Björn Ulvaeus om mötet med Astrid Lindgren – och livet med nya kärleken
Vi ses på Backstage Hotel, en av alla de inrättningar Björn Ulvaeus äger. Bara ett stenkast bort ligger Cirkus där Björn nu är aktuell med ”Pippi på Cirkus”.
Han häller upp en kopp kaffe i sviten där vi befinner oss och han berättar om sin relation till Astrid Lindgren. Han är full av beundran för hennes författarskap men också för hur hon var som människa.
– De gånger jag träffade henne utstrålade hon vishet och enorm medmänsklighet. Hon var en gestalt som alla lyssnade på, det finns ingen motsvarighet till henne i Sverige idag, säger Björn.
Har alltid beundrat Astrid Lindgren
Första gången Björn träffade Astrid var i samband med en artikel för Allers. En ny ung artist skulle få önska att träffa en nu levande person som de beundrade.
– Jag var i 20-årsåldern när jag fick frågan och funderade länge på vem jag beundrade allra mest och det blev såklart Astrid. Jag kan inte minnas hur mitt resonemang gick, men den unga mannen valde helt rätt, säger Björn.
Den unga artisten och författaren möttes i gamla stan på den anrika restaurangen Cattelin, men han var så otroligt starstruck av Astrid att han varken minns vad de åt eller sa till varandra. Hon lär ha sagt till Björn att han var ”en liten Emil”.
Björn själv identifierar sig hellre med Pippi Långstrump än Emil i Lönneberga, inte minst för att hon är feminist, ifrågasättande och lite lätt rebellisk.
Ville ha en föreställning för familjer
I sommar är Björn åter aktuell med Publiksuccén ”Pippi på Cirkus”. Förra sommaren såg 55 000 föreställningen och Björn hoppas att han ska får fortsätta att förvalta Astrids författarverk på detta vis, att det ska bli ett slags sommar-tradition.
– Som ägare till Cirkus hade jag känt att det var idiotiskt att låta lokalen stå stängd under somrarna, säger Björn som funderade på vad han skulle fylla den med.
Han ville ha något familjevänligt, men även något som attraherar människor från andra länder. Vilken svensk företeelse kunde locka från andra delar av världen?
– Jag landade i Astrid Lindgren på direkten och ett av hennes mest kända figurer är ju Pippi, dessutom finns det ett kort kapitel som heter just ”Pippi på cirkus” och där föddes idén, säger Björn.
Björn Ulvaeus
Ålder: 78 år
Familj: Sambon Christina Sas, fyra barn och nio barnbarn.
Bor: En våning i Stockholm samt ett ställe i Stockholms skärgård.
Yrke: Musiker, textförfattare och låtskrivare
Aktuell med: Musikalen ”Pippi på Cirkus” (premiär den 15 juni), ”ABBA Voyage” i London.
Skrivit låtar tillsammans med Benjamin Ingrosso
Trots att Björn nått de största framgångarna som går och trots att han nått en ålder av 78 år har han hela tiden lyckats behålla sin nyfikenhet.
– Jag har privilegiet tack vare resurser att inte bara drömma stort utan faktiskt agera och genomföra. Jag har så länge jag kan minnas alltid varit framåtriktad, men det jag gör måste hela tiden kännas lustfyllt, säger Björn. Han förklarar att när nyfikenheten släcks är det viktigt att umgås med likasinnade och se till att få igång den där lågan på nytt hos varandra.
Ett sådant möte gjorde Björn nyligen med den yngre förmågan Benjamin Ingrosso. De skrev två låtar tillsammans, varav en spelas på föreställningen om Pippi. Att skriva med andra, yngre artister och låtskrivare ser Björn som intressant och stimulerande.
– De unga idag jobbar på ett helt annat sätt än vad vi gjorde. Allt går så mycket fortare. Jag har inget emot att det går snabbt, men flera av dem kan tycka att efter en eftermiddags skrivande så är låten klar. Jag och Benny kände oss nästan aldrig färdiga, vi skrev kanske 14 låtar om året. Det är lite skillnad på tempo, men med det sagt är det inte säkert att det blir bättre, säger Björn lugnt.
Beskriver åren som en ”kreativ explosion”
Under hela samtalet är han här och nu, ingen känsla av att vilja rusa vidare. Ingen uppblåsthet eller tillstymmelse till att vara pompös eller högfärdig. Björn är legendarisk. Den svenska stoltheten ABBA har sålt nästan 400 miljoner skivor och hela världen har dansat till deras låtar som ingått i filmer och musikaler.
