Christer Sjögren: ”Jag kommer aldrig att gå upp på scenen med rollator”
– Så gott som alla i bandet är pensionärer nu.
Christer Sjögren och hans fru Birgitta har varit gifta sedan 1970 – men aldrig träffats så mycket som under pandemin.
Två år med knappt några spelningar hör inte precis till vanligheterna för artiststjärnan.
– Det fanns ju en risk att vi skulle gå varandra på nerverna, men vi klarade testet, skrattar han.
Efter att ha gett ut ett 30-tal plattor som totalt sålt i över tolv miljoner exemplar bestämde sig Vikingarna för att lägga ned dansbandet. Avskedskonserten hölls i Arvika den 3 juli 2004 inför över 7 000 åskådare.
Christer Sjögren satsade i stället fullt ut på sin solokarriär – med egna plattor, coverskivor av Elvis- och Frank Sinatralåtar, julturnéer, krogshower, musikaler och dubbla tävlanden i Melodifestivalen.
När medlemmarna i Vikingarna 2016 fick en fråga om att göra en tillfällig comeback – för att medverka i Tack för dansen på TV4 – var de först väldigt tveksamma.
– Trots att det egentligen bara handlade om en kväll tyckte vi först att det var en för stor apparat. Men så hörde programledaren Thomas Deutgen av sig flera gånger och lyckades till slut övertala oss, berättar Christer.
Vi hade saknat att spela tillsammans
Och det är något de inte ångrar i dag.
– Vi upptäckte att det var väldigt kul att spela tillsammans igen och att det var något vi hade saknat. Det kändes också som att låtarna hade blivit bättre när de fått vila i tolv år. Där och då såddes ett frö om att göra en finalturné, som sedan fick ligga och gro några år.
Men när de väl bestämt sig för att köra i gång, hann bara några få konserter genomföras innan en viss pandemi satte stopp under våren 2020…
– Vem kunde i det läget ana att den skulle hålla på i två år? Klart att det var tråkigt att tvingas skjuta upp spelningarna hela tiden, samtidigt som det var en självklarhet att göra det. Då fick jag också för första gången i hela mitt liv känna på hur det var att vara arbetslös, en helt ny upplevelse, haha.
Å andra sidan var han ju redan 70 år fyllda och inte i behov av sin musikkarriär på samma sätt som i yngre dagar.
– Jag har funderat en del på det där faktiskt. Tänk om pandemin slagit till på 1970, 80- eller 90-talet när vi turnerade som mest, då kunde det ju vara spelningar uppåt fem dagar i veckan för oss. Två års bortfall av turnerande i det läget hade inte varit särskilt bra ekonomiskt – även om vi på den tiden hade dubbla inkomster, då vi ju även sålde en hel del skivor.
Man kan tro att jag har ledsnat på låtarna
Fick leva vardagsliv
Under det långa uppehållet utan att resa runt och spela fick även Christer och hans fru Birgitta, som varit gifta sedan 1970, känna på hur det är att leva vardagsliv med varandra.
– Jag har aldrig varit hemma så mycket som under perioden med covid-19. Att ha mig hemma på heltid var verkligen ett test för relationen. Som tur var gick vi inte varandra på nerverna, utan det visade sig att vi trivs väldigt bra tillsammans, säger Christer med ett skratt.
Han passade även på att träffa dottern Charlotta, och barnbarnen Norah och Nellie, lite extra. De bor i ett hus bara sju kilometer från Christer och Birgitta på Hammarö, utanför Karlstad. I den mån det gick i alla fall.
– De var väldigt omtänksamma och ville inte träffa oss om de hade minsta lilla förkylning. Vi var noga med att ta vaccinationerna och hade turen att slippa bli sjuka.
Christer och Birgitta träffades när båda var 19 år och blev föräldrar till Charlotta redan året därpå. Då hade musikkarriären tagit fart och han var borta mycket från familjen.
– Så här i efterhand kan jag känna att jag hade velat vara hemma mer när vår dotter var liten och växte upp. Samtidigt har musiken alltid varit mitt levebröd. Jag slutade skolan efter nian och hade heller ingen annan utbildning. Därför gjorde vi en uppgörelse att Birgitta skulle ta större ansvar för hemmet och vår dotter när jag var ute och spelade.
Rollen som morfar är något han har älskat från första stund.
– Det är väldigt mysigt och fantastiskt att få umgås med barnbarnen. Vi ses så ofta som möjligt och jag är glad så länge de vill träffa oss, ler Christer.
Efter att alla restriktioner släpptes helt är det full fart på finalturen igen – som pågår ända fram till början av december. Så är det i alla fall bestämt för tillfället.
– Nu är ju så gott som alla i bandet pensionärer och vi gör det här på egna villkor. Vi får träffa varandra och publiken – utan att ha ett helt uppbokat schema som förr. Det är rätt otroligt att vi orkade stå på scenen i uppåt fyra timmar kväll efter kväll. På 70- och 80-talet var det ju nästan alltid dans i samband med att vi uppträdde, medan dagens konsert är för sittande publik och den varar i cirka en timme och fyrtiofem minuter.
Christer Sjögrens favoritlåtar
Turnén åker runt i både Sverige, Norge, Danmark och Finland. Vikingarna har många fans runtom i Norden. Innan har de även både släppt skivor och turnerat i Tyskland också.
