Hemliga avslöjandet om Estelle – så förbereds hon för att bli drottning
Men redan nu förbereds prinsessan Estelle inom det svåra uppdrag som stundar i framtiden.
– Man kan inte företräda ett land om man inte vet hur det fungerar, har tidigare hovmarskalk Elisabeth Tarras-Wahlberg sagt.
Prinsessan Estelle är bara nio år gammal, men allvaret har redan börjat. Vägen framåt år utstakad.
En dag ska hon ta över det ansvarsfyllda uppdraget som drottning av Sverige och bli statschef. Alla blickar kommer att vara riktade mot regenten och titeln kräver att hon är redo dygnet runt.
För att Estelle ska klara av de ärofyllda plikterna krävs en gedigen drottningskola. Något som mamma kronprinsessan Victoria själv gått, och faktiskt fortfarande går, igenom.
Det började för hennes del i ung ålder, genom idoga studier, såväl på hemmaplan som i Frankrike och USA. Sedan har det följts av medverkan tillsammans med pappa Carl XVI Gustaf och mamma drottning Silvia vid otaliga officiella sammanhang.
Estelles resa mot tronen har redan börjat.
Kronprinsessan Victoria hade bland andra journalisten och historikern Herman Lindqvist som sin egen privatlärare i Sveriges regentlängd och historia. Björn von Sydow, docent i statsvetenskap och före detta talman i riksdagen, lärde kungabarnen om myndigheter och samhällsfunktioner.
– Man kan inte företräda ett land om man inte vet hur det fungerar, har tidigare hovmarskalk Elisabeth Tarras-Wahlberg sagt till SVT.
Estelles resa mot den framtida tronen startade då hon gjorde sin första skoldag 2018. Uppståndelsen var stor, press, radio och tv var på plats när den framtida regenten hälsade på sina blivande klasskamrater.
– Det är samma uppmärksamhet från allmänheten som när kronprinsessan (Victoria) började i skolan. Men jag tror att Estelle redan har ett hum av vad som krävs i det kungliga arbetet, sa Elisabeth Tarras-Wahlberg till SVT i samband med terminsstarten.
Estelle har trots sin ringa ålder hunnit med att representera vid diverse officiella sammankomster.
– Hon har redan varit med sina föräldrar på olika uppdrag. Till exempel har hon gjort besök i Östergötland, länet där hon är hertiginna, och varit med under officiella nationaldags- och namnsdagsfirande, berättade Elisabeth Tarras-Wahlberg för SVT.
Estelles utbildningstakt till drottning har ökat
Nu har systematiken i Estelles utbildning till drottning ökat.
Den unga prinsessan har besökt Skattkammaren, Bernadottebiblioteket och Kungliga Husgerådskammaren för att få en inblick i monarkins historia.
Först ut var Skattkammaren, ett spännande studiebesök för en 7-åring. Estelle fick där se sin framtida drottningkrona, gjord 1854, och tittade närmare på dopfunten som användes vid hennes eget dop.
Senare var det dags för Kungliga Husgerådskammaren. Prins Oscar följde också med, precis som mamma Victoria. De fick se de kungliga slottens möbler, prydnadsföremål, mattor, gardiner och tapeter.
Kronprinsessan och kung Carl XVI Gustaf tog även med sig Estelle till Bernadottebiblioteket. Det ligger i Kungliga slottet och där förvaras över hundratusen böcker som tillhört ätten Bernadottes kungar och drottningar. Även Nationalmuseum har hunnits med.
– Det är nog bra att ta ett steg i taget. Både kronprinsessan Victoria och prins Daniel är väldigt pedagogiska och vill att barnen ska få vara barn, har Elisabeth Tarras-Wahlberg sagt till SVT.
Estelle kunde läsa och skriva innan hon började skolan
Men det har inte hindrat att kronprinsessan Victoria och prins Daniel sett till att Estelle redan ligger i framkant. Hon kunde både skriva och läsa innan hon började grundskolan. Hennes föräldrar anser att språkkunskaper är viktiga och familjen har sedan fem år tillbaka en engelskspråkig barnflicka anställd.
Efter gymnasiet tar regentskolan så vid med full kraft, en grundlig samhällsutbildning och internationellt besöksprogram står då på schemat.
– De viktigaste egenskaperna för kungligheter tror jag är att lära sig att se andra människor och vara en del av samhället. Kungens motto ”För Sverige i tiden” tycker jag är oslagbart, det säger egentligen allt det som krävs av en modern regent, har Elisabeth Tarras-Wahlberg sagt till SVT.