Anders Eldeman har lämnat Melodikrysset: Jag var så orolig att göra publiken besviken
Lodrätt två, skriv programledarens förnamn på sex bokstäver, vågrätt fem, skriv efternamnet på sju bokstäver och svaret är Anders Eldeman, även om vissa kallar honom ”Mister Melodikrysset”.
En av Sveriges mest folkkära radioröster; trygg, lugn och samtidigt glad och energifylld, en röst som många känner igen på sekunden, har nyligen slutat sända radio.
I 26 år inledde Eldeman våra lördagsförmiddagar i Sveriges Radio P4 med sin musikaliska tävling, och han har också avslutat lördagskvällarna med programmet Da Capo där han framfört musik som inte spelas så ofta längre. På senare år har han haft lyssnare över hela världen eftersom folk kan ratta in programmen på SR Play oavsett var de befinner sig.
Melodikrysset startade 1965 och vid det här laget är det många generationer som växt upp med programmet.
Både Sverige och världen har förändrats; det har varit krig och elände, börsras och klimathot, statsministrar har kommit och gått, artister som Zarah Leander och Povel Ramel har varit lika populära som Zara Larsson och Darin är idag.
Melodikrysset är en trygghet för många
Oavsett hur världen ter sig är det en sak som består och det är Melodikrysset i radion, och det är en trygghet för många.
När vi besökte studio 13 i det stora Radiohuset i Stockholm satt teknikern Ludvig Widman i kontrollrummet och startade den välkända signaturmelodin. Det var ett av Anders Eldemans sista program innan sommarvikarien tog över. En svepande gest med armen signalerade att Ludvig kunde tona ned vinjetten, och programledaren hälsade lyssnarna välkomna.
Framför honom låg manuset, en bunt med papper som vid första ögonkastet såg aningen oorganiserade ut, men Anders hade full koll på sina handskrivna anteckningar. Körschemat satt på en digital skärm på väggen och där såg man spellistan. Vissa stycken kunde vara åtta minuter långa vilket inte får plats.
Då informerade Anders teknikern om när de skulle ”gå ut”, alltså när de ska tona ned musiken och Anders ska börja prata.
Anders Eldeman har alltid älskat sitt jobb. 52 veckor om året, det vill säga, årets alla veckor, har han levererat utmanande Melodikryss till sin trogna publik.
Förra sommaren, när Anders och sambon Anna Perning njöt av livet i en hyrd stuga i Stockholms skärgård, insåg han dock att han ville ha den frihet som många andra i hans ålder har. Fri att ta en sista minuten-resa och bara dra iväg, eller att kunna förlänga sommarsemestern.
– Stugägarna fick en avbokning och erbjöd oss att stanna kvar en vecka till och det hade vi gärna gjort, men så tittade vi på varann och insåg att det inte var möjligt. Vi behövde ju åka in till stan och förbereda radioprogrammen, både Melodikrysset och Da Capo. Där och då bestämde jag mig för att sluta, säger Anders.
Jankell och Gunnarson Eldemans önskeefterträdare
I snart 60 år har radiolyssnarna kunnat lösa detta musikaliska korsord som hittills endast haft manliga programledare: Peter Granberg, Bengt Haslum, Bo Schedin och Anders Eldeman.
När Anders avgång aviserades i radioprogrammet P4 Extra var det många som satte kaffet i halsen.
Efterträdarna presenterades några dagar senare och Anders var mycket nöjd med valet, för det var dessa två som han själv önskat sig. Uppenbarligen hade radiocheferna lyssnat eller tänkt i samma banor.
– Dels ville jag att två skulle dela på jobbet så de inte blir så bundna som jag varit, dels ville jag att det skulle vara kvinnor för det har bara varit män på den här posten! Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson är duktiga, pålästa och drivna musikjournalister.
Anders förklarar hur Melodikrysset ska vara en trevlig stund där allt är som det alltid har varit, men man ska ändå överraskas på ett musikaliskt sätt. Det ska vara en timme befriad från krig, prischocker och andra negativa saker.
– Det där fattar tjejerna garanterat för de har jobbat med underhållning och vet vad folklig bredd och bildning betyder, därför tycker jag att de är så bra för detta.
Nu i sommar vikarierar Micke Cederberg innan Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarson kommer ta över den 20 augusti.
