Doktor Mikael om pappans demens: “Frågat om jag kan döda honom”
Mikael ”Doktor Mikael” Sandström lever livets glada dagar med sin kärlek Lotta Engberg, 58. Efter ett långt yrkesliv i vården satsar han nu på sin tv-karriär.
– När jag nu har mer mediala möjligheter att nå ut med medicinska förklaringar vill jag gärna göra detta. Tänk att vid 62 års ålder få välja ett nytt yrke. Hur kul är inte det? Så jag går inte i pension, utan ändrar lite fokus bara, berättade Mikael för Hänt tidigare i år när det stod klart att han lämnar sjukhusmiljön.
Ett av tv-doktorns senaste projekt är podcasten Utforska vården som produceras av sajten Vården.se. Aftonbladet rapporterar om hur Mikael i ett av de senaste avsnitten går in på sin nu framlidne pappas kamp med demens – och den brutala frågan han ställde upprepade gånger till Mikael under sista tiden i livet.
Hellre dö direkt än långsamt tyna bort
Doktor Mikaels pappa var känd för sin underhållande personlighet. Efter att ha jobbat som framgångsrik bankjurist gick han över att att bli en uppskattad föreläsare. Vid 80 års ålder drabbades pappan av demens och då förstod Mikael att han snart skulle bli någon annan.
– Att se honom gå från det där karismatiska förebilden till ett vrak, det är dystert alltså, säger Mikael i podcasten.
Demens ligger i släkten, Mikaels farfar drabbades också. Pappans största skräck var att gå samma öde till mötes varför han bad sin son att ingripa om det någonsin skulle ske. I ett avsnitt av Läkarpodden från i fjol berättade Mikael för sin parhäst Tilde de Paula Eby om pappans önskan att bli förd ned till vattnet och få simma bort och dö hellre än att tyna bort i sjukdomen.
– Det enda han var rädd för var att förlora förståndet, förklarade Mikael.
Mikael Sandströms tips till dementas anhöriga
I Utforska vården-podden berättar Mikael nu att både pappa och farfar bett honom om dödshjälp, men att han självklart vägrat.
– Både han och min farfar har vid flera tillfällen frågat mig om jag kunde döda dem och jag har naturligtvis varje gång sagt ”Nej, det kan jag inte”, förklarar Mikael. ”Kan du ge mig någon medicin som jag själv kan ta?”, ”Nej, det kan jag inte”, fortsätter han.
– Men då var de ganska dementa så jag förklarade bort det på det sättet, så avledde jag bort dem från det. Det var en häpnadsväckande, hårresande och hemsk fråga att få.
Mikael Sandströms tips till andra vars anhöriga drabbats av demens är att ta professionell hjälp.
– Det är inget skamligt att inte orka ta hand om en anhörig utan det man orkar är bra och det man inte orkar är inte skamligt, utan då behöver man hjälp.
Källa: Aftonbladet, Hänt, Svensk Dam
Se också: Lotta Engbergs och Mikael Sandströms kärlekshistoria