Helena Bergström: Vi som syns i tv måste låta rynkorna få finnas
Tv-serien Bröllop, begravning och dop blev en riktig tittarsuccé när den sändes i två omgångar 2019 och 2020. Nu har en filmatisering på serien gjorts, vilken har biopremiär 22 oktober.
I TV4:s Nyhetsmorgon berättar skådespelaren Helena Bergström om hur det är att åldras som kvinna i en utseendefixerad bransch – och varför hon själv först inte ville spela rollen som Grace, en av huvudkaraktärerna.
Se också: 5 saker du inte visste om Helena Bergström
Helena Bergström: ”Fått självförtroende till mitt åldrande”
Det dröjde ett par år innan Helena Bergström kände att hon kunde göra filmen Bröllop, begravning och dop på sättet som den till slut blev. Hennes man Colin Nutley som också är med och producerar filmen tyckte nämligen att hennes rollkaraktär Grace skulle få barn efter 50. Vilket Helena initialt inte tyckte kändes bra.
– Jag kände att nej jag ville inte göra den karaktären som får barn så sent, för att det, missförstå mig rätt, fanns något äckligt över det. Jag tyckte ändå det var jobbigt att åldras, och sen ska man spela en äldre kvinna som får barn, då vet jag att andra kommer tycka det också, berättar hon och fortsätter:
– Men sen gick det några år, jag blev ännu äldre, så kommer jag ihåg så väl att jag kom hem och så sa att det här med Bröllop, begravning och dop, ska vi inte plocka upp den igen? Då hade jag plötsligt fått ett helt annat självförtroende till mitt åldrande. Det var jätteintressant. Det var bara några år senare.
”Vi kvinnor som syns i film och tv – låt rynkorna få finnas”
Helena beskriver det som att det plötsligt infunnit sig en medvetenhet och en acceptans till sitt åldrande.
– När den kom till mig så kände jag att det är klart jag ska kunna vara 50 år och få ett barn och göra den här serien. Inte minst för att vi ska kunna ta upp åldrandet på det sättet.
Och hon menar på att de som har makten att synas och höras i det offentliga bör ta ansvar för att visa vad som är okej.
– Jag hoppas verkligen att vårt samhälle är på väg i alla fall att omfamna kvinnors åldrande på ett annat sätt, och då måste ju vi gå i bräschen. Vi som syns på film och tv – låt dom här rynkorna få finnas. Låt oss omfamna det precis som männen har fått göra.