Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Det här händer för Mariette Hansson nu – efter anmälan till socialen

14 feb, 2022
author Elin Jonsson
Elin Jonsson
mariette-hanssons-anmäld-till-socialtjänsten-2022
Den 17 januari inkom en orosanmälan till socialtjänsten gällande Mariette Hansson och hennes moderskap, en anmälan hon talat öppet om.
Men vad händer efter det att man som förälder blivit anmäld till socialen?
Vi reder ut!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Mariette Hansson och Isabelle Grönqvists kärlekssagaBrand logo
Se också: Mariette Hansson och Isabelle Grönqvists kärlekssaga

I mitten på januari i år berättade artisten Mariette Hansson, 39, att någon valt att anmäla henne till socialtjänsten. Vid tidpunkten delade hon med sig av delar av anmälan på Instagram, där det bland annat stod att anmälaren var rädd för att sonen Dante inte får den ”uppmärksamhet han behöver” när Mariette är ute på jobb.

”Anmälaren blir rädd och tycker att det är obehagligt när hen ser hur upptagen mamma är. Anmälaren har via gemensamma vänner hört att mamman har väldigt mycket för sig. Anmälaren vet inte om det finns någon annan som avlastar mamma när hon spelar musik.”, står det i anmälan till socialtjänsten, vilken Mariette Hansson delar på sina sociala medier-kanaler.

”Får pappor den här typen av kritik?”

Efter anmälan talade Mariette Hansson ut i en video, där hon ställer sig frågan om det är så att män får samma kritik när de återgår till jobbet efter barnets födsel. Hon säger även:

– Jag har fått väldigt många privata meddelanden från andra offentliga mammor, som också har fått dessa orosanmälningar på sig. Och det finns liksom inga grunder, det är klart att man ska anmäla om det finns en misstanke om missförhållanden.

Annons

– Det känns som att det är kvinnor som kritiserar kvinnor, vi måste lägga av med det.

– Och jag undrar om offentliga pappor som börjar jobba mitt i bebisbubblan får den här typen av kritik?

Vad händer efter en orosanmälan?

Enligt socialtjänstlagen kapitel 14 står det klart att vem som helst kan göra en orosanmälan till socialtjänsten. Personal på skola och förskola har även en skyldighet att anmäla ifall de misstänker att barn far illa.

När socialtjänsten väl mottagit en orosanmälan gör de en så kallad skyddsbedömning – vilket är en akut bedömning som sker inom 24 timmar. Sedan görs en förhandsbedömning där soc avgör om man ska inleda en utredning eller inte, vilken nämns i socialtjänstlagens 11 kapitel.

I förhandsbedömningen pratar socialnämnden med anmälaren, vårdnadshavaren och barnet. Om det i detta stadie visar att barnet far illa och utsätts för våld inleds utredning direkt. Då beslutar soc över vilka man ska insamla uppgifter och ha dialog med, exempelvis pratar de med skolan, polisen, vården och familjen. De gör även hembesök där de samtalar med familjen och efter detta tar man ett beslut gällande en eventuell insatts. Ska socialen ingripa eller inte.

Om socialtjänsten kommer fram till att en utredning inte behöver göras så läggs anmälan ned. Men om socialnämnden kommer fram till att ännu en utredning behöver göras så görs en ytterligare genomgång i det enskilda fallet.

Hela förloppet ska ske skyndsamt och får inte ta mer än fyra månader.

Brottsligt att anmäla till socialtjänsten på falska grunder?

Enligt Familjensjurist.se är det inte brottsligt att på falska grunder anmäla någon till socialtjänsten.

Skulle hen dock välja att anmäla till polisen istället kan man yrka på ”Falsk angivelse”, vilket då kan vara brottsligt enligt Brottsbalkens 15 kapitel.

Källa: Lagen.nu, Familjensjurist.se

Foto: TT

Annons