Anki Lidén öppnar upp om sorgen fyra år efter sonens bortgång
År 1989 fick skådespelaren Anki Lidén sonen Tim tillsammans med maken Klas Bergling. Efter att sonen i 20-årsåldern skapat sig en raketkarriär och bara inom ett par år blivit internationellt känd som musikgeniet Avicii, nåddes familjen 2018 av det tragiska beskedet att Tim valt att ta sitt liv – endast 28 år gammal. Nu öppnar Anki upp om tragedin fyra år senare.
Anki Lidén om dödsbeskedet
I en intervju med tidningen Vi berättar Anki om när hon nåddes av beskedet att hennes son inte längre fanns i livet. Det var under en semester till Kanarieöarna tillsammans med maken Klas som de insåg att Tim inte verkade må så bra. Han hade under den sista tiden framstått som stark och överraskade föräldrarna när han plötsligt på endast ett par dagar blivit inbunden, slutat äta och inte varit sig själv. Föräldrarna försökte ordna så de kunde resa dit han befann sig i Oman, men nåddes snart av beskedet att Tim tagit sitt liv.
–På flyget hem sa Klas att jag borde äta något, i alla fall försöka dricka, men jag kunde inte svälja. Den enklaste sak i världen ju, men det var som om jag hade glömt hur man gör. Det är så trauman fungerar har jag förstått. De sätter sig i kroppen, berättar Anki för tidningen Vi.
Anki Lidén om Aviciis självmord
Sedan beskedet kom som skakade världen har Anki inte pratat öppet om tragedin. Hennes man Klas Bergling har varit den som främst synts i media och varit talesperson för stiftelsen Tim Bergling Foundation, som de grundade 2019 för att förebygga självmord och psykisk ohälsa. I intervjun med Vi berättar Anki om känslorna kring sonens självmord.
–Sorgen handlade inte bara om att Tim var död utan också att han hade begått självmord. Det var inte cancer, inte hjärtat, inte en olycka…och han var så ung. I dag är vi övertygade om att han drabbades av en psykos, ett akut sjukdomstillstånd. Tim var en grubblande, introvert person, kunde ibland tycka att det sociala var väldigt jobbigt. Det fanns tidigt en blyghet i honom som jag kan känna igen mig i.
– Men Tim var också så mycket annat: glad, rolig, kreativ, vänlig, varm, vänfast. Det är viktigt att inte glömma det.
Anki Lidén om livet efter Tim
Fyra år efter Tim Berglings bortgång har Anki delat in livet i före och efter Tim. Och trots sorgen ofta är närvarande så berättar hon att allt inte längre är nattsvart.
–Livet efter Tim…Det är som om inget är sig likt längre, jag känner inte igen mig. Kan man säga så? Visst kan jag skratta och jag ser ju att det finns saker att glädjas åt. Jag har min förste son, världens underbaraste Anton, vi har Klas fina barn och barnbarn. De är nära, trösten och lyckan finns där. Men…i kroppen är det som om något är för evigt trasigt.
MÅR DU DÅLIGT? HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP
Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.
Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.
Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.
En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.
Ring 112 eller åk till en akutmottagning.
Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.
- Bris: 116 111, bris.se.
- Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.
- Jourhavande präst: Nås via 112.
- Mind: chatt på mind.se
- Minds stödtelefon, Självmordslinjen: 90101
- Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.
- Röda Korset: redcross.se.
- Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se
- SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.
- Telefonjouren: 020 -18 18 00.
Källa: mind.se och www.spesistockholm.se