Anders träffade sambon Anna på nattklubb
I radiostudion finns även Anders Eldemans sambo, Anna Perning, I december har de varit tillsammans i 19 år. De möttes på nattklubben Spy Bar i Stockholm.
– Jag håller inte bara på med lätt underhållning utan går även till sådana ”kulturställen”, säger Anders med ett skratt.
Anders och Anna träffades den 12 december och varje år firar de med att gå ut och köpa en julgran som de släpar med sig in på en krog där de äter en riktigt god middag.
– Förhoppningsvis kommer vi ihåg att ta med oss granen hem och då klär vi den på natten och dricker glögg och äter pepparkakor.
Blev nervös av sändningar inför publik
Genom åren har Anna blivit mer och mer engagerad i Anders olika uppdrag, och hon har alltid följt med när Melodikrysset gjort utomhussändningar inför publik från olika platser i Sverige. Dessa specialprogram tar Anders utanför sin bekvämlighetszon och han får alltid rampfeber dagen innan, blir nervös och på dåligt humör.
– Då blir jag irriterad, ja rent ut sagt odräglig, och det går alltid ut över Anna. Jag är så orolig för att göra fel eller göra publiken besviken, berättar Anders. När jag drar upp rullgardinen på morgonen suckar jag och tänker jag att det säkert regnar, men så skiner solen! Då tänker jag att det går åt helvete i alla fall, är gnällig vid frukosten önskar att jag haft en liten tobaksaffär att jobba med istället.
Anders skäller på Anna och undrar varför hon inte hindrat honom till att tacka ja till detta spektakel. Anna lyssnar alltid tålmodigt och vet av erfarenhet att inget hjälper. De traskar bort till platsen som Sveriges Radio bokat, vilket ofta är torget i den staden de gästar.
Drömmer om en lång tågresa
Anders hälsar nervöst på publiken och önskar att han befann sig någon annanstans. Sedan börjar direktsändningen och samtidigt som signaturen drar igång försvinner alla nerver, och Anders Eldeman tycker livet är underbart. När första låten spelas går Anders fram till Anna som håller koll på manus, klockor och körschema, och säger:
– Det här är ju fantastiskt! Såhär borde jag göra varje lördag! Och då ser hon ut som att hon vill slå mig…!
– Ja, hade det inte varit publik så hade han nog fått en smocka! utbrister Anna med glimten i ögat.
– Anna fattar verkligen hur jag funkar och det är så skönt, säger Anders och lyser av kärlek. Nu har han släppt allt vad radio och rampfeber heter och ska ägna sig åt sina skivsamlingar, sina olika engagemang och framför allt åt Anna.
De längtar efter att få resa tillsammans.
– Vi har slutat flyga men vi drömmer om att göra en lång tågresa, kanske till Alperna, säger Anders med ett leende.
Snabbgenomgång med Anders
Lyssnarnas reaktioner på att du slutat:
– Anna läste upp alla kommentarer som folk skrivit på sociala medier och jag blev så rörd att jag började gråta. Folk omkring oss undrade nog varför jag var så upprörd och ledsen, men det var glädjetårar!
Händelsen på Finlandsbåten:
– Jag pratade med en kvinna i baren som kände igen min röst, och jag sa att det kanske var från Melodikrysset på radion. Då utbrast hon: ”Jamen, det är ju du som jag alltid stänger av!”
Povel Ramel:
– Han var genial, en genuint proffsig underhållare och ordlekare. Hans grejer var melodiöst vackra, gripande och roliga om vartannat, och framför allt gjorda med stil. Det var alltid klass på hans grejer.
Zarah Leander:
– Hon är Sveriges största kvinnliga soloartist genom tiderna. Det var en stor ära att få Leander-stipendiet 2011.
Värsta radio-minnet:
– Jag tyckte synd om lyssnarna som satt ute i minusgrader för att delta i Melodikrysset det året vi följde med Melodifestivalturnén.
Bästa radio-minnet:
– Åh, det finns hur många som helst! Alla fina möten med publik när vi sänt från olika platser i Sverige, och alla fina brev som lyssnarna skickat till mig.
Udda krysslösningar:
– Folk har skickat in sina Melodikryss på tallriksunderlägg, pärlplattor, broderier, affischer på rulle, flaskpost. En gång kom en dam släpandes på en stor Ikeasäck fullastad med sprängfyllda pärmar och papper. Hon hade löst alla Melodikryss sedan starten 1965 och hade med sig alla kryss med