Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Björn Ulvaeus: Jag lever med en inre konflikt

14 dec, 2017
author Margaretha Malmgren
Margaretha Malmgren
Han har sitt namn inskrivet i musikhistorien, men vill inte leva som en kändis. Bakgrunden i ett lägre medel klasshem gör honom ödmjuk inför framgångarna. – Det är en inre konflikt, säger han.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Björn Ulvaeus

Sommar, sol och semestertider kan kännas avlägset så här års när mörkret omsluter oss och vardagens plikter kallar.

Men den som vill få en stunds respit från det svenska grådasket och insupa lite Medelhavsatmosfär behöver bara bege sig till restaurang Tyrol i Stockholm. Där välkomnar Nikos taverna flera dagar i veckan sina gäster till en miljö med genuint grekiska förtecken.

Vitkalkade husfasader med blå dörrar, olivträd, klängande bougainvillea, hibiskus och avbildningar av Medelhavet förflyttar besökaren till den lilla ön Skopelos, där handlingen i föreställningen Mamma Mia! The Party utspelar sig.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Den sammanhållande länken i historiens handling är olika alster ut ABBA:s gedigna låtkatalog. Uppmärksamma besökare har vid några tillfällen kunnat se Björn Ulvaeus försiktigt kika fram från en undanskymd plats högt upp på en avsats i lokalen.

Trots att hans närvaro tenderar att skapa hysteri bland inbitna ABBA-fans har han inte alltid kunnat avhålla sig från att vara på plats och med egna ögon bevittna den glädjeexplosion som de medryckande hitsen utlöser hos publiken.

Nu planerar Björn att sprida konceptet Mamma Mia! The Party till övriga världen.

– Först ut är London, där vi planerar att ha premiär i slutet av 2018, berättar han.

Det har tagit lång tid att hitta en passande lokal. De inblandade började leta i West End, men det fanns ingen restaurang eller teater i hela distriktet som kunde hysa Mamma Mia! The Party.

Annons

– Till slut föreslog någon att vi skulle ansöka om tillfälligt bygglov och bygga en egen lokal, säger Björn.

– Nära Waterloo Station hittade vi en tomt som tjänstgjort som magasin för byggnadsmateriel. Där hoppas vi nu få tillstånd att bygga ett hus temporärt, som ska inhysa en taverna något större än den här, fortsätter han och blickar ut över den ödsliga restaurangen på Tyrol där vi möts en föreställningsfri dag.

Björn Ulvaeus vid Mamma Mia-scenen.

Ny film på gång

Lägligt nog håller det också på att spelas in en uppföljare till den populära musikalfilmen Mamma Mia! från 2008. Filmen Mamma Mia: Here We Go Again! har premiär i juli 2018.

Läs också: Se första trailern till Mamma Mia 2

– Jag har varit ganska involverad i manusarbetet. I den nya filmen finns det låtar ur ABBA-katalogen som inte är med i den första filmen och i vissa fall inte har varit med i Mamma Mia! tidigare över huvud taget, vilket är jättekul, säger Björn.

I filmen berättas två parallella historier samtidigt, varav den ena tilldrar sig när huvudpersonen Donna och hennes kamrater Tanya och Rosie tar sin universitetsexamen i Oxford.

– Jag var på plats i Oxford den första inspelningsdagen. Då kände jag verkligen att det är fråga om en stor Hollywood-produktion. Det var inte klokt vad det drällde av människor och lyftkranar!

Läs också: Stellan Skarsgård om provsjungningen i Mamma Mia 2: Förnedrande

Musikalversionen av Mamma Mia! har vid det här laget setts av över 55 miljoner människor världen över. Konceptet lever numera sitt eget liv till den grad att det är lätt att glömma ursprunget: hur allting startade med två ynglingar som spelade i konkurrerande band och under en turné sommaren 1966 träffades på en efterfest i Linköping.

Annons

Personkemin som uppstod var nästan lika magisk som när de båda senare förälskade sig i var sin sångerska och formerade gruppen Festfolket, som så småningom bytte namn till ABBA.

Filminspelning i Kroatien av nya filmen Mamma Mia: Here We Go Again! med Pierce Brosnan och Lily James.
Filminspelning i Kroatien av nya filmen Mamma Mia: Here We Go Again! med Pierce Brosnan och Lily James. Foto: IBL

Omöjligt att greppa

ABBA:s storhet kan knappast åskådliggöras med hjälp av siffror, men 380 miljoner sålda album säger ändå en del om bandets betydelse i musikhistorien.

– Känslomässigt är det omöjligt att greppa vidden av våra framgångar. Jag har slutat att ens försöka. Det får vara ett mysterium, säger Björn.

