Camilla Läckberg: Därför gillar jag inte högtider
Camilla Läckberg älskar att fylla år – och 50-årsfirandet blev en stor fest under flera dagar utan någon ålderskris i sikte.
Däremot är den bioaktuella författaren inte lika förtjust i högtider.
– Min bästa nyårsafton var när vi var hemma med familjen, gick i pyjamas hela dagen, lagade god mat och kollade på film, berättar hon.
Efter att ha sålt cirka 40 miljoner böcker i 60-talet olika länder är Camilla Läckberg Sveriges tredje mest framgångsrika författare genom tiderna efter Astrid Lindgren och Stieg Larsson.
Flera av böckerna har blivit filmer och tv-serier, samtidigt som hon har skrivit manus till serierna Lyckoviken (fyra säsonger) och Strandhotellet (tre säsonger). Och i vår kommer den nya serien Glaskupan, som
Camilla ligger bakom, på Netflix.
Boken om sonen Charlie Läckberg blir film
Men först väntar biopremiären av Super-Charlie på juldagen – barnens egen hjälte som hon har levererat tolv böcker om och nu filmatiserats för första gången.
– Även om jag inte har skrivit själva manuset till filmen är det baserat på min karaktär i böckerna och jag har ändå varit en hel del involverad. Det är klart att det känns både spännande, roligt och nervöst att få se resultatet. Dessutom är ju figuren döpt efter min son Charlie och betyder lite extra för mig, ler Camilla.
Den första boken om Super-Charlie 2011 kom till efter att Camilla berättat historier för sina två äldsta barn Wille och Meja om en bebis som fick superkrafter eftersom två stjärnor kolliderade när han föddes.
– De älskade dessa berättelser och där föddes idén att ge ut en barnbok som riktar sig någonstans till åldrarna tre upp till sju år. Men som också skulle vara intressant och givande för föräldrar att läsa för sina barn. Jag vet inte hur många böcker som jag tragglat igenom som barnen tyckt om när de var små, men som varit allt annat än roliga för en vuxen att läsa, haha.
Succén blev stor och bara fortsätter. Hittills har barnboksserien sålts i över en miljon exemplar och översatts till 15 språk.
– Jag tror att många gillar att handlingen driver med de vuxna. Att det är barnen som är de smarta, medan föräldrarna framställs som lite korkade och naiva. Och det som är så kul med barn är att man alltid får en snabb och ärlig respons, ler Camilla.
Camilla Läckbergs barn gillar rampljuset
Filmens målgrupp är även lite äldre barn. Och en som ser fram extra mycket mot den är killen vars namn som böckerna döpts efter – nämligen hennes son Charlie, som hunnit fylla 15 år i dag.
Till skillnad från sina två äldre syskon tycker han även att det är kul att vara i offentliga sammanhang. De är ju alla uppvuxna med en mamma som är en offentlig person och ofta igenkänd – och när det gäller sådan uppmärksamhet är det Charlie och yngsta dottern Polly som trivs bäst.
Pappa till Charlie är polisen/politikern/första Robinson-vinnaren Martin Melin – medan den professionella MMA-stjärnan Simon Sköld är far till Polly.
Camilla träffade den sistnämnda 2014 och tre år senare gifte de sig.
Camilla Läckberg om ålderskillnaden till Simon Sköld
Eller rättare sagt blev de ett par 2014. Första gången de träffades var året innan, när Simon var entrévärd för eventet som Camilla hade för att fira tio år som författare.
Under deras sjätte bröllopsdag skrev Simon på sitt Instagram:
”Hade aldrig trott när jag var 27 att jag skulle träffa en 39-årig trebarnsmamma, bli tokkär, skaffa barn och gifta mig. På pappret såg det nog ut som att vi hade allt emot oss, men så bra det blev. Älskar dig mitt hjärta, tack för att jag får dela livet med dig”.
– I början var det inte utan att jag ställde mig frågan varför en 27-årig man som fajtades internationellt i en kampsport skulle vara intresserad av en två gånger skild trebarnsmorsa, skrattar
Camilla. Sedan blev det väldigt jobbigt med alla kommentarer om vår åldersskillnad. Men i dag borde väl knappast någon tvivla på att vi älskar varandra? Vi passar väldigt bra ihop och har dessutom fruktansvärt roligt tillsammans. Den biten är väldigt betydelsefull för att få ett förhållande att hålla.
Familjen Läckberg får en egen realityserie
I vår kommer deras liv att synas ännu mer offentligt – när realityserien Läckbergs sänds på Viaplay och TV 3.
Där bjuder deckardrottningen in tittarna till sin familjs hem. Enligt pressmeddelandet får vi ”lära känna Camilla på ett nytt sätt”.
Frånsett Camilla och Simon medverkar även de fyra barnen, samt diverse kändisar från familjens bekantskap.
– Ännu en kändisfamilj, kanske många tänker. Men vi både tror och hoppas att tittarna är nyfikna på oss. Jag kan lova att det blir många oväntade situationer och en hög igenkänning, framhåller Camilla med ett leende på läpparna.
