Lotta och Johan skapade tv-succén ”Vår tid är nu”
För några år sedan var Johan Rosenlind, 61, mannen bakom ”Vår tid är nu”, helt okänd i filmbranschen. I dag är han och livskamraten Lotta Fritzdorf, 58, framgångsrika manusförfattare med flera internationella projekt på gång.
Mat och film har alltid löpt som en röd tråd genom deras liv. Som 19-åring flyttade Johan till Stockholm och började som hovmästare på restaurang Victoria i Kungsträdgården – navet i huvudstadens krogliv på 70-talet. Ända in på 90-talet arbetade han i branschen. Då visste han förstås inte vilken nytta han skulle komma att få av sina erfarenheter – och att flera av de personer han då mötte skulle komma att bli tv-karaktärer.
– Jag har hur många minnen och historier som helst från den tiden. Det var en dynamisk period och jag fick chansen att prova på allt från servering till matlagning, säger Johan.
För Lottas del kommer matintresset från mormor Ethel – som också gett namn och personlighet åt karaktären Ethel, spelad av Anna Bjelkerud, i serien.
– Min mormor började arbeta som kallskänka, men blev hemmafru när hon gifte sig. Jag är uppvuxen med hennes mat. Hon var jättebra på att dekorera fint och allt jag kan om mat har Ethel lärt mig, säger Lotta och berättar att hon och Johan under åren ofta har talat om att han borde skriva om sin tid i krogbranschen.
Folkhemmet i restaurangmiljö
Det skulle dock dröja en bra bit in på 2000-talet innan han gjorde slag i saken. Då hade han hunnit arbeta som industridesigner åt Orrefors och som konstnär och gallerist och även som hovmästare på hotell Mårtensson i Halmstad och det var där han fick servera Greta Gruber, förlagan till matriarken Helga, ”tanten på taket”, i serien. Hon bodde högst upp i fastigheten fram till sin död.
Han skrev två böcker som han skickade till SVT på vinst och förlust.
– De ansåg att det jag skrivit passade bättre som långfilm. Med vändande mejl skickade jag i stället tankarna om en serie med människorna på en restaurang, där jag ville berätta om folkhemmet. Svaret kom direkt. De tyckte det lät som en toppenidé och bad mig komma upp, säger Johan, som knappt trodde att det var sant. Här kom han från ingenstans, utan kunskap om manusskrivande eller ens hur man säljer en idé, och bjöds in till SVT:s innersta rum.
Det visade sig att den nye dramachefen just önskat sig ett episkt drama om folkhemmets framväxt skildrat genom en restaurang! Miljön är ju som gjord för det; här finns alla samhällsklasser representerade. Men det behövdes fackkunskap om branschen.
– Det var en lycklig slump. 2013 började jag, manusförfattaren Ulf Kvensler och manusredaktören Malin Nevander bygga hela historien i scener. Det togs beslut att göra två säsonger på en gång och uppdraget blev att skriva tjugo avsnitt, säger Johan, och berättar att han även blev ombedd att även planera för en tredje säsong.
”Vår tid är nu” kommer att löpa från 1945 och fram till en bit in på 1970-talet, under svenska folkhemsepoken.
Sent i våras blev säsong tre äntligen färdigskriven och med det är cirkeln sluten.
Fokus flyttar till cocktailbaren
Första säsongen skildrade den för restaurangbranschen så viktiga efterkrigstiden och tog avstamp på fredsdagen.
1955 försvann motboken och med detta startar säsong två som startar i SVT 1 oktober. Fokus förflyttas från restaurangen till cocktailbaren.
Säsong tre kommer att inledas under ett annat viktigt årtal, 1968, och med nattklubbslivet.
Det universum som serien utspelar sig i är fiktiva restaurang Djurgårdskällaren, som har hämtat inspiration från Tore Wretmans klassiska restauranger och som har placerats vid Karlaplan på Östermalm i Stockholm. Men den verkliga exteriören finns i Göteborg och själva inspelningen har bland annat genomförts i en studio i Jonsered.
Johan berättar att många av karaktärerna är hämtade ur verkligheten, även om deras drag och personligheter har jobbats om en del. Exempelvis är kökspojken Calle inspirerad av Tore Wretman och Maggan av Astrid Lindgren, som ju också fick lämna bort sitt barn. Yngste brodern Peter har lånat drag av Johans halvbror.
