Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Lisa Miskovsky: Vissa herrar trodde vi hade en kärleksrelation

03 jul, 2024 
Mia Borneberger
Lisa Miskovsky på en strand i ljusrosa klänning.
Andreas Nilsson
Med låten Driving one of your cars körde hon rakt in i våra musikhjärtan i början av 00-talet.
För Allas berättar turnéaktuella Lisa Miskovsky om sina rötter, kampen mot fejkkonton i sociala medier och att sjunga på svenska.
– Jag fick en helt ny energi av den skrivprocessen, musiken och texterna handlar om det som format mig till den jag är i dag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 9 powerkvinnor vi minns från IdolBrand logo
Se också: 9 powerkvinnor vi minns från Idol

Ordet eljest betyder kort och gott annorlunda, och det är långt ifrån någon slump att Lisa Miskovsky valde att kalla sin senaste (och hittills enda) ep för just det. För den är annorlunda – på flera sätt. Framför allt för att Lisa för första gången valt att sjunga på svenska, men också för att både melodier och texter har en annan klangbotten än tidigare.

Den melodiösa upptempo-pop/rocken som Lisa vanligtvis levererar har här delvis ersatts med ett lågmält och avskalat komp och utlämnande texter. Att Annika Norlin (Säkert!, Hello Saferide) både medverkat och inspirerat till produktionen hörs tydligt.

Annika Norlin har skrivit låtar till Lisas svenska ep Eljest

– Jag har länge haft två mål: att skriva musik på svenska och släppa hårdrockslåtar och nu har jag förverkligat en av dem. Under pandemin kom jag i kontakt med Annika Norlin, vars musik jag gillar väldigt mycket. Hon skrev två texter till mig som jag sedan satte komp till. Det var ett annat arbetssätt, samtidigt var det häftigt för det resulterade i en helt annan frasering och ett annat uttryck.

Annika Norlin i röd tröja vid en vägg.
Artisten Annika Norlin har skrivit texter till Lisa. Miskovsky.Foto: Mikaela Landeström/TT

Eljest följdes av en mindre turné med samma namn, en föreställning i vilken Lisa tog avstamp i sin egen uppväxt som också i viss mån präglats av ”annorlunda”. Lisa, som har rötter i både Tjeckien och Finland, växte upp i byn Vännfors cirka tre mil nordväst om Umeå. Hon talade bred dialekt, lyssnade på heavy metal och gillade ishockey. Vid tolv års ålder flyttade familjen till Umeå där Lisa började i högstadiet, vilket blev något av en kulturkrock.

Annons

– I min klass på landet hängde alla med alla, och ingen brydde sig om jag var kompis med en kille eller tjej, man kunde vara sig själv. I Umeå däremot var det väldigt uppdelat, tjejerna höll på med sina ”tjejgrejer” och killarna ägnade sig åt sitt. Jag hamnade i något slags mellanskikt. Jag var ofta ensam, men hade några lite äldre killkompisar som jag delade mitt musik- och sportintresse med. Det vände när jag sedan började på gymnasiet.

Lisa Miskovsky på snowboard.
Kittelfjäll 2002. Lisa började med snowboard i 17-årsåldern och blev frälst direkt.Foto: Patrick Trägårdh/TT

Lisa är känd för sitt stora intresse för snowboard, inte lika många känner till att hon också har varit tävlingssimmare och spelat både bandy och hockey. Och att hon också är en fena på skateboard och surfing.

Annons

– Sport, precis som musik, är min arena och jag har testat det mesta. Jag började med snowboard ganska sent, när jag var 17 eller 18 år, och blev som frälst. Den världen var så annorlunda. Jag var van vid hård och disciplinerad träning och var otroligt tävlingsinriktad. Snowboardvärlden var rena hippierörelsen i jämförelse, vilket var väldigt befriande. Jag gillade själva åkningen, att nöta, bygga hopp och se vad som funkar, men jag tyckte aldrig om att tävla.

Det här är Lisa

Namn: Lisa Miskovsky.
Ålder: 49 år.
Yrke: Artist, sångerska, låtskrivare.
Familj: Sambon Jens Persson och tonårs­döttrarna Elvira och Elsa från ett tidigare äktenskap med snowboardåkaren Marius Sommer.
Bor: Hus i Umeå och lägenhet i Stockholm.
Aktuell: Släpper nytt material under året och åker på turné i sommar.

Berättat om dottern Elviras diagnos

Sedan sex år tillbaka är Lisa sambo med skåningen Jens Persson, och hon har tonårsdöttrarna Elvira och Elsa från ett tidigare äktenskap med snowboardåkaren Marius Sommer. I sitt sommarprat 2019 berättade hon öppenhjärtigt om dottern Elviras autism, vilket rönte stor uppmärksamhet. Ämnet ligger Lisa varmt om hjärtat och hon poängterar flera gånger under vår intervju vikten av att alla barn behöver bli sedda och hörda. Hon är fast övertygad om att man med rätt verktyg, kärlek och förståelse kan nå alla barn, få dem att växa och hjälpa dem att möta livets utmaningar, positiva som negativa.