1972 gav ABBA ut sin första singel och sedan turnerade de och fortsatte släppa världshits under nio år, låtar som lever kvar hos oss alla än idag.
– Jag skulle beskriva de där åren som en kreativ explosion. Att vi tillsammans, som ett band som spelade in låtar, kunde vara så bra som vi var då. Vi var uppe på en otroligt hög nivå hela tiden, det kan jag ju nästan objektivt säga, utbrister Björn och tittar frågande på mig. Jag nickar självklart.
Att det blev sådana framgångar beror förstås på flera komponenter, men Björn tror personligen att det var så mycket som blev av en slump. Han och Benny hade till en början hade sina respektive band, men när de lärde känna varandra började efter ett tag skriva och producera musik ihop.
– Jag minns att i den där vevan körde Benny mig till ett TV-program där även Agnetha Fältskog skulle vara med. Hon och jag hade tidigare bara hejat på varandra i en folkpark. Jag hade kärat ner mig i hennes sångröst, men i samband med TV-programmet sa det bara klick, säger Björn och menar att det var ju bara en slump att den han blev störtförälskad i också var sångerska.
Att Benny, bara några månader senare, skulle bli tillsammans Anni-Frid som också är sångerska var enligt Björn helt ofattbart.
- Från början fanns det ingen tanke att starta ett band. Vi var bara två kompisar som råkade bli kära i varsin sångerska, berättar Björn.
De hade världen framför sina fötter
Paren umgicks intensivt. De sjöng ihop (men bara för att det var kul), umgicks, hade kul och semestrade tillsammans. Alla fyra turnerade på sina egna håll. Det skulle ta två år innan de slog sig samman.
– Allt det där skedde organiskt, det bara hände som att det var meningen, säger han. Och livet blev plötsligt så hektiskt, inte minst efter vinsten i Eurovisionsfestivalen.
– Jag kommer aldrig glömma när jag vaknade upp morgonen efter vinsten på hotellrummet. Agnetha låg och sov och jag försökte fatta vad vi hade varit med om, berättar Björn som insåg att de nu hade världen framför sina fötter.
Samtidigt menar Björn att det skulle bli en uppförsbacke. Alla antar att alla eurovision-vinnare är one hit-wonders, att man sedan faller i glömska.
– Man har ett par månader av ära och berömmelse med sedan är man bortglömd, vilket har varit fallet med de flesta, säger Björn.
Tänk om han visste då att det istället blev startskottet på musik som skulle leva vidare i många decennier framöver. Än idag ses Björn och Benny för att skriva musik ihop. Björn beskriver deras relation som brödralik.
– Vi och tjejerna har ju känt varandra sedan år 1966 och med tanke på vad vi upplevt tillsammans kan jag inte säga annat än att relationen är speciell.
Är förälskad igen
I rollen som pappa beskriver Björn sig själv som väldigt kärleksfull, men kanske inte fullt så närvarande som han velat vara under vissa perioder i livet.
– Alla mina barn är fantastiska så något bra har jag nog gjort ändå. Jag vet bara att jag älskar dem och har alltid gjort det.
Den största utmaningen för Björn som förälder och framför allt för hans barn, menar han var sina skilsmässor. Från Agnetha separerade han år 1980.
– Då såg jag det absolut som ett misslyckande. Vi var gifta i ungefär 8 år, men vi var så unga. Jag brukar säga att första äktenskapet är ingen idé att man ger sig in i så länge man är ung. Man vet inte i den där åldern vem man kommer bli och hur man kommer förändras, menar Björn.
Tillsammans fick de två barn och med Lena Källerström, som han sedan var gift med i hela 41 år, fick han senare ytterligare två barn. Dessutom har han hunnit få nio barnbarn mellan 1 år och 22 år, något som Björn ser som en enorm rikedom.
Så har han, ”på lite äldre dar”, gått och blivit förälskad på nytt. För lite mer än ett år sedan berättade han offentligt för första gången om sin sambo. Christina Sas är danska men bor i Stockholm och arbetar som produktchef på skivbolaget Universal Music Group, samma koncern som Abba släppte sitt comebackalbum ”Voyage” på förra hösten.