– Och så Ethel förstås, min mormor, inflikar Lotta med ett leende.
Lottas delaktighet i Johans skrivprojekt har växt fram efter hand och från att arbetet med ”Vår tid är nu” tog fart har hon varit väldigt involverad.
Där Johans styrka är helikopterperspektivet och de stora penseldragen är utvecklandet av karaktärerna medan finslipandet av detaljerna Lottas verk. Hon är lärare i pedagogik och har gott gehör för karaktärernas inre dialoger.
– Bådas perspektiv och styrkor är nödvändiga för att skapa trovärdiga, mångdimensionella karaktärer och jag tycker att vi kompletterar varandra bra, säger Lotta och ler mot Johan.
De är tydligt samspelta och glider friktionslöst in i varandras meningar.
Att leva och jobba ihop är förstås speciellt, men de tycker att det fungerar bra – även om det händer att det blir lite för intensivt. Ibland går diskussionerna höga om hur någon karaktär ska vara för att det ska kännas trovärdigt. Ibland är inte båda med på tåget samtidigt.
– Då är det viktigt att kunna säga att just nu orkar jag inte. Även om den andra är eld och lågor, säger Johan.
Lotta nickar instämmande.
– Ja, eller så bestämmer vi att nu jobbar vi och sätter oss i varsin soffa och skriver. Ofta kommer vi in i ett kreativt flöde och har svårt att bryta, vilket är både härligt och tufft. Det är lätt att arbete och fritid flyter ihop men vi brukar hitta en bra rytm.
Lotta tycker att fördelarna med att arbeta tätt ihop överväger.
– Vi är ju varandras stöd och inspiration och vi har lyckats hitta ett gemensamt språk som fungerar när vi skriver.
– När vi jobbade med ”Vår tid är nu” skrev vi många avsnitt på raken som greppade långa tidsbågar. Det är viktigt att tänka flera säsonger framåt, även om det bara skulle blivit en, säger Johan.
Tryckte under en filt
Idag jobbar Johan och Lotta med flera film- och serieprojekt med samhällspolitisk botten, både i Sverige och utomlands.
– Vi bor naturnära i Haverdal och kan gå rakt ner på stranden. Omgivningarna är vackra, rogivande och avstressande, säger hon och berättar att det var just där på stranden som personligheterna i ”Vår tid är nu” fick liv, säger Lotta.
– Vi satt och blickade ut över havet och pratade om vilka karaktärer vi skulle ha med och hur serien skulle börja. Vilka var premisserna, vad ville vi berätta?
Inför premiäravsnitten var Johan jättenervös. Skulle publiken vilja titta vidare på serien?
– Jag låg och tryckte under en filt och vågade inte titta av rädsla för att jag skulle upptäcka sådant jag tyckte var dåligt eller pinsamt. Så det kändes helt fantastiskt när jag fick veta att närmare 2,5 miljoner svenskar följde serien. Och de älskade den!
Av Maria Zaitzewsky Rundgren
Foto: Pernilla Wästberg, Johan Paulin/SVT, IBL
Mörka hemligheter avslöjas i ”Vår tid är nu”, säsong 2
Andra säsongen av ”Vår tid är nu” är tillbaka med 10 nya avsnitt. Överklassfamiljen Löwander, – syskonen Gustaf (Mattias Nordkvist), Peter (Adam Lundgren) och Nina (Hedda Stiernstedt) – driver en av Stockholms populäraste restauranger, Djurgårdskällaren, tillsammans med mamma Helga (Suzanne Reuter). Men allt är inte harmoni och vackra familjeband. Helga har örnkoll på verksamheten genom kökschefen Stig ”Stickan” Backe (Peter Dalle) …
Nya kärlekshistorier spirar, farliga allianser bildas och mörka hemligheter kommer att avslöjas under säsong 2 när familjen Löwander och personalen på restaurangen nu är tillbaka. Tittarna kommer också få stifta bekantskap med nya karaktärer spelade av Tova Magnusson, Sofie Gråbøl och italienske Simone Coppo.
När andra säsongen inleds är det december 1955. Djurgårdskällaren har dukat fram sitt legendariska julbord och motboken är borta. Men under familjens stora julmiddag i Helgas våning delas en riktigt hård klapp ut…
Premiär: Måndag 1 oktober kl 20 SVT2. Hela första säsongen ligger på SVT Play.