Johanna Westman om det nya livet: Sorgligt, spännande och läskigt!
Hon har passerat 50-strecket och två av tre barn har flyttat hemifrån. Här berättar programledaren, tv-kocken och författaren Johanna Westman, aktuell med boken Jag fixar middan, om sitt nya liv.
– Det är både sorgset, spännande och läskigt på en och samma gång.
Programledaren, tv-kocken och författaren Johanna Westman gav nyligen ut sin 18:e kokbok, Jag fixar middan. Den innehåller 52 recept riktade till unga kockar, kring åldrarna nio till tolv år.
– Det är en dröm jag haft sedan länge och som är en del i allt jag gör – nämligen att med lust och glädje få in barnen i köket. Antalet recept är upplagt efter att de ska fixa middagen en dag i veckan. De lär sig experimentera med matvaror, handla rätt, hantera råvaror på rätt sätt och att utforska sina smaksinnen. Dessutom lär barnen sig att bli modigare, mer nyfikna och får bättre självförtroende på kuppen, ler Johanna.
Hennes första kokbok – Första kokboken – gavs ut 2000 och merparten av alstren sedan dess är ägnade för barn.
– Genom åren har jag lagat mycket mat tillsammans med mina egna barn. Det är ett perfekt tillfälle att umgås och få riktig kvalitetstid ihop. I stort sett oavsett ålder finns det alltid något att kunna hjälpa till med. Matlagning är en stor och viktig del i livet och att kunna laga mat från grunden lär oss att uppskatta matens värde, säger Johanna.
Det här är Johanna Westman
Född: 11 augusti 1969 i Stockholm.
Familj: Barnen Greta (23), Astrid (22) och Svante (15).
Bor: Lägenhet i Stockholm.
Yrke: Programledare, matskribent, kokboksförfattare och kursledare. Driver Mosebacke Matstudio tillsammans med Karolina Sparring.
Intressen: Mat och matlagning, baka, umgås med vänner, resa, kolla på film, träna.
Äter helst på sommaren: Grönsaker av alla slag, fisk och skaldjur.
Dricker helst på sommaren: Iskallt bubbelvatten och vita viner.
Favoritsysselsättning på sommaren: Fortsätter med matlagningen men gärna utomhus om det går.
Bästa sommarlåten: Sole, sole, sole med Siw Malmqvist.
Numera har två av hennes egna barn blivit vuxna och flyttat hemifrån, döttrarna Greta, 23, och Astrid, 22. Bara sonen Svante, 15, bor kvar hemma.
– Det har blivit en ny era i livet, som jag fortfarande håller på att ställa om och anpassa mig till. Tidigare har ju min tillvaro mest kretsat kring barnen och deras behov, man har fått sätta sig själv en hel del åt sidan. Och nu finns plötsligt mer tid att tänka vad som är viktigt för mig själv och vad jag vill göra.
Bra kontakt med sina barn
Döttrarna flyttade samtidigt – och de skedde under samma år som Johanna fyllde 50 år.
Någon ålderskris har jag inte haft, däremot blir det ju någon form av identitetskris när barnen skaffar eget boende
– Gissa om det har varit mycket reflekterande och summerande från min sida på senare år. Någon ålderskris har jag inte haft, däremot blir det ju någon form av identitetskris när barnen skaffar eget boende. Det är både sorgset, spännande och läskigt på en och samma gång. Men jag har en jättebra kontakt med både Greta och Astrid, vi pratar i telefonen varje dag. Även om jag alltid bryr mig och oroar mig över dem blir relationen mer lättsam och rolig nu.
Johanna är övertygad om att steget blir lite lättare att klara av när man haft ett varannan vecka-liv innan. Hon och barnens pappa Erik Gandini skilde sig 2015.
– Det var väldigt tråkigt och tufft i början, men man vänjer sig ju vid att inte ha barnen hos sig jämt. Jag vet att avstånd inte är så farligt och att man har varandra ändå – även om man inte bor ihop och ses hela tiden.
Väldigt social person
Men sonen Svante kommer säkerligen att bo hos henne varannan vecka ett antal år till. Och någon gång kanske hushållet utökas…
– Jag är ganska enkel och okomplicerad, som inte ser några bekymmer att leva i en bonusfamilj. Jag har inget behov av egentid eller min egen sfär på det sättet och skulle till och med kunna bo i ett kollektiv om det vore så.
Johanna är nämligen väldigt social, älskar att umgås med andra människor och ordnar gärna med fester.
Med tanke på det har kanske inte det senaste året med pandemin varit helt optimalt för henne…
– Nej, men vi är en mindre grupp av vänner – som vi kallar Hushållet – som kunnat träffas en del och bland annat lagat middagar tillsammans. Det är en viktig del av mitt liv.
Något hon saknat är att kunna genomföra matlagningskurserna i Mosebacke Matstudio, som hon driver tillsammans med Karolina Sparring.
Det är fantastiskt roligt med alla unga som vill lära sig att laga mat
– Förra sommaren kunde vi ändå ha vårt vanliga kock-kollo där för barn på sommarlovet och så blir det i år också. Det är fantastiskt roligt med alla unga som vill lära sig att laga mat.
Johanna Westman har bott i Italien
Johanna hämtar mycket inspiration från det italienska köket. Hon har bott i Italien i par olika omgångar och dessutom är barnens pappa Erik född där och halvitaliensk.
