Här är turistorternas farligaste djur!
Några farliga djur utomlands:
Sandhuggorm
Sandhuggorm är en huggorm som förekommer i sydöstra Europa och Mindre Asien.
Den är giftig och beryktad som den farligaste huggormen i Europa, men det är sällsynt med mänskliga dödsfall så länge den som blivit biten får vård. Arten påträffas i öppna miljöer, där den jagar ödlor, mindre däggdjur och fåglar.
Sandhuggormen är i regel kring 70 cm lång men kan bli kan bli upp till 90 centimeter lång. Giftet är mycket verksamt.
Muräna
Muränor finns på klippbottnar i Medelhavet och angränsande delar av Atlanten. Den kan bli 1,3 m lång.
Muränan har rykte om sig att angripa dykare, har kraftiga käkar och kan orsaka rejäla skador. Det är dock bara de större typerna av muräna som har attackerat simmare och djuphavsfiskare. Muränor är oftast blyga och attackerar bara om de blir provocerade, och dess bett är inte giftigt.
Skorpion
I Spanien, liksom i flera andra sydeuropeiska länder, är det inte ovanligt med skorpioner. Dessa skorpioners sting är inte dödliga men kan orsaka ordentlig smärta.
Skorpioner utgör ett problem främst i Mellanamerika, delar av Sydamerika och Afrika samt Mellanöstern till Indien. Största antalet stick och dödsfall äger rum i Mexico. Motgifter framställs på olika håll i världen.
Ormar och maneter
I Thailand finns det flera giftiga djur, bland annat ormar, maneter och skorpioner. I synnerhet ormar kan dyka upp lite varstans, även i städer.
Ett av de mest farliga djuren är dock maneterna som så gott som årligen leder till dödsfall bland badande människor. Här kan du läsa en artikel om en bröllopsresa som slutade i tragedi när Lenas dotter dog av en manet.
I Thailand gäller det även att se upp med aggressiva apor och gatuhundar då rabies är vanligt förekommande.
Svarta änkan
Spindelarten finns i östra och södra Nordamerika, östra Mexico och Västindien.
Honan har ett gift som är farligt för människor men spindeln är inte aggressiv. Giftet har neurotoxisk verkan och orsakar bland annat muskelkramper. Immunserum mot giftet finns och dödsfall är sällsynta.
Asiatisk jättebålgeting
Världens största getingart har en vingbredd på 7 cm och en kroppslängd på 5 cm. Jättegetingens bett är dödligt om man får många stick och dödsfall är vanliga i Kina.
Getingarna går vanligtvis till attack om någon kommer för nära deras bon. De är vanligast förekommande på landsbygden, så den som reser till en storstad behöver knappast vara orolig.
Läs också:
Lena: Min dotter dog av en manet i Thailand
Källa: Skyscanner, Wikipedia och NE