hand om sina barn.
– Jag försöker att hitta mina små oaser när chanserna finns. Jag tränar, tar det lugnt när det behövs och lyssnar bättre på min kropp. Det är viktigt att ta utmattningssyndromen på allvar.
All den rädsla och ovisshet som döttrarnas tillstånd orsakade slet även på Malenas och Svantes relation.
– Det finns säkert de som skulle skilja sig efter det vi har gått igenom, men det hade knappast varit och är ingen lösning varken för oss eller våra barn. Det som hänt har snarare fört oss närmare varandra.
– Att vi fortfarande hänger ihop beror inte på att jag inte har något körkort, tillägger hon skrattande och berättar att hon och Svante gör det mesta tillsammans eftersom de även arbetar ihop.
– Det enda som skiljer är att jag sjunger, men det gör inte han, säger hon.
Belyser klimatet
Familjens gemensamma bok handlar också om planetens kris, om hur vår livsstil hotar allas framtida överlevnad och vad vi behöver förstå för att hoppet ska existera.
– Eftersom jag som offentlig person har möjlighet att synas tycker jag att det är min skyldighet att ta ställning i så pass viktiga frågor, säger hon.
Malena bestämde sig för några år sedan att sluta flyga – ett beslut som fick konsekvensen att hon inte längre kan arbeta som operasångerska på världens stora scener.
– Man måste ju leva som man lär. Det fungerar liksom inte att prata om hur mycket koldioxid flygplanen släpper ut och samtidigt fortsätta bidra till en resenorm och livsstil som enligt en enig forskarkår snart riskerar att ödelägga livet för hela ekosystem, djurliv och miljontals människor. Den ekvationen går inte ihop.
Det hela började med att Malena tackade nej till SVT:s fråga om att vara med i musikserien En kväll i New York. Resan hade inneburit utsläpp av sju ton koldioxid, vilket motsvarar två genomsnittliga globala årskonsumtioner.
– Vi måste alla inse allvaret med klimathotet och inte bara skjuta över ansvaret på någon annan. Sommarens torka och alla bränder i Sverige tror jag bidrog till att fler fick upp ögonen för vad som händer.
Kämpar för rättvisa
Malena är mycket aktiv på sociala medier – framför allt på Facebook – där hon skriver sina åsikter om frågor som berör henne starkt.
År 2016 tilldelades hon Martin Luther King-priset för sitt engagemang för människors lika värde, och 2017 fick hon utmärkelsen som årets miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF.
Hon är oerhört stolt över båda priserna.
– Det betyder mycket för mig att de frågor jag brinner för uppmärksammas. Jag hoppas det kan ge mod till andra som vill kämpa för rättvisa och för att rädda vår planet.
Men utmärkelserna är lika mycket hennes övriga familjs. De har sökt all kunskap och engagerat sig gemensamt.
– Sedan är det jag som får ta det positiva eftersom jag är ett känt ansikte. Men min man brukar säga att det är skönt att han slipper det, skrattar hon.
Fast egentligen trivs inte Malena heller med att stå i centrum. Åtminstone inte i vardagslivet.
– Jag har alltid varit blyg och gillar inte att ta plats. Att gå på fester eller röda mattan-tillställningar är inget för mig. Då går jag hellre hem till familjen.
När Malena växte upp var hon den tysta flickan som inte gjorde något väsen av sig i skolan. Frånsett när hon skulle framträda. Då var det inga problem att sjunga eller spela teater inför sina klasskompisar.
– Precis som Gabriella, min karaktär i Så som i himmelen, upptäcktes jag av min körledare. Han tyckte att jag sjöng renast och finast och tog med mig på turnéer med betydligt äldre ungdomar när jag bara var åtta år, berättar hon.
Ville bli clown
Malena växte upp i Sandviken, där pappa Lars arbetade som civilekonom och mamma Eva var diakon.
– Som femåring berättade jag att jag ville bli sångerska, dirigent eller clown när jag var stor. Och det blev väl något mellanting, skojar hon.
Hon fick sin musikaliska utbildning vid Kungliga Musik- högskolan i Stockholm, musikkonservatoriet i Orléans och Operahögskolan i Stockholm.
– Klart att det känns roligt och häftigt att jobba med det jag drömde om som liten. Sedan kanske jag inte riktigt vågade hoppas på att under nästan 25 års tid få uppträda på de största operascenerna i städer som Paris, Wien och Bryssel…
När Malena 2009 vann Melodifestivalen med låten La Voix fick hon en ny publik. Segern har inneburit en hel del för karriären.
– Den gjorde också att vi kunde köpa en sommarstuga, skrattar hon. Jag kunde börja jobba mer hemma i Sverige med att släppa plattor och turnera. Nu är det en självklarhet både för familjens och miljöns skull att hålla mig hemma.
Starkt berörd
Från familjens lägenhet på Kungsholmen i Stockholm är det inte särskilt många meter till Oscarsteatern, där Så som i himmelen spelas i höst.
Filmförlagan regisserades av Kay Pollak och var 2004 års mest sedda film i Sverige med över en miljon biobesökare. Dessutom blev den nominerad till Bästa utländska film på Oscargalan, samt till åtta Guldbaggar.
– När jag såg filmen första gången tyckte jag att den var jättebra, men jag blev ännu mer berörd när jag såg den i år igen. Kay Pollak förmedlar väldigt starka känslor och efter att jag själv gått igenom flera svåra kriser hade jag mycket lättare att ta de känslorna till mig, förklarar hon.
Text: Joakim Löwing
Foto: Peter Ericsson, IBL