Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Jessica Zandén försvann efter depressionen – så lever hon i dag

10 sep, 2021
author Linus Brännström
Linus Brännström
FotografTT
Foto: Hans T Dahlskog/TT och Lisa Thanner/TT
Hon var en av våra mest älskade skådespelare. Men en panikångestattack fick Jessica Zandén att helt byta inriktning. Så lever stjärnan i dag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så söker du hjälp när du drabbats av depressionBrand logo
Så söker du hjälp när du drabbats av depression

Jessica Zandén följde i storebror Philips fotspår och kom in på scenskolan i slutet av 1970-talet. Snart var båda syskonen Zandén hyllade skådespelare.

Jessica prisades med Dagens Nyheters Kasperpris 1985 efter sin medverkan i Klara damer och fick snart ett riktigt stort genombrott i Lars Molins Tre kärlekar. Men hon gjorde också bredare roller, bland annat som Rebecka Bovallius i såpan Skilda världar och som Rita i den moderna klassikern Tomten är far till alla barnen.

Samuel Fröler och Jessica Zandén i Tre kärlekar. Foto: Rasmus Rasmusson

Jessica Zandén om panikångestattacken

Men i början av 00-talet försvann hon plötsligt från rampljuset under lång tid. När hon var tillbaka många år senare berättade hon i intervjuer om hur hon drabbats av en panikångestattack i tunnelbanan.

– Den slog till som en blixt från klar himmel. Jag hade varit ledig några dagar och kunde inte föreställa mig att det var utbrändhet. Först trodde jag det var något allvarligt fysiskt fel, sa hon till Aftonbladet.

Hon hade då gjort nio filmer, tio tv-serier och en rad teateruppsättningar under kort tid.

Småbarn, skådespeleri och sena kvällar. Det är väl det som drabbar många utbrända. Att man befinner sig i en situation där man känner att man inte kan påverka, sa hon till Aftonbladet 2007.

Annons

– Man utgår ifrån att man inte duger och att man är oälskbar, fortsatte hon.

Samtidigt berättade hon att hon utbildat sig till terapeut under åren hon var borta från rampljuset.

I en ny intervju med Tidningen Mind, som ges ut av den ideella föreningen Mind som jobbar med opinionsbildning kring psykisk hälsa, berättar Jessica Zandén mer om sin resa.

Bland annat säger hon att både hennes mormor och mamma led av depressioner.

– Depression finns i mina gener. Sen blev mitt jobb, när det var som mest stressigt, ytterligare en anledning till depressionen. När jag mådde som sämst låg jag mest i sängen men steg upp i tid till att barnen kom hem från skolan. Jag unnade mig den stunden medan barnen var borta, säger Jessica Zandén till Mind.

Jessica Zandén lämnade rampljuset under många år. Foto: Lisa Thanner/TT

Jessica Zandén blev terapeut efter depressionen

Det var när hon blev tillräckligt frisk för att kunna jobba igen som hon insåg att hon själv ville bli kognitiv beteendeterapeut – för att kunna hjälpa andra på samma sätt som hon hade fått hjälp. Hon utbildade sig vid Karolinska institutet och började sedan ta emot egna klienter.

– Mina egna erfarenheter har hjälpt mig enormt som terapeut. Jag kan sätta mig in i hur patienten faktiskt mår. Och jag har även hjälp av min skådespelarbakgrund. I den branschen är det viktigt att man lyssnar på sina medspelare, att man kan läsa av dem, säger Jessica Zandén till Mind.

Hon har heller aldrig dragit sig för att prata om sina depressioner i intervjuer.

Annons

– Om det kan hjälpa en enda människa att jag pratar om problemen så är det värt det. En del av KBT-terapin är just att man ska utsätta sig för sina rädslor tills man har övervunnit dem. Jag berättade om mina depressioner så många gånger, så till slut blev det inte jobbigt längre, säger hon till Mind.

I dag arbetar Jessica Zandén med att förvalta arvet efter sin mor, textilkonstnären Joy Zandén. Foto: Charlotte Brunzell/TT

Så lever Jessica Zandén i dag

Men sedan utbildningen till terapeut har hon faktiskt bytt inriktning på livet ännu en gång. I dag är hon 64 år och bor på Särö i Kungsbacka och driver en butik i Lindome och en webbshop där hon säljer sin mors, textilkonstnären Joy Zandén som dog 2017, mönster på allt från tapeter och kuddar till grytlappar och brickor.

Joy Zandén arbetade under sitt liv bland annat som teatermålare på Operan i Stockholm, Stora teatern i Göteborg och Det Kongelige i Köpenhamn. Hon skapade också textilmönster – dessa trycktes upp på nytt kort före hennes död och fick stor uppmärksamhet.

– När jag var i fabriken och fick se de stora valsarna. Det kändes otroligt att se mina mönster rulla ut så och sen har de visats utomlands. Jag vet inte vad jag ska säga, sa Joy Zandén 2016.

Jessica framför ett av sin mammas mönster. Foto: Charlotte Brunzell/TT

Depressionen kan komma tillbaka

Jessica Zandén berättar för Mind att hon forfarande gör tv och teater med jämna mellanrum och att hon fortfarande tar emot terapiklienter men framför allt är det moderns livsverk hon ägnar sig åt.

– Det ar fantastiskt roligt och spannande att nu fa lansera hela min mammas monsterskatt, har Jessica Zandén berättat.

I intervjun med Mind berättar Jessica Zandén också att hon i dag mår bra men säger samtidigt att hon vet att depressionen kan återkomma. Därför ser hon till att göra saker på sina egna villkor och undviker stress och press.

Annons