– Det känns fantastiskt. Och oväntat, att bli kär igen var inget jag gick runt och tänkte på. Jag fastnade för hennes charm, integritet och ett sätt som fick mig att koppla av, säger han.
Så håller han kärleksrelationen levande
Främsta knepet för att hålla en kärleksrelation levande tror Björn handlar om flexibilitet.
– Man måste för det första vara öppen, men sedan får man inte måla upp en idealbild över hur man vill att den andra ska vara. Det tror jag är förödande, säger Björn.
Han menar att man bara ska låta det bara vara som det är och ”go with the flow”. Men samtidigt vara beredd på att lyssna:
– Om du ärligt kan erkänna för dig själv att det ligger något i den kritik du får av den du lever med, ändra på det. Bort med prestige och stolthet. Jag tror att det är så många unga som får för sig att kärleken ska vara på ett visst sätt, men det är viktigt att inte bara gå på känslor. Visst, i början är det inget annat än känslor och man hänger sig åt dessa, men sedan måste förnuftet komma in, säger Björn.
Han beskriver sin Christina som just förnuftig och ibland har hon fått honom att säga: ”Ja, du har rätt i den här frågan. Jag ändrar mig”. Björn finner det tillfredsställande att upptäcka saker hos sig själv som man kan ändra på.
– Med sitt intellekt kan man betrakta de värderingar man har och fråga sig själv om man tycker om den ena eller andra egenskapen hos sig själv och sedan jobba på det man finner mindre smickrande. Istället för att bara säga ”Sådan är jag och det finns inget att göra åt det”, är inte det ett värdelöst förhållningssätt?
Vad får dig i mental balans?
– Jag har ett ställe i yttre skärgården där jag brukar ge mig ut och paddla surfski. Att sitta där ute bland öarna där det varken finns hus eller människor och bara höra sjöfåglar och brus är magiskt. Jag har inte hittat något som slår den upplevelsen.
Inte ens när du stod på scenen med ABBA?
– Haha, nej det var ingen mental balans där, det var något helt annat.
Vad har du för framtidsdrömmar?
– Saker som jag vill göra är att ta ”Voyage” till Las Vegas och Singapore. Jag skulle även vilja sätta upp ”Mama Mia the Party” på fler ställen ute i världen. Det finns både plats och längtan efter mer ABBA ute i världen. Så hoppas jag på att få ta ”Pippi på cirkus” till England och Tyskland…till att börja med.
Rent privat, vill du gifta dig?
– Hahah, det där du, det får framtiden utvisa. Jag tror ju på långvariga förhållanden, kamratskap och kärlek.
Vad känner du inför att bli äldre?
– Det där är en bra fråga, det är något som upptar en stor del av mina tankar. Eftersom jag är icke troende utgår jag från att efter min död kommer jag till ett ”intet”. I intet kan man inte ångra eller sakna något. För mig är det en trygg tanke att tro sig veta att inte behöva lida eller känna smärta. Det enda som spelar roll efter min död är att mina nära ska ha glädje av det jag skapat under min livstid.
Men själva döendet då?
– Ja, det är en annan grej. Det utdragna döendet, lidandet och hjälplösheten skrämmer mig. Aktiv dödshjälp är en fråga vi borde diskutera mer i vårt land. Tänk att bli fången i sin egen kropp och vilja be sina nära och kära om något som är brottsligt. Tänk att för vissa människor är varje vaken timme full av panik. Men att som jag, få vara pigg på alla sätt både psykiskt och fysiskt, det är ju fantastiskt. Ett åldrande så länge man är frisk skulle jag säga är en enorm frihet, man behöver inte bevisa något, säger Björn och fortsätter:
– Däremot finns det en syn på åldrande i vårt land som skiljer sig från andra länder. I Sverige blir man borträknad efter en viss ålder. Jag tycker det är orättvist, att någon som varit med och skapat förutsättningar för det man själv håller på med ska belönas genom att betraktas som passè och funktionsoduglig. Det tycker jag illa om. Inte för att jag är gammal själv utan för att det är ett samhälleligt slöseri och ett icke humant sätt att behandla och betrakta människor över en viss ålder som om de inte vore värda lika mycket som andra. Astrid Lindgren var ett undantag — på henne lyssnade alla. Hon var den kloka gumman som alla tog till sig, respekten för henne fanns kvar hur gammal hon än blev och hennes visdom lever kvar än idag.