Jenny Alversjö om stroken: ”Mitt liv kommer alltid vara före och efter”
Den 27 oktober 2019 var den värsta dagen i programledaren Jenny Alversjös 46-åriga liv. Hon satt hemma i soffan en söndag med pojkvännen Anders, och väntade på att se en presskonferens på CNN, när hon drabbades av en fruktansvärd huvudvärk – som visade sig vara en blödning i lillhjärnan. Nyligen pratade hon om händelsen i Malou efter tio i TV4.
– Det kom som en ren chock, jag trodde inte ens att det var allvarligt till en början, säger hon i programmet.
Tiden innan beskriver Jenny som väldigt bra. Hon hade varit på en härlig resa till New York med sin nya kärlek, och kände sig stark och glad – en topp i livet säger hon. Men den här dagen slog smärtan till, som en dolk i huvudet. Men trots den oerhört starka smärtan tänkte Jenny att det rörde sig om en nerv i kläm eller spänningar.
Oron kom först när hon insåg att smärtan inte gick över. Hon försökte lägga sig ner för att vila, men det fick trycket i huvudet att öka, och smärtan likaså.
– Jag tänkte helt ärligt inte att det var farligt. Jag tänkte att det går över. Om jag bara klarar av den här smärtan kommer det att gå över, säger hon.
Egentligen skulle Jenny varit ensam hemma den här dagen, men som tur var hade hon pojkvännen vid sin sida, och det var han som till sist insisterade på att hon skulle söka vård – trots hennes invändningar.
Svårt att se sig som sjuk
De åker in till akuten, och vid inskrivningen förstår kvinnan i receptionen att det är allvarligt och trycker på larmknappen. Jenny blir bortkörd i rullstol och får morfin innan de tar henne till datortomografin för att rönta hennes huvud. Hon inser vid det här laget att det kan vara något farligt på riktigt – och sen får hon beskedet: Det blöder i hjärnan.
Jag ville inte vara 'den sjuka tjejen'
– Jag kunde inte förstå att det hände mig, jag hade ju bara ont i huvudet – HUR kan det vara en hjärnblödning?
Jenny har länge ätit sunt, motionerat och prioriterat vila – så att just hon skulle drabbas var väldigt svårt att förstå. Därför ville hon inte heller att kollegorna på jobbet på TV4 skulle få veta något först – vid det här laget trodde hon att hon skulle vara sjukskriven några dagar innan hon kunde vara tillbaka i rutan.
– Jag ville inte vara “den sjuka tjejen”, jag hade svårt att acceptera att jag var sjuk.
När hon låg på intensiven med elektroder överallt och en slutkörd pojkvän i en stol bredvid sjuksängen funderade hon på vad som fått henne att hamna där. Hon, som varit så duktig på att hålla sig frisk och stark. Hon insåg att hon ätit, vilat, och tränat rätt – men hjärnan hade hon tagit för given.
Vågade inte somna
Mitt i det hemska hade Jenny Alversjö ändå tur. Trots att blödningen satt precis vid hjärnans centrum för balans och koordination så påverkades varken tal eller rörelseförmåga. Smärtan var hennes enda symptom, något som förvånade även läkarna. Men verkligheten är ändå den att om hon hade varit ensam hemma hade hon kunnat dö den dagen.
– Det tar verkligen, att inse det, och så tacksamheten förstås – över att det hade gått så bra. Jag vågade inte ta det för givet, och vågade knappt somna de första nätterna.
Jag hade kunnat dö den dagen
Hon berättar också att hennes barn var väldigt oroliga och rädda för att förlora sin mamma.
– De tar mig inte för given längre, haha! Den kramen jag fick när jag kom ut från sjukhuset, den som aldrig ville släppa, den bär jag med mig för alltid.
Ny syn på livet
I januari kunde Jenny börja jobba igen, och hennes väg tillbaka är något hon känner sig väldigt stolt över. Hon berättar att det fanns en viss oro inom henne kring hur kroppen och hjärnan skulle reagera på att börja jobba med Nyhetsmorgon igen.
– Mitt liv kommer alltid vara före och efter. Jag vet att mitt liv hade kunnat se ut på ett helt annat sätt, att jag hade kunnat dö den dagen. Jag är glad att vara här nu, men vi vet ingenting om vem som lever imorgon.
Källa: Malou efter tio
Foto: TT