Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Julkalendern Kronprinsen som försvann möts av kritik: För läskig

01 dec, 2022
author Ebba S. Dahlman
Ebba S. Dahlman
FotografSVT
Traditionsenligt sänds julkalendern på SVT med start 1 december och traditionsenligt flockas kritikerna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
7 omtalade julkalendrar genom tidernaBrand logo
7 omtalade julkalendrar genom tiderna

Varje år, lika säkert som att julafton infaller den 24 december, möts SVT:s julkalender av kritikernas granskande ögon.

Julkalenderns handling brukar historiskt ofta innehålla inslag av samhällskritik och återspegla nutiden i en avslutande sensmoral, dold bakom den mysiga storyn som främst riktar sig till våra barn.

Men det traditionsenliga tv-dramat möts som sagt (utan undantag) alltid av kritik.

Julkalendern Kronprinsen som försvann möts av kritik

Årets julkalender Kronprinsen som försvann handlar om den unge kronprinsen Carl Vilhelm Gyllencrona (Xavier Canca-Englund), som tvingas fly det kungliga slottet efter att hans mor drottning Lovisa (Dilan Gwyn) kidnappats. Han får hjälp av den fattiga flickan Hilda (Kerstin Linden) och gömmer sig under falsk identitet i staden.

Det första avsnittet inleds med att berättarrösten förklarar att ”ondska grodde i slottets salar” och att det fanns makter i spel som ville störta drottningen, samtidigt som en maskerad vålnad syns i bild.

Nu rapporterar flera medier att julkalendern möts av kritik, då den anses vara för läskig för de allra minsta barnen. Dessutom finns det även de som tycker att kalendern inte har någon förankring i julen över huvud taget.

Dilan Gwyns starka smärta under inspelningen: ”Rent helvete”

Skådespelaren Dilan Gwyn förkroppsligar den rättvisa drottning Lovisa i serien. I en ny intervju avslöjar hon att beslutet att tacka ”ja” till rollen var alldeles självklart, trots att det innebar att hon skulle jobba som alldeles nybliven tvåbarnsmamma. Inspelningen började nämligen bara fyra veckor efter förlossningen.

Annons

– Jag hade ju inte aning om hur otroligt trött jag skulle vara. Jag var mitt i bebisbubblan med mommybrain, hade en ofattbar sömnbrist och en kropp som just hade tagit igen sig från graviditeten och förlossningen. Men jag är ändå glad att jag gjorde det, trots att det var tufft, berättar hon för Mama.

Dilan Gwyn påbörjade inspelningen till årets julkalender bara fyra veckor efter att hon fött barn.
Dilan Gwyn påbörjade inspelningen till årets julkalender bara fyra veckor efter att hon fött barn.

Men det fanns flera anledningar till att inspelningen var tuff för Dilan.

– Det värsta var faktiskt korsetten. Man ska inte sätta så mycket tryck på brösten när man ammar. Jag fick blockerade mjölkgångar hela tiden. Efter en speciellt lång dag hade jag så mycket smärta att jag inte kunde lyfta armarna. Efter det sa producenten att jag skulle sluta ha korsetten. Utan att spoila, så passade det ändå bra i historien att drottningen inte var sitt vanliga fina jag vid det skedet i inspelningen. Och om korsetten absolut behövdes i någon scen så drogs den knappt åt. Nej, det där med korsetten var ett rent helvete faktiskt.

Xavier Canca-Englund tvingades byta skola för att få rollen

Den 13-åriga Xavier Canca-Englund, som spelar självaste kronprinsen, stötte också på hinder, men det innan inspelningen av julkalendern ens tog vid.

– Min förra skola gav inte ledigt så mycket som behövdes och då hade inte jag kunnat filma. Då bytte jag, säger han till Aftonbladet.

Lösningen blev att byta till en estetisk grundskola, där de var mer flexibla med Xaviers fysiska närvaro.

– Då fick jag göra skolan online, på distans. Så ja, jag bytte skola för att vara med.

Kerstin Linden och Xavier Canca-Englund står för huvudrollsinsatserna i julkalendern Kronprinsen som försvann.
Kerstin Linden och Xavier Canca-Englund står för huvudrollsinsatserna i julkalendern Kronprinsen som försvann.

SVT svarar på kritiken mot julkalendern: ”Individuellt”

Lisa Andrae, projektledare för julkalendern, svarar på kritiken mot julkalendern i ett mail till tidningen Hänt.

Annons

”Årets julkalender är en mysig och spännande vintersaga som handlar om kampen mellan det onda och det goda och det ligger i sagans natur att vara spännande. Vi tror att man som barn förstår sorten redan när man börjar titta och är beredd på spännande partier. Vi har hela familjen i fokus när vi gör julkalendern, såväl yngre som äldre barn”, skriver hon.

Samtidigt poängterar hon också att det kan vara fördelaktigt för yngre barn att inte se julkalendern ensam, då den faktiskt är ”lite extra spännande” i år.

”Den här julkalendern är lite extra spännande, så om man har yngre barn kan det vara bra att ha med sig en vuxen eller äldre syskon när man tittar. Men man ska också komma ihåg att det är individuellt vad barn tycker är läskigt.”

Foto: SVT

Annons