Gladys del Pilar: Därför har jag och Christer valt bort julklappar
Det är fullspäckat schema för den 57-årige showbiz-kvinnan Gladys del Pilar. Sedan tidigt 90-tal har hon sakta men säkert tagit sig fram i den svenska musikbranschen genom sin mångfasetterade röst och sin energiska utstrålning.
Karriären tog fart när hon 1993 var med i uppsättningarna Abba the True story på Berns och Fame på Chinateatern. Samma år mottog Gladys Hjalmar Berglund-stipendiet i Örebro. Året därpå, 1994, var hon med i Melodifestivalen och kom på andra plats med Det vackraste jag vet efter Roger Pontare och Marie Bergmans Stjärnorna, som vann det året.
Gladys del Pilar slog igenom i Melodifestivalen
Men det får nog sägas att det var när Gladys, tillsammans med Blossom Tainton Lindquist och Kayo Shekoni i gruppen Afro-Dite, tog oss med storm med schlagerlåten Never let it go i 2002 års upplaga av Melodifestivalen som hon fick sitt stora genomslag. Det var också en låt hon vann med.
Sedan dess har del Pilar fortsatt ohämmat med musik och framträdanden i nöjeslivet. Hon har turnerat, lett gospelkörer och medverkat i olika underhållningsprogram.
Under det senaste året har Gladys medverkat i ett antal produktioner på Helsingborgs Stadsteater.
Nu är Gladys del Pilar aktuell med julkonserter som kommer att arrangeras under december månad på utvalda orter runt om i Sverige. Konserterna kommer att äga rum i olika kyrkor, från norr till söder, i syfte att sprida värme, och att samla och ena människor till julens toner.
Gladys del Pilar Bergh
Ålder: 57 år.
Familj: Maken Christer Bergh, 55, barnen Amanda, 27, och David, 29 från ett tidigare förhållande.
Bor: Hus söder om Stockholm.
Gör: Artist, skådespelerska och körledare.
Aktuell med: Julkonserter och en rad andra spelningar under december.
Under konserterna kommer hon att uppträda tillsammans med artister som Robert Wells, Lili & Sussie, Jan Johansen, och sin forne Mello-konkurrent Roger Pontare, för att nämna några.
– Jag har två låtar som är mina egna tolkningar av redan skrivna material, som jag kommer att framföra, säger Gladys.
– Det bästa är att blanda och få en balans mellan originallåtar och egentolkade, egenskrivet, tycker jag.
”En härlig blandning”
Det blir med andra ord en varierad repertoar som konsertpubliken kommer att få lyssna till och njuta av. Och som Gladys uttrycker det; en härlig blandning av julmelodier. Något för alla smaker.
Som exempel nämner hon Triads välkända jullåt Tänd ett ljus, vars egen version hon släppte förra året.
– Lite mer upphottat och modernt, beskriver hon sin version av den, och tillägger:
– Den kommer absolut att vara med i min repertoar. Även amerikanska julmelodier.
Gladys vill med årets julkonserter skapa en atmosfär av harmoni som andas tradition och värme under de mörka och kyliga decemberdagarna genom att hylla julens sånger och att sjunga ut julens budskap.
– Just betydelsen av julen, själva essensen, är något jag vill lyfta upp i och med dom här julkonserterna jag kommer att göra, säger Gladys del Pilar.
– Julen har ju sina förväntade sånger. Man skapar sådan härlig miljö av dom här säsongslåtarna, tillägger hon.
Julen betyder väldigt mycket, på många sätt
Hur ser jularna ut för artisten själv? För Gladys del Pilars del är julen självskriven som en helg för gemenskap, värme och avkoppling.
– Julen för mig betyder väldigt mycket, på många sätt.
5 snabba med Gladys
Bästa julminnet? Kan inte välja, så säger alla jularna.
Bästa julklappen? Det var en telefon som vi i familjen fick när jag var liten. Något jag då tyckte var så fascinerande.
Värsta julklappen? När jag och min syster omedvetet gav varandra samma julklapp, vilket var en telefon.
Ett måste på julbordet? Svårt att välja. Men måste jag välja en så får det bli den gamla hederliga julskinkan.
Kalle Anka eller Karl-Bertil Jonsson? Kalle Anka.
Den julälskande artisten vänder sig starkt mot den svenska julkommersen, för den stress och det begär den för med sig.
– Mitt i vår moderna tid så har själva essensen av julen hamnat i ett dunkelt läge där man, tyvärr, ser till det materiella; vad man kan ge varandra, vad för saker man kan ge. I själva verket handlar det om att samla ihop familj och vänner, att ge varandra tid, och att se varandra.
