Bästa läsningen i sommar
Sladdisen av Viveca Lärn (pocket)
Att Viveca Lärn står stadigt med ett ben i Göteborg och det andra i Bohuslän är ingen hemlighet, men sin uppväxt i en konstnärlig och fritänkande familj där förmågan att dra en god historia alltid uppskattades mer än sanningen har hon inte berättat lika öppet om. Med värme, humor och ett sinne för detaljer målas bilden av en stad, en familj och en mycket speciell liten flicka upp.
En bur av guld av Camilla Läckberg
På ytan verkar Faye ha allt. En perfekt make. En vacker dotter. En lyxig lägenhet i den finaste delen av Stockholm. Men mörka minnen från uppväxten i Fjällbacka jagar henne och hon känner sig alltmer som en fånge i en gyllene bur. En gång var hon en stark kvinna med ambitioner, men för Jacks skull har hon gett upp allt. När han sviker henne raseras hela Fayes värld. Plötsligt har hon ingenting alls. Först står hon handfallen, men sedan bestämmer hon sig för att ge igen och börjar planera en gruvlig hämnd.
Äktenskap av Linda Skugge
I sex noveller undersöker Linda Skugge med skoningslös blick äktenskapets vara. Här får vi ta del av meningslösa detaljer ur vardagen såväl som bråk om pengar, misstankar om otrohet, skilsmässor och frihetslängtan.
Gift av Tove Ditlevsen (nyutgåva)
En klassiker som äntligen ges ut på nytt. Gift anses vara danska Tove Ditlevsens främsta verk. Här beskriver hon hudlöst relationen till de fyra männen hon gifter sig med såväl som relationen till den drog hon blir beroende av (tack vare läkaren hon gifter sig med). Och hur skrivandet fungerar som en vacker fristad. Tack vare sin vassa berättarkonst blomstrar hon än i dag. Fem år efter att boken kom ut (1971) tog Tove Ditlevsen tragiskt nog sitt liv.
Haggan av Aase Berg (pocket)
Först kom Nuckan – nu kommer Haggan. Enligt författaren en roll man som kvinna kan inta om man vägrar leva i den värld som männen har skapat, vägrar vara behaglig och hänsynsfull. Handlingen kretsar kring Thelma som är insnärjd i ett triangeldrama. Hon lämnar sin partner och han gör det inte. Det är då hämndbegäret väcks.
Allt jag inte kan säga av Emilie Pine
Efter att ha vakat vid sin alkoholiserade fars dödsbädd bestämde sig irländska författaren Emilie Pine att berätta allt hon tidigare tigit om. I sex essäer gestaltar hon olika sorger och kamper i livet. Det görs upp med föräldrasvek, sexuellt våld, infertilitet, ätstörningar, skilsmässor och andra öppna sår. Naket och smärtsamt.
Friläge av Yrsa Keysendal
Debutroman där man följer väninnorna Anna och Linda från barndom till vuxenliv. De är bästisar men här finns också en maktkamp. Ett oförlåtligt svek gör att de går skilda vägar. Men ekot av deras vänskap följer dem genom livet.
Väninnekören av Åsa Beckman
Namnet har hon tagit från journalistkollegan Lena Anderssons bok Egenmäktigt förfarande. Huvudpersonen Ester refererar ofta till ”väninnekörens” åsikter om ditt och datt. Genom att ge ut sina samlade DN-krönikor hoppas Åsa Beckman att diskussioner väcks till liv hemma i stugorna. Ämnena kretsar huvudsakligen kring det som fascinerar henne mest ”kvinnor och män” och allt det osynliga som pågår däremellan.
Kärlekens antarktis av Sara Stridsberg (pocket)
En rå och blodig mordhistoria som för tankarna till det uppmärksammade mordet på Catrine da Costa. Det allvetande berättarjaget, Kristina, är nämligen en prostituerad heroinmissbrukare som blir styckmördad. Från dödsriket berättar hon om den trasiga barndomen, brodern som drunknar, kärleken, drogerna och barnen hon tvingas lämna ifrån sig. Och om stunden då allt tar slut.
Nej och åter nej av Nina Lycke (pocket)
En norsk roman som kretsar kring det äkta paret Ingrid och Jan som lever med sina vuxna söner, och Jans yngre kollega Hanne som fortfarande inte skaffat familj. Ett triangeldrama i stil med det norska författarkollegan Geir Gulliksen målar upp i Se på oss nu, rullar igång. En krisande medelåldersman slits mellan passion och dåligt samvete. Ingrid i sin tur, den försmådda hustrun, hanterar situationen med ett rationellt lugn, så fort ilskan lagt sig. Humoristiskt och träffsäkert om kärlek i vår tid.
Bobby Love av Marina Nilsson
Catherine har länge varit singel och börjar ge upp tanken på att någonsin hitta någon att leva med. När hon beställer hem sexroboten Bobby så öppnas det upp en helt ny värld. I lugn och ro kan hon utforska sin sexualitet och sakta men säkert uppstår givetvis känslor för Bobby. Samtidigt blir Marcus från sexrobotföretaget som övervakar testpersonen Catherine förälskad i just henne.
Kärlekskris av Esther Perel
Kan man gå vidare efter otrohet? Ja, menar Esther Perel som gjort det till sin grej att prata om det som inträffar i många förhållanden men få är beredda att acceptera eller ens prata om. I den här boken fördjupar hon sig i vad otrohet egentligen betyder. Kan det till och med vara början på något nytt och bättre? Och hur kan vi undvika att sluta se varandra i en relation?
Jag for ner till bror av Karin Smirnoff (pocket)
Romanen blev Augustnominerad 2018. Och redan nu finns uppföljaren Vi for upp med mor. I första boken får vi bekanta oss med Jana som reser ned till Smalånger för att rädda sin tvillingbror från att supa ihjäl sig. Irrandes runt i det kalla snöovädret möter hon John som erbjuder husrum över natten. De inleder sedermera ett stormigt förhållande. Jana blir kvar i byn och hänger sig åt att ta hand om åldringar inom hemtjänsten. Alltmedan läsarna får djupare inblick i tvillingsyskonens mörka barndom.