Annons

– Samhället tycks inte vara moget för vad som krävs när det gäller barn som behöver det där lilla extra. Vilket i sin tur leder till att vi alla som befinner oss i det här inte har någonting att luta oss emot för att få adekvat hjälp. Sedan är det ju självfallet väldigt individuellt, alla familjer ser olika ut.

Lisa har alltid haft en god kommunikation med sina döttrar och hon förstod tidigt att något var fel. Hon beskriver en vardag som inneburit en kamp på många olika plan, då inte minst i kontakten med myndigheter av olika slag.

– Som förälder är det jobbigt att kriga hela tiden, det tär. Jag har som tur är en riktig klippa till sambo, men då han inte är mina barns biologiska pappa så stängs han ute i olika sammanhang, som skola och annat. Jens är en oerhört viktig del i mina barns liv och för mig som har väldigt liten släkt i Sverige har det varit värdefullt att ta in andra människor som är starka och bra förebilder.

Lisa Miskovsky med gitarr 2001.
2001 spelade Lisa Miskovsky på Storsjöyran i Östersund.Foto: Ali Farrohi/TT

Lisas fans lurades av fejkkonton på sociala medier

Något annat som satt sin prägel i Lisas tillvaro är baksidan av sociala medier och vad det kan innebära att vara en offentlig person. Efter hennes medverkan i Melodifestivalen år 2022 hamnade hon i en absurd situation där någon eller några startade fejkade konton i hennes namn vilket fick stora konsekvenser. Följare och fans lurades att tro att de etablerat en personlig kontakt med Lisa och de blev sedan väldigt arga när de insåg att det var en bluff.

Annons

Ändå var det mig folk var arga på

– Vissa herrar trodde seriöst att de inlett en kärleksrelation med mig och att det var jag som svarade på deras trånande meddelanden, vilket är helt galet. Jag svarar aldrig, aldrig, aldrig på privata meddelanden och kan heller inte ta ansvar för skumma typer som startar konton i mitt namn. Ändå var det mig folk var arga på. Jag förstår inte heller att det ska vara så svårt att stänga ner sådan skit. Vi lever i ett samhälle där tekniken har kommit långt, det måste finnas ett sätt att komma åt dessa individer, kan man tycka.

I övrigt så har Mellon varit ett lyckokast för Lisa där hon medverkat vid två tillfällen.

– Arrangörerna är superduktiga och det är ett fantastiskt forum, speciellt för den visuella biten. Med Why start a fire 2013 såg jag Madonnas Frozen framför mig. Det är en av de snyggaste videor jag sett, man får rysningar. Jag ville också göra något suggestivt och det blev galet bra, tycker jag. Nu senast med Best to come ville jag ha en mer urban känsla, och så blev det ju också.

Lisa Miskovsky på scen.
På senaste ep:n Eljest får vi höra en annorlunda Lisa. Hon sjunger på svenska och både melodier och texter har en annan klangbotten än tidigare.Foto: Mikael Fritzon/TT

Joni Mitchell och Neil Young är hjältar hon bär med sig

Musiken har alltid haft en central plats i hennes liv, en trygg punkt i alla lägen. Och med en pappa som också är musiker så har musicerandet funnits med från födseln.

Annons

– Oavsett vad som händer runt omkring, så är musiken något jag kan luta mig emot och mina countryrötter bär jag alltid med mig. Joni Mitchell, Neil Young och Emmylou Harris, alla mina heroes. Folksångarna finns där i ryggraden.

Hur ser det ut framöver?

– Jag är inne i en skrivprocess och släpper nytt material under året. Sedan blir det en turné i sommar. Förhoppningsvis blir det spelningar även i Finland, vilket jag ser fram emot. Jag är bokad ända fram till hösten 2025, vilket är helt fantastiskt.

Du beskriver dig själv som en typisk norrlänning, som älskar naturen, hajking, skidor, fiske och skoter. Hur ser ditt förhållande till Stockholm ut?

– Nu för tiden älskar jag Stockholm, men under en lång tid var det tvärtom, du vet den där klyschan om att alla är så stressade och bara bryr sig om sig själva. Sedan flyttade hela bekantskapskretsen dit och jag upptäckte hur vacker staden är och hur bra jag trivs där, både som musiker och privatperson. Jag har numera också ett eget boende i Stockholm och kan nästan behöva nypa mig i armen när jag tänker på det. Det är härligt att få ta del av båda världarna.

Annons