– Frånsett i fjol har jag tillbringat ett 20-tal somrar i följd på Sardinien och min stora förhoppning är att kunna resa till Apulien den här sommaren. Där bodde min familj i den syditalienska staden Bari två år, då mamma och pappa arbetade på morfars familjeföretag. Han hette Sven Hettemark och var fabrikör för klädmärket Hettemarks, vars plagg syddes upp i Bari.
Johanna föddes visserligen i Stockholm, men sedan flyttade familjen runt en hel del. Frånsett Italien bodde de i Borås, Ulricehamn och Tranås. I den sistnämnda staden bodde hon från 11 till 18 års ålder – och där bor föräldrarna kvar. En av bröderna bor i Jönköping och den andra i Göteborg.
– Jag brukar åka till Tranås så ofta jag kan och vill förstås besöka mamma och pappa under sommaren. Då blir det garanterat en del bad i sjön Sommen. Nuförtiden är jag ingen badkruka längre.
Nej, Johanna älskar att koppla av och njuta av ledigheten på stranden – och hoppar till och med i vattnet vid lite lägre temperaturer…
– Det är inte så att jag är någon vinterbadare, det skulle jag aldrig få för mig, haha. Men för några år sedan bestämde jag mig för att inte känna efter så mycket. Det bästa är att bara hoppa i.
Under barndomen drömde hon om att bli författare, men just kokböcker fanns inte på kartan på den tiden.
– Jag älskade att läsa och det gör jag fortfarande. Något jag också tyckte mycket om var att spela teater. Det gjorde jag både i Tranås och när jag som 18-åring flyttade till Stockholm. Först tog jag ett sabbatsår från gymnasiet för att vara utbytesstudent på Nya Zeeland. Och när jag kom hem igen kände jag att jag ville bo någon annanstans, så då blev det Stockholm – där jag gick klart gymnasiet.
Programledare för Popitopp
En praoplats på Tranås-posten hade tidigare lett in henne i media och som 23-åring gick Johanna på en audition för SVT:s då nya musikprogram Popitopp.
– Jag blev chockad när jag fick jobbet som programledare, jag hade ju ingen erfarenhet alls från tv innan. Det var jättekul, spännande och omvälvande på alla sätt. Jag gick från att vara fullkomligt okänd till att många plötsligt kände igen mig och jag fick göra en massa intervjuer i olika tidningar. Men för mig har det aldrig varit viktigt att vara känd och jag både tror och hoppas att det inte har förändrat mig som person något.
Succén gjorde att Johanna fick fler uppdrag, bland annat som programledare för olika barnprogram som Ekens hemlighet och Lördagsakuten på SVT.
Se också: Svenska programledarna då och nu
– Jag passade bra för barnprogram, för där fick jag både vara med och skriva manuset själv och spela en del teater framför kameran. Perfekt att kunna kombinera de delarna.
Hon medverkade också i TV-huset och spelade Gisela i tv-serien Snutarna – för att 2005 vara värd för den tredje delfinalen av Melodifestivalen.
Enkla recept utan dyra råvaror
Johanna kombinerade sin stora passion för matlagning med intresset för att skriva och har en del knep när hon vänder sig till barn.
– Det gäller att inte ha för krångliga recept med för många moment, det ska vara enkelt att förstå och att genomföra. Sedan är det inga dyra råvaror, knappast löjrom eller hummer med tanke på att det också ska finnas utrymme för att misslyckas, haha.
Pasta ligger ofta nära till hands och hon gillar italienarnas inställning till mat. Inte minst att de har ett passionerat intresse för råvaror snarare än för tricks i köket.
– Hos oss går en pasta alltid hem och man kan variera sig väldigt mycket. Just på sommaren är det även fantastiskt med alla härliga grönsaker och örter man kan använda i maten. Min bror och hans fru har underbara odlingar hemma hos sig, där njuter jag av att få gå och plocka till mig vad jag vill ha i maten.
Och i Italien blir det också gärna mycket fisk och skaldjur.
Jag älskar verkligen sommaren på alla sätt, det är den överlägset bästa årstiden som jag alltid längtar till
– Jag älskar verkligen sommaren på alla sätt, det är den överlägset bästa årstiden som jag alltid längtar till. Att kunna vara utomhus mycket och leva i nuet, framhåller Johanna Westman med ett stort leende.
7 snabba frågor till Johanna Westman
Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…
… grilla?
– Där är jag helt okej, så en sjua eller åtta. Just på grillen föredrar jag fisk, skaldjur och grönsaker framför kött.
… resa ett tält?
– Oj, där är jag nog inget vidare. Blir bara en tvåa eller trea. Sedan är jag ingen friluftsmänniska på det sättet. Jag föredrar att sova bekvämare i en säng.
… läsa kartor och hitta rätt på semestern?
– Man kan inte kalla mitt lokalsinne för annat än uselt... En svag tvåa.
… spela krocket?
-Ganska medel skulle jag säga, en femma. Men jag är ingen vinnarskalle som hatar att förlora, så jag blir aldrig sur efter en förlust.
… kunna koppla av på stranden?
– En solklar tia. Jag är lika bra på att fokusera på jobbet, som jag är på att verkligen koppla av när jag är ledig.
… hålla humöret i den värsta semestertrafiken?
– Jag har ganska svårt för att bli arg när det gäller det mesta i livet och som förare är jag lugn. Är absolut inte den som sitter och skriker eller viftar med händerna bakom ratten. En nia.
… vara romantisk?
– Jag springer inte runt i tyll och spets och är så där gulligt romantisk. Däremot tycker jag om att lyfta vardagen och bjuda på överraskningar. Så då borde jag få en åtta i alla fall.