Hedda Stiernstedt aktuell i tre nya filmer efter Vår tid är nu
– Innan förstod jag inte att jag kunde, säger Hedda.
Se första trailern till "Min pappa Marianne" med Rolf Lassgård
I Svt:s succéserie Vår tid är nu tvingas flera av karaktärerna Hedda Stiernstedt spelar mot att smyga och dölja sitt inre jag. Samma sak i aktuella biofilmen Min pappa Marianne – där hennes rollfigurs far egentligen vill vara Marianne. För egen del vågade hon stå upp för sig själv mot skolans ledning redan som 13-åring.
Så påverkade Vår tid är nu Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson:
De enorma framgångarna med serien Vår tid är nu på Svt har förvandlat Hedda Stiernstedts tillvaro helt – till ett betydligt mer igenkänt ansikte. Tack vare agerandet av karaktären Nina vann hon Kristallen 2018 för årets kvinnliga skådespelerska i en tv-produktion. Och i år är 32-åringen aktuell med inte mindre än tre biofilmer: som Hanna i Min pappa Marianne, som Doris i Se upp för Jönssonligan och i norska Fjol til Fjells.
– Jag har visst plötsligt gått och blivit en komedienne, skrattar Hedda.
Då ska man tänka på att hon ända upp till 23-årsåldern nästan gett upp sin stora dröm och i stället jobbat som bland annat servitris i Stockholm, barnflicka i Berlin, på en bar i Paris och en krog i Perth på den australiensiska västkusten.
– Jag har arbetat sedan jag var 15 år och prövat många olika yrken. Att torka spyor på ett sunkigt hak i Paris när man har fobi för andra människors kräks kanske inte var det mest upplyftande jag gjort. Men jag lärde känna mig själv väldigt mycket och allt jag upplevt tar jag med mig i fortsatta livet.
När skådespeleriet kändes som en ouppnåelig dröm fanns knappast i tankarna att gestalta huvudrollen i en stor biofilm som Min pappa Marianne – med stora och folkkära namn som Rolf Lassgård och Lena Endre.
– Det tog tid för mig att bygga upp självförtroendet som krävdes för att våga satsa. Jag är stolt över mig själv för att jag motiverade mig att jobba hårt och vägrade ge upp. Innan förstod jag inte att jag kunde. Det var ungefär som att vilja bli astronaut eller prinsessa. Jag trodde inte att det var något man valde själv, utan något man blev vald till.
Hedda Stiernstedt i Min pappa Marianne
När Hedda läste litteraturvetenskap och var en halv C-uppsats från fil kand. bestämde hon sig för att hoppa av studierna – det fick bära eller brista. Där visade hon samma inställning och vilja som hennes karaktär Hanna i Min pappa Marianne, som fokuserar på karriären och strävar efter att bli nyhetsreporter på tv.
Jag blev starkt berörd
– Vi är väldigt olika som personer, men det vi har gemensamt är att försöka uppfylla vår dröm i en bransch som är väldigt tuff. Man får liksom inget gratis, utan det gäller att vara mycket envis och att prestera när chansen dyker upp, menar Hedda och tillägger snabbt:
– Sedan har vi båda kommit till insikten att lycka nödvändigtvis inte går hand i hand med framgång. För att vara lycklig är det viktigt att kunna vara sig själv och bli älskad för den man är.
Rolf Lassgårds rollfigur Lasse är en mycket omtyckt präst i Alingsås som i själva verket hellre skulle vilja vara Marianne. Hans fru Eva (Lena Endre) vill tona ned det. Hon vill att han enbart bär kvinnokläder när de två är ensamma i hemmet – och deras båda barn har gått igenom hela sina liv utan att veta om föräldrarnas hemlighet. Gissa därför om avslöjandet blir en stor chock för dottern Hanna (Hedda) och hennes bror David (Klas Wiljergård).
– Jag blev starkt berörd när jag läste Ester Roxbergs bok, som ligger till grund för filmen. Dessutom föll jag mycket för att det är en far-dotter-historia, som annars inte är särskilt vanligt förekommande.
Både Min pappa Marianne och Vår tid är nu handlar om hur människor tvingas smyga och gömma sitt inre jag. Men Hedda har inte upplevt något sådant i sin familj.
– Däremot har jag flera vänner som är gay och vet hur jobbigt det var för några av dem innan de kom ut. Som tur var har ju mycket förändrats på senare år. Jag både hoppas och tror att folk får och vågar vara sig själva på ett annat sätt i dag.
Hedda om uppväxten
Hedda är inte rädd för att säga vad hon tycker och tänker. Något som märktes redan när hon gick i åttonde klass på Abrahamsbergsskolan i Bromma när det blev bråk om tjejernas klädsel.
Ledningen på skolan ville inte att de kvinnliga eleverna skulle bära korta kjolar, linnen, magtröjor eller synliga piercings. De var även tvungna att ha uppsatt hår och fick inte sminka sig. Detta gjorde de unga tjejerna på skolan rasande och de kände sig könsdiskriminerade. En av de som gjorde sin röst hörd var den då trettonåriga Hedda Stiernstedt – som hade en t-shirt med texten ”Onanist – javisst”. Hon berättade att den biträdande rektorn flera gånger uppmanat henne att hon borde ta på sig mer kläder.
