Klassiska brädspelet från 50-talet kan plockas bort helt – efter hårda kritiken
Det klassiska brädspelet "Den försvunna diamanten" lanserades redan 1951 i Finland, då under namnet ”Afrikas stjärna”. Det är också i Finland som spelet nu väckt stor debatt.
Piia Elo, socialdemokratisk biträdande borgmästare med ansvar för skolor och utbildning i Åbo, har tillsammans med stadens utbildningsdirektör föreslagit att spelet ska tas bort från stadens samtliga förskolor, rapporterar Yle.
Allt började med att Paco Diop, suppleant för Vänsterförbundet i Åbo stadsfullmäktige, riktade kritik mot spelets omslag och budskap.
På Instagram pekade han på att spelets bildspråk och koncept förstärker förlegade och skadliga stereotyper som inte hör hemma i dagens samhälle.
Diop lyfter särskilt fram omslagsbilden, där en gestalt med spjut och sköld framställs på ett sätt som, enligt honom, speglar kolonialismens stereotypa och nedvärderande syn på Afrika.
"Omslaget till Afrikas stjärna ser vid första anblicken oskyldigt ut, men det avslöjar spelets djupare problematik. På bilden står en afrikansk gestalt med spjut och sköld i handen. Denna gestalt är dock inte neutral eller slumpmässig: det är en direkt referens till kolonialismens stereotypier, där afrikaner framställdes som ”primitiva” och som krigare som representerade den vilda naturen”, skriver Paco Diop på Instagram.
Det här är Den försvunna diamanten
- Brädspelet, som togs fram av konstruktören Kari Mannerla, kommer ursprungligen från Finland där det lanserades 1951.
- I Finland fick spelet titeln ”Afrikan tähti” (Afrikas stjärna), medan det i Sverige till en början kallades för ”Jakten på den försvunna diamanten”.
- Den finska titeln syftar till det informella namnet på Cullinandiamanten som hittades 1905 i Pretoria i dagens Sydafrika.
- Spelet bygger på att spelarna ska slå sig fram på spelplanen, föreställande den afrikanska kontinenten, antingen genom att ta landvägen eller via flyg eller båt, i jakt på den försvunna diamanten. Målet är sedan att föra den tillbaka till startplatserna Tanger eller Kairo.
Delade åsikter kring Den försvunna diamanten
Åbos borgmästare Minna Arve, från liberalkonservativa Samlingspartiet, delar kritiken mot spelets ålderdomliga bildspråk men anser att ett förbud mot spelet är att gå för långt.
”Afrikas stjärna från 1950-talet speglar sin tids världsbild, och en del av dess bildspråk överensstämmer inte med dagens värderingar. Det är viktigt att föra en diskussion om hur sådana saker hanteras när man lär barn att leka. Att ta bort spelen från förskolorna tycker jag dock är överdrivet”, skriver hon på X.
Trots åsikterna från Elo och Diop har Åbo kommun ännu inte fattat ett slutgiltigt beslut men förväntas komma med inom kort.