– Att vi nu sitter här och pratar om ABBA så många år senare är ofattbart för mig. När vi skrev och spelade in låtarna fanns det ingen tanke på att de skulle överleva på det här sättet, konstaterar han, lätt förundrad.

Han har vid det här laget varit en offentlig person i över fem decennier. Kändisskapet har aldrig besvärat honom.

– Jag bestämde mig tidigt för att inte låta mig påverkas av det i nämnvärd utsträckning. Även när vi i ABBA stod på toppen av vår karriär levde vi precis som om inget hade hänt.

Björn ger ett konkret exempel:

– Agnetha och jag gick och handlade på Konsum som vilket par som helst. Varenda kotte i butiken visste vilka vi var, men det var ingen som störde oss.

– Att göra samma sak i London hade däremot varit förenat med livsfara, eftersom folk blev helvilda när vi visade oss på gatorna.

För Björn har det alltid varit viktigt att vara jordnära.

– Det har aldrig intresserat mig att gömma mig bakom murar eller att omge mig med ett stort entourage. Jag vill hålla mig på jorden. Det är något som vi alla fyra i ABBA har lyckats med.

Annons

När det emellanåt dyker upp någon ABBA-dokumentär i tv-rutan zappar Björn kvickt vidare till en annan kanal.

– Jag gillar inte att titta på mig själv. Dessutom är jag väldigt onostalgisk. Det händer aldrig att jag lyssnar på ABBA-skivor. Jag är totalt orienterad mot det som ska hända den närmaste framtiden, säger han.

Bär inre konflikt

På senare år har Björn förvärvat många fastigheter. Hans bolag Pop House Sweden är exempelvis ägare till ett kluster av byggnader omkring Tyrol på Djur gården i Stockholm.

– När det stod klart att det skulle byggas ett ABBA-museum tänkte jag: Hur kommer det att kännas att gå förbi museet med mina barnbarn om det inte blir bra? Jo, förfärligt. Det fick mig att bestämma mig för att engagera mig i museet, förklarar han.

– Sedan kom en god vän och frågade om vi inte skulle köpa huset där museet är inhyst, vilket jag tyckte lät vettigt. Efter ett tag köpte vi även grannfastigheten.

Därefter kastade Björn och hans gode vän blickarna mot den anrika teateranläggningen Cirkus, eftersom det kändes som att byggnaderna hörde ihop.

– Både Kristina från Duvemåla, Chess och Mamma Mia! har spelats på Cirkus, så det var lite som att komma hem för mig, förklarar han. Nu ska vi fylla huset med spännande saker!

Läs också: Björn Ulveaus om premiären på Mamma mia! The party

Björn ska bege sig till London och New York för att titta på föreställningar och se om han hittar något som kan passa för att spelas på Cirkus.

– Min ambition är att göra den till Skandinaviens bästa scen med ett brett musik-, teater- och underhållningsutbud.

Han medger att han ofta reflekterar över den oerhörda klassresa han har gjort, från uppväxten i ett lägre medelklasshem i lilla Västervik till att husera på en egen ö i ståndsmässiga Djurs holm och förfoga över ett miljardimperium.

Annons

– Jag blir ständigt påmind om det. Även om jag gärna vill kalla mig själv för en ”everyday guy” (vanlig kille) så hör jag ju hur falskt det låter. Fakta och siffror säger något annat.

– Det är ett slags inre konflikt. Jag försöker hålla balansen mellan att ha empati och förståelse för människor som befinner sig i en annan situation, och samtidigt njuta av allt det som den här plattformen tillåter mig att göra.

Kärleken till låtskrivandet och textförfattandet finns alltjämt kvar. Om rätt historia dimper ner gör Björn gärna en ny musikal tillsammans med Benny Andersson.

Läs också: Deras kärlekshistoria blev musikal med Per Gessles musik

Hur kommer det sig att de lyckats samarbeta så tätt i 51 år utan att ledsna på varandra?

– Många har en bild av att Benny och jag är tillsammans jämt, men så är det inte. Vi umgås högst sporadiskt privat, och professionellt ses vi kanske i genomsnitt en gång varannan vecka. Därför blir det inte heller tjatigt, förklarar Björn.

– Jag tror att förklaringen till vårt långa samarbete är att vi båda har haft glädje av det och att ingen av oss har fastnat i utvecklingen. Vi är fortfarande öppna för nya idéer och stimulanser.

Björns relation till Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad är även den god.

– Vi är för alltid lekkamrater. Sista gången vi stod på scenen tillsammans var 1981. Men trots att det gått så lång tid sedan dess kommer den speciella känslan av samhörighet tillbaka blixtsnabbt när vi är ensamma i ett rum, bara vi fyra.

