Ewa Frölings tunga besked om hälsan: ”Om jag inte får hjälp så dör jag”
I onsdagens avsnitt av Renées brygga berättar hon om kampen för att få rätt vård – och avsaknaden av vännernas stöd.
– Att få cancer, det är en sak… men att gå sönder i själen, det är tuffa grejer, säger hon.
Hösten 2022, i samband med att hennes delvis självupplevda roman Att störa ett väsen skulle släppas, berättade den hyllade skådespelaren Ewa Fröling om hennes tid på en psykiatrisk klinik i samband med att hon ”gick sönder i själen”.
I onsdagens avsnitt av det populära tv-programmet Renées brygga, var Ewa en av tre kända gäster som besökte programledaren Renée Nyberg i den välbekanta skärgårdsmiljön.
– Jag fick inte en adekvat behandling. Det har tagit lång tid att komma tillbaka, förklarar skådespelaren för värdinnan när hon berättar om den tuffa tiden i livet.
Ewa Frölings tunga besked om hälsan: Var rädd för att dö
Ewa har tidigare berättat om den tre månader långa vistelsen på Ersta psykiatriska klinik, dit hon sökte sig för hjälp efter att ha fött sitt andra barn och gått igenom hennes andra skilsmässa. Hon var utmattad och fick diagnosen maladaptivt stressyndrom,
– Livet trycker ju på i bland. Det blir för mycket. Där var jag väl lite dålig på att känna mina gränser. Jag hade ingen mental kollaps. Det var kroppen som sade ”nu räcker det Ewa”, berättar Fröling för Nyberg i avsnittet.
Vidare förklarar hon att hennes absolut sista krafter gick åt till att ta sig från kliniken, där hon fick kämpa för att inte bli felbehandlad. Kliniken var ”inget trevligt ställe” där hon kände tillit till de som behandlade henne eller kunde luta sig tillbaka. Hon var på helspänn för att inte fastna i systemet.
– Jag klarade inte av att hålla huvudet uppe själv. När jag satt i den här situationen, med läkaren så satt jag så här, säger Ewa och visar hur hon manuellt fick använda händerna för att hålla upp huvudet. Hon fortsätter:
– Det var en dålig startpunkt för ett tillfrisknande. Jag kände ju det själv att ”om inte jag får hjälp nu, då dör jag”. Alltså dör. För då kollapsar hela kroppen.
Ewa Frölings kritik: Psykisk ohälsa är fortfarande tabu
Skådespelaren Ewa Fröling har tidigare vittnat om att hon möttes av både arrogans och okunskap av såväl läkare, socionomer och psykologer, i hennes sökan efter hjälp på kliniken.
Förutom att rikta kritik mot vårdpersonalen som behandlade henne vid tidpunkten, riktar Ewa också en viss kritik mot samhället och menar på att det fortfarande finns en stark tabukultur kring psykisk ohälsa.
Under de tre månader hon var inlagd, och även en tid efteråt, upplevde den folkkära skådespelaren att hennes närmsta bekantskapskrets inte fanns där för henne. Hennes sociala liv reagerade inte med samma medkänsla som en cancersjuk patient troligtvis får erfara.
– Det finns väldigt mycket skam. Att få cancer, det är en sak… men att gå sönder i själen, det är tuffa grejer, säger hon.
Hon reflekterar över omgivningens agerande och det faktum att psykisk ohälsa oftast inte syns på samma sätt som en fysisk åkomma. Upplevelsen hos den drabbade är dessutom väldigt subjektiv.
För henne själv tog vägen tillbaka väldigt lång tid, drygt tio år. Hon berättar om hur hon fick träna på de enklaste av saker så som att handla i livsmedelsbutiker och att promenera utomhus.
Men hon var motiverad och i dag har hon hittat tillbaka till den bubbliga personligheten som höll sig i bakgrunden när det begav sig.
– ”Bit by bit” fick jag erövra verkligheten igen, förklarar Fröling.
Foto: Anna Tärnhuvud/TT