Hon tillägger:
– Vi satte oss ned och pratade igenom det noga innan och det viktigaste är att alla i familjen är med på att spela in programmet. Annars hade vi inte gjort det. Sedan finns det förstås gränser för vad vi visar upp och de är vi tydliga med att hålla. Det är skillnad på personligt och privat.
Kamerorna har följt med dem under hela hösten och missade förstås inte Camillas 50-årsfirande i slutet av augusti – med stora fester på restaurang Tyrol i Stockholm två dagar i följd och 250 inbjudna gäster.
Camilla älskar att fylla år
Under fredagskvällen den 30 augusti – dagen hon fyllde år – var temat Oscarsgalan, medan det var ”bonnafest” på lördagskvällen.
– Jag gillar kontraster och är lika mycket lyx, gala och glitter som jag är en bonnatjej uppvuxen på landet. Men gemensamt för festerna var att vi verkligen gick all in på allt – det existerade liksom inte ett dugg av uttrycket ”less is more”, haha.
Någon ålderskris finns inte ens på kartan för Camilla.
– Nej, jag älskar verkligen att fylla år. Det kanske inte är så vanligt att en 50-åring säger det, men så är det för mig. Jag har många nojor i livet, men åldersnoja är inte en av dem. Att jag på pappret kanske räknas som tant i dag är inget som bekymrar mig det minsta, skrattar hon. Och tänk på vad motsatsen mot att fylla år varje år och få förmånen att hela tiden bli äldre skulle vara …
Att åren går snabbt påmindes Camilla även av i början av september då dottern Meja flyttade hemifrån. Hon tog sitt pick och pack från Stockholm till Göteborg.
– Det var emotionellt på många sätt och mycket att vänja sig vid, inte minst längtan och saknad. Men samtidigt är det en naturlig del av livet och ett spännande äventyr för henne. Jag ser också fram emot att bygga en ny sorts relation där vi aktivt söker upp kontakten och förhåller oss till varandra som vuxna.
Hon funderar några sekunder och fortsätter:
– Jag ser det enbart som fördelar med spridningen från 22 till 8 år på barnen. De stora har kunnat hjälpa till och sitta barnvakt till de yngre och som det är nu flyttar ju inte alla hemifrån ungefär samtidigt. Det är skönt att veta att Polly har många år kvar till dess.
Har alltid varit fascinerad av mord
Flytten till västkusten gör också att Meja kommer närmare sin mors hemtrakter – född och uppvuxen i Fjällbacka som hon är.
Det var där tidiga författardrömmar så smått inleddes.
– Jag skrev min första bok Tomten redan när jag var runt fem år gammal. Det var en bloddrypande, rafflande historia på fyra sidor med teckningar. Det fanns tidigt en fascination för mord och kriminalgåtor. Kanske som en kontrast till idyllen i Fjällbacka.
Efter gymnasiet utbildade hon sig först till civilekonom på Handelshögskolan i Göteborg – och jobbade bland annat på Birka Energi, Telia och Fortum (de två sista som produktchef) efter flytten till Stockholm.
Men Camilla vantrivdes på sina tidigare arbeten och drömde om att få göra det hon älskat mest av allt ända sedan hon var riktigt liten. Skrivkursen som hon 1998 fick i present av sin dåvarande make – ”Att skriva krim” som arrangerades av förlaget Ordfront – ledde till debutboken Isprinsessan 2003.
21 år senare är antalet verk uppe i elva i Fjällbackaserien, tolv böcker om Super-Charlie, tre om Fayes hämnd, tre tillsammans med Henrik Fexeus, två Gå i fängelse och två kokböcker. Dessa har alltså totalt sålt i cirka 40 miljoner exemplar i 60 länder.
– Det är fortfarande svårt att ta in, men jag är otroligt glad och stolt över framgångarna. Det är även jättekul att skriva manus till tv-serier som jag kommit in mer och mer på. Sättet att skriva på skiljer sig ganska mycket. Man behöver ju inte tänka något vad gäller budget för produktionen i en bok, men det går ju till exempel inte att spränga hur många byggnader som helst i en serie, säger hon med ett skratt.
Camillas familj firar nyår med goda vänner
2024 har varit ett väldigt bra år – och under högtiderna som avlöser varandra ska Camilla för en gångs skull försöka vara lite ledig. Med betoning på försöka. Det är nämligen något som hon inte är särskilt bra på …
– Jag har en tendens att jobba jämt. Och för att vara ärlig är jag inte så förtjust i högtider. Min och Simons bästa nyårsafton var när vi var ensamma hemma med familjen, gick i pyjamas hela dagen, lagade god mat och kollade på film.
– De senaste åren har det varit ett stillsamt firande med familjen i fritidshuset Villa Lumos, i Tyresö utanför Stockholm. Men i år ska vi till våra vänner Sara och Jonas Sommerfeld, vilket ska bli trevligt och roligt.
Camilla älskar att laga mat och förra årets nyårsmeny blev en riktig hit.
– Det var kaviar med blinier till förrätt, Beef Wellington till huvudrätt och så rundade vi av med glass till efterrätt.
– Jag tycker om att ta hand om gäster och se till att de har det bra.●