– Man får nypa sig i armen ibland över det stora intresset och så har det varit många gånger i karriären. Något närmast ofattbart och häftigt är att jag är den artist som sålt flest skivor i hela Norden – över 14 miljoner stycken om man räknar med både Vikingarna, solo och andra projekt. Till och med fler än ABBA. Jag är förstås inte i närheten av vad de sålde runtom i världen, men just i Norden har jag tydligen sålt fler exemplar än dem.
Förklaringen till de enorma framgångarna tror Christer är den starka passionen och drivkraften till musiken.
Mest stolt över är han att ha lyckats hålla Vikingarna populära så pass länge. Bandet bildades i Arvika redan 1957 och har haft olika sångare – där Stefan Borsch (1973 till 1978) och inte minst Christer (från september 1978) varit de mest kända.
Sedan finns det ju en sjö av hits att plocka ur – som publiken bara älskar att höra.
– Genom åren har jag sjungit in uppåt 800 låtar och många av dem är ju med Vikingarna. Vissa har betytt mer, fast på olika sätt. Leende guldbruna ögon, Till mitt eget Blue Hawaii, Du gav bara löften och Kan man älska någon på avstånd är ju speciella för de är så stora och älskade. Djingis Khan var väldigt viktig för mig i början – då jag precis hade kommit in som ny sångare i bandet och behövde en brottarhit.
Sista spelningen på finalturen är som det ser ut i skrivande stund den 3 december i Kalmar. Vad som händer sedan vet Christer i dagsläget inte.
– Det kan bli så att vi fyller på med ytterligare konserter i december eller början av nästa år. Men sedan är det avslutat med Vikingarna. Det är inte så att vi ska ta uppehåll och återkomma igen senare.
För egen del kommer han däremot säkert fortsätta uppträda en del som soloartist.
– Antagligen inga helt nya soloprojekt, men julturnéer är alltid trevligt och mysigt. Det kör jag säkert fler gånger, så länge jag har hälsan och fortfarande tycker att det är kul. Men gå upp på scenen med en rollator kommer jag inte att göra (skratt).
Christer Sjögren gillar klassiska bilar
Dessutom finns en del annat att sysselsätta sig med – som att umgås med familjen, sköta om huset, trädgården och de tiotalet bilar som han äger.
– Det är gamla klassiska bilar som är väldigt roligt att pyssla med. Intresset kommer från barndomen. Farsan hade inte råd att köpa några dyrare bilar. Men jag jobbade på en mack mellan jag var 16 och 18 år – och minns starkt då jag fick sätta mig i en Mercedes 220 kupé med röd läderklädsel… Det var kärlek vid första ögonkastet och något ouppnåeligt hemma. Pappa hade en gammal Opel eller PV.
Till slut, efter att ha jobbat flera år och sålt många skivor, hade Christer råd att förverkliga sina drömmar.
Och än så länge lever han drömmen på scenen också.
– Man kan tro att jag har ledsnat på låtarna, men jag har faktiskt fått ny energi när jag upptäckt låtskatten på nytt. Jag förstår hur mycket vår musik har betytt för publiken och faktiskt också i flera generationer, ler Christer Sjögren.
Det här är Christer Sjögren!
Namn: Christer Sjögren.
Född: 6 april 1950 i Hagfors.
Familj: Gift med Birgitta, dottern Charlotta (52), barnbarnen Norah (17) och Nellie (11).
Bor: I ett 350 kvadratmeter stort hus i Hammarö, Värmland.
Intressen: Musik, bilar, familjen, huset.
Aktuell: Turnerar runt i Sverige, Norge, Danmark och Finland på ”Finalturen” tillsammans med Vikingarna – som pågår under året fram till den 3 december.
Hur bra är Christer Sjögren på att …
… laga mat och baka?
– Åh, alltså, det är jag verkligen inte bra på. Kanske inte så usel som en etta, men det blir nog bara en tvåa tyvärr. Min fru Birgitta är däremot väldigt duktig, jag håller mig till att assistera henne, haha.
… vara händig i ert hem?
– Jag är realist, därför anlitar jag en hantverkare när det gäller sådant jag inte klarar av. Men det är klart att jag kan fixa med och laga en del saker, så jag säger en femma.
… betala räkningar i tid?
– En nia – jag är nämligen lite av en ordningsman och det gäller i allra högsta grad räkningar och papper. Jag har ett bra system för sådant, som alltid fungerar – i annat fall är det någon annans fel (skratt).
… överraska och vara romantisk?
– Jag försöker på mitt eget vis, kanske lite trubbigt ibland – men min fru klagar åtminstone inte, haha. En fyra.
… hålla kontakt med släkt och vänner?
– Ganska medel, en femma. Alla har ju sina egna liv och så, men jag ser till att inte tappa kontakten.
… hålla dig i form och motionera?
– Det är något av en temporär grej, som går upp och ned för mig. Skulle nog ändå säga att jag sköter mig hyfsat där. Har en roddmaskin i poolhuset hemma som jag använder rätt ofta. En sexa.
… inte hålla på för mycket med din mobil?
– Minst en åtta – för det är jag noga med. Jag tycker att det är otrevligt när man pratar med någon som tycker att mobilen är nummer ett.