De flesta vet vid det här laget att Björn har ett stort intresse för olika samhällsfrågor, ett engagemang som vuxit över tid.

– När jag var yngre och mer aktiv inom musiken ogillade jag när artister som jag tyckte om tog ställning för saker som jag själv var emot. Det fick mig att fundera på om jag verkligen skulle ge mig in i offentliga debatter.

Annons

Har obotlig sjukdom

Men attentaten i USA den 11 september 2001 blev ett uppvaknande, berättar Björn.

– Jag kände att nu struntar jag i att hålla mina åsikter för mig själv, vilket ledde till att jag började skriva debattartiklar om religionsfrågor och annat.

Björn beskriver hur han har blivit mer radikal med åren.

– Människor som helt oreflekterat tar ställning för eller emot saker utan att kunna motivera varför har jag inget tålamod med alls, säger han.

Läs också: Abba har spelat in ny musik – för första gången på 35 år

Efter att Björn öppet deklarerat att han inte tror på Gud utan betecknar sig som agnostiker har han fått mängder av brev från kristna personer som vill försöka frälsa honom.

– De menar att han som har skrivit texten till Du måste finnas ur Kristina från Duvemåla väl innerst inne måste ha en kristen tro. Men den texten bottnar i inlevelseförmåga, inte i en personlig gudstro.

– Jag har bara försökt förstå den här stackars ensamma invandrarkvinnan som håller på att förlora det enda som hon har att hålla tag i.

Läs också: Ensamkommande Maryam blev bortgift som 12-åring

Björn har även energiskt propagerat för en legalisering av aktiv dödshjälp.

– Det är i grunden ett egoistiskt engagemang. Jag såg både min svärmor och min egen mor tyna bort, vilket fick mig att tänka att så där vill inte jag ha det. Jag tycker att man i någon form själv ska få bestämma när det är dags att lämna livet.

2003 fick Björns fru, Lena, diagnosen kronisk lymfatisk leukemi. Två år senare gick hon och Björn ut i kvällspressen och berättade om sjukdomen.

Artikelns rubrik var ”Om tio år lever jag nog inte”. Tolv år senare är Lena fortfarande vid liv, men sjukdomens närvaro har givetvis färgat parets tillvaro.

Annons

– Från att vi fick reda på att Lena hade cancer har vi levt i det där gränslandet där man inte vet hur det kommer att bli. Lenas leukemi är av en typ som under många år kan ligga mer eller mindre still.

Björn med hustrun Lena på operapremiär. Foto: IBL

Myser med familjen

Sjukdomen har påverkat Björns sätt att tänka på åldrandet, konstaterar han.

– Samtidigt försöker den rationella delen av mig att skjuta ifrån sig tankarna på åldrande och död. Det är ju så fruktlöst att grubbla över det. Faktum är att man på något konstigt vis växer in i situationen och blir stoisk inför åldrandet, just för att det är så oundvikligt.

Läs också: Dagny Carlsson fyller 106 år: ”Jag har inte en krämpa”

Björn och hans ABBA-kollegor kan trösta sig med att de för alltid kommer att leva vidare genom sin odödliga låtskatt. Men Björn själv tänker inte i de banorna.

– Om mina barn har glädje av det jag har gjort är jag glad. Det får stanna där, säger han.

Numera är Björn även morfar och farfar till sex barnbarn, det äldsta 16 år och det yngsta 10 månader.

– Eftersom jag hela tiden har väldigt mycket att tänka på är jag kanske lite disträ och inte riktigt så koncentrerad på barnbarnen som jag borde vara, medger han.

– Men det är fantastiskt att ha dem i sin närhet. Julen firar vi på Sri Lanka. Jag älskar att ha hela familjen runt mig.

Detta är Björn Ulvaeus!

Namn: Björn Kristian Ulvaeus.
Yrke: Musiker, textförfattare och entreprenör.
Ålder: 72 år.
Familj: Hustrun Lena, 68, gemensamma döttrarna Emma, 35, och Anna, 31, samt Linda, 44, och Christian, 39, från äktenskapet med Agnetha Fältskog. Sex barnbarn.
Bor: Villa på en egen ö i Djursholm utanför Stockholm. Sommarställe i Stockholms skärgård.
Aktuell: Med ”Mamma Mia! The Party” på restaurang Tyrol i Stockholm och dess kommande motsvarighet i London samt med inspelningen av filmen ”Mamma Mia: Here We Go Again!”.

Läs också: Abba-Benny om sin krigardiet: ”Går i alla fall inte upp i vikt”

Text: Linda Andersson
Foto: Thomas Hjertén, IBL

Annons