– Det har blivit för mycket av ”hur dyr present kan jag få”, tillägger Gladys med eftertryck.
Glady del Pilar om kristna tron
Något annat centralt om jularna är Jesus. Gladys del Pilar berättar öppet om sin kristna tro, och vad den är för henne:
– Den mänskliga gåvan kom på julen i och med Jesu födelse. Gud förmänskligade sig genom Jesus och kom som ett barn, och gick igenom allt en människa kan gå igenom. Det är en gåva, vars essens glöms bort, säger hon, och syftar återigen till den konsumtionshysteri som blir så uppenbar när julhandeln drar i gång.
– Folk jobbar järnet för att kunna ge varandra julklappar. Det är nästan så att hela lönen går till det, just för att visa hur mycket man tycker om varandra.
Gladys vill i stället uppmuntra svenskarna att gå in i julfirandet med omtanke och kärlek i form av genuin mänsklig gemenskap.
– Bjud med, sitt med, välkomna varandra! Att känna delaktighet, att få vara med, det är ju den största gåvan.
Gladys del Pilar föddes i Ecuador och kom tillsammans med sin tvillingsyster Ann Consuelo till Sverige hos en familj i Örebro. Året var 1974. Den då sjuårige Gladys fick det året uppleva sin allra första svenska jul. Något som sitter väl i minnet.
– Vi firande med våra släktingar i Blekinge. Allt var annorlunda för oss. Att man skulle få presenter, det var något vi inte var bortskämda med. Sen var det en massa lekar och att vi skulle dansa kring en gran. Det tyckte vi var lustigt. Jag och min syster hoppade på den traditionen och dansade med. Det väl uppdukade julbordet var också häftigt att se.
– Det var en härlig upplevelse. Det är med en varm känsla som jag minns min första jul här i Sverige, säger Gladys med ett brett leende och en drömmande blick.
Hon berättar också om snön. Det där fantastiska väderfenomenet som systrarna bara hört talats om, men som dom för första gången fick uppleva hemma i Örebro.
– Det var så märkvärdigt, och så vackert. Men väldigt kallt, minns jag.
Så firar Gladys del Pilar med maken Christer och barnen
Alla har vi våra jultraditioner. Gladys del Pilar har sina. Något hon förvaltat väl och fört vidare till sin familj, bestående av maken Christer och barnen Amanda och David.
Framåt kvällen läser vi julevangeliet
En av de viktigaste traditionerna för henne är jullunchen.
– Vi har alltid ätit innan Kalle Anka. I stället för julbord efter Kalle sätter vi oss ner och fikar. Framåt kvällen läser vi julevangeliet och delar ut julklappar. Det är det schemat som jag tagit med mig.
– Julevangeliet läste alltid min mammas storebror innan paketöppningen, säger hon och konstaterar:
– För mig är det viktigt att inte glömma varför vi firar jul.
I hennes familj är det viktigare att ge varandra av sin tid än dyra presenter, därför har de vuxna slutat dela ut klappar till varandra.
– Barnen i vår familj får presenter, men vi vuxna har valt bort det, förklarar hon.
I stället för julklappar fylls jularna hemma hos familjen Bergh av roliga familjeaktiviteter i gemenskapens förtecken. Mobilerna läggs åt sidan och fokuset ställs helt och hållet på att umgås.
– Jag älskar sällskapsspel, så det blir mycket spelande under våra julsammankomster. Det är väldigt synonymt med vår jul. Det är också en tradition som kommer från mitt barndomshem, säger Gladys.
Vill bryta ensamheten och bjuda in till gemenskap
Vid sidan av julkonserterna kommer Gladys del Pilar att fara runt och uppträda även i andra sammanhang.
Att ha fullt upp på agendan, med evenemang över hela Sverige. Att vara i full gång, med evenemang hit och uppträdanden dit, verkar inte vara något hon upplever som särskilt jobbigt. Tvärtom. I samtalet kring det fulltecknade schema som väntar under hösten och inför julen är det uppenbart hur passionerad hon är för sitt yrke.
– Det är spridda spelningar, varav några är oannonserade spelningar på företagsfester och privata fester. Jag kommer också att jobba en del med Robert Wells och Tomas Ledin, bland annat genom en insamlingskonsert, arrangerad av Gula Änglarna, till förmån för hemlösa.
Just att uppträda i syfte att hjälpa människor i utsatthet rimmar starkt med Gladys del Pilars beskrivning av julen som högtid för gemenskap och omtanke.
– Det känns så fint att få vara med i detta fantastiska jobb. När det är jul blir ensamheten så påtaglig. Ensamhet är något ingen ska behöva uppleva, allra minst under julen.