Vissa saker vill man hålla för sig själv
Av många olika ämnen är feminism ett av de hon brinner allra mest för.
– Självklart är jag feminist. Det betyder ju att man är för ett jämställt samhälle där vi är lika värda. Och människors lika värda är ju det viktigaste som finns.
Hedda växte upp med sin mamma och syster i en hyresrättslägenhet vid Thorildsplan i Stockholm. Hennes mamma arbetade som lärare i svenska för invandrare och pappa som konstnär. Föräldrarna var ett par men har aldrig bott tillsammans. Hedda och hennes syster bodde hos sin mamma, medan pappa bodde och målade i sin ateljé och kom över på helgerna.
– Det fanns en stark medvetenhet om jämställdhet och feminism hos oss långt innan man pratade om det på det sätt man gör i dag. Vi rullades i förstamajtåget i barnvagn och har alltid fått höra att vi är en del av samhället. Någonting större än oss själva.
Sambo med regissören Alexis Almström
I dag lever Hedda tillsammans med sambon Alexis Almström, filmregissör och musiker. De träffades för ungefär nio år sedan genom gemensamma vänner. Han har regisserat Hedda i filmen Rosa moln.
– Vi blev ett par långt innan någon av oss sysslade med film. Men när vi väl kom in på det kändes det naturligt att vi också skulle jobba ihop. Vi spånar idéer tillsammans hela tiden. Ibland sitter vi hemma och går i gång på någonting medan vi äter middag, medan vi andra gånger utvecklar idéer när vi handlar mat. Det är så skönt att helt gå upp i processen ibland, har hon sagt i en tidigare intervju. Men numera vill hon hålla den delen av sitt liv privat.
– Mina nära har ju inte valt det här. Jag kan vara personlig och prata om mig själv, men vissa saker vill man hålla för sig själv och är inte offentliga.
Eftersom de tre säsongerna av Vår tid är nu spänner över flera decennier, från 1945 ända fram till 1972 hinner Heddas karaktär Nina Löwander att bli både mamma och mormor.
– Det var lite speciellt att spela mamma till Julia Heveus, som bara är nio år yngre än jag och lite tidigt att jag som 32-åring ska agera mormor. Just att serien utspelade under en så pass lång period var både roligt och en stor utmaning.
Att spela in norska Fjol til fjells – där Hedda agerar en svenska som ska styra upp ett hotell i Norge – och inte minst att få göra Doris i klassiska Jönssonligan var kul.
– De filmerna har ju så gott som alla svenskar sett. Jag är jätteglad och stolt över att få spela Birgitta Anderssons tidigare roll. Men jag ska inte försöka mig på att kopiera henne, utan vi har gjort om Doris en del – även om det fanns en grund att utgå från. Till julen sändes också de fyra sista avsnitten av Vår tid är nu – som utspelar sig 1951, precis efter slutet av den första säsongen. Då får man förklarat hur Nina och Calle blir ett par.
–Jag har fått flera vänner för livet i serien, som jag har en hel del kontakt med. Även om det var vemodigt och sorgligt att spela in det allra sista känner jag mig redo att gå vidare i karriären mot nya uppdrag. Men det var helt klart en fantastisk era i mitt liv som jag alltid kommer att minnas med glädje, säger Hedda Stiernstedt.
7 snabba frågor till Hedda Stiernstedt
Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…
… passa tider?
– Man kan lugnt påstå att jag har lite svårt att bedöma hur lång tid olika saker tar, är en riktig tidsoptimist. En tvåa.
… montera ihop Ikeamöbler?
– Jag gillar att bygga och är också bra på det. När det gäller mycket annat har jag inget tålamod, men det är inga bekymmer här. Så jag säger en nia.
… ta itu med saker?
– Handlar det om allt som inte har med jobb eller kompisar och göra är jag heeelt värdelös. Men totalt sett en femma kanske.
… laga mat?
– Jag gör det inte särskilt ofta eftersom jag har en kille som är jätteduktig på matlagning. Om han är en stark nia, får jag en trea.
… kunna stå emot en skål fylld med godis eller en öppnad chipspåse?
– Det klarar jag inte av, speciellt inte när det är choklad. En etta.
… vara romantisk?
– Åh, jag älskar romantik och romantiska filmer. Det får bli en tia!
… träna/motionera?
–Blir nog bara en tvåa. För tillfället tränar jag i alla fall en del balett.
Vem är Hedda Stiernstedt?
- Namn: Hedda Stiernstedt.
- Född: 3 december 1987 i Stockholm.
- Familj: Sambon Alexis Almström, mamma, pappa, syster och syskonbarn.
- Bor: Lägenhet i Vasastan, Stockholm.
- Intressen: Jobbet, mina vänner.
- Bästa egenskap: Väldigt lojal.
- Sämsta egenskap: Kan vara lite väl impulsiv ibland.
- Största fobin: När andra människor kräks.
- Tyngsta lasten: Choklad och vin.
- Roligaste/tråkigaste hushållssysslan: Roligast är att bygga ihop möbler, tråkigast städning och allt annat sådant.
- Aktuell med: Spelar rollen som Hanna i filmen Min pappa Marianne, biopremiär den 21 februari – mot bland annat Rolf Lassgård, Lena Endre, Klas Wiljergård och Nour El Refai.