Emma samlar journalgrodor: ”Allt är inte tungt”
Emma Dahlén jobbar som medicinsk sekreterare på Karlstads jourcentral och är författare till den nyutkomna boken Journalgrodor. I sin yrkesroll stöter hon ibland på formuleringar med oavsiktligt komiska syftnings- eller stavfel. De väcker förstås munterhet bland kollegorna.
Men Emma valde att ta det ett steg längre och började skriva ner grodorna – och så småningom startade hon Instagramkontot Journalgrodor.
– Jag publicerar ungefär en groda per dag på kontot, men alla kommer förstås inte från min arbetsplats. Då hade det varit ganska allvarligt, säger hon och ler. Emma berättar att hon via kontot får tips på journalgrodor från andra – och ju fler följare desto fler tips. I dag har hon ungefär 93 000 följare. Hennes kollegor, som vet om att hon ”samlar” på grodor, hör också av sig när de ser någon rolig formulering i en patientjournal.
Det dyker ständigt upp nya journalgrodor
Emmas bok innehåller 300 journalgrodor, men hon har fler på lager – och det dyker ständigt upp nya. Hon älskar sina arbetsuppgifter, som huvudsakligen går ut på att skriva ut diktat. En vårdgivare ska efter varje patientbesök journalföra så att man senare kan gå tillbaka och läsa vad som sagts och gjorts vid besöket. Diktatet består av en ljudfil som läkaren läser in.
– Ibland blir det lite tokigt. Då är det tur att jag, som medicinsk sekreterare, finns och formulerar om informationen så att den blir korrekt och begriplig att läsa. I de flesta fall hinner vi rätta till eventuella fel innan något hamnar i journalen, men då fler vårdgivare nu för tiden skriver själva eller använder sig av taligenkänning dyker grodorna upp lite här och där ändå.
Ofrivillig komik
Emma berättar att hon nog har blivit lite ”grod-skadad”, som hon kallar det. Hon har utvecklat en särskild blick för journalgrodor och upptäcker dem ofta innan de blivit en groda.
– Jag ser direkt att om man exempelvis hade missat att sätta en punkt på ett visst ställe, eller kastat om meningarna, så skulle det blivit väldigt dråpligt. De journalgrodor jag publicerar är anonymiserade så att det inte går att veta varifrån de kommer eller vem som ligger bakom, säger hon.
Emma Dahlén
Ålder: 32 år.
Familj: Sambo.
Bor: I Karlstad.
Gör: Medicinsk sekreterare på Karlstads jourcentral.
Följ här: @Journalgrodor.
Varför blir så pass många journalgrodor?
– Vårdgivaren har kanske bråttom eller är stressad, vilket är helt förståeligt. De vet ju dessutom att den medicinska sekreteraren rättar till det i texten som blivit fel. Nyutexaminerade sekreterare kan ibland missuppfatta ord, vilket kan leda till ofrivillig komik. Just syftningsfel är ganska vanliga och kan verkligen förändra hela innebörden, berättar Emma och visar ett exempel:
– Som den här grodan; ”Mat får han från sonen som är infryst.”
Hon berättar att förutom att korrigera uppenbara fel lär sig de medicinska sekreterarna att ”försvenska” komplicerade medicinska uttryck.
– I dag kan patienten läsa sin egen journal, därför är det viktigt att den är begriplig. Samtidigt kan vi inte gå in och ändra alltför mycket. Om det står thorax ändrar jag inte det till bröstkorg. Viss medicinsk terminologi är nödvändig, säger hon och tillägger att vårdgivaren i sin tur alltid går igenom anteckningen som gjorts efter diktatet och signerar om allt ser korrekt ut.
Några journalgrodor som Emma publicerat:
”Har ingen stelhet eller frossa, men hennes man säger att hon var väldigt het i sängen igår.”
”Betonar vikten av regelbundet ätande för att minska risken för hästätning kvällstid.”
”Uppger att det blivit bättre vad gäller huvudet men det är inte helt borta än.”
”Därefter har urinen blivit nästintill Cola-färgad och sett väldigt läskig ut i toaletten.”
Säljs i förmån för diabetes
Att hennes journalgrodor hade potential att bli en bok var inget hon hade en tanke på. När hon i höstas blev kontaktad av ett förlag, som följt hennes konto, blev hon både överraskad och lite ställd. Men det kändes snabbt som en kul idé och när illustratören Andreas Andersson kopplades på projektet föll alla bitar på plats.
Boken vänder sig till alla som gillar humor och skratt och säljs till förmån för Svenska Diabetesförbundet. De som jobbar inom vården har förmodligen extra stor behållning av alla grodor.
– Vårdvärlden är ofta allvarstyngd, men här får man chansen att skratta år dråpligheter som kan uppstå. Allt är inte tungt, det kan vara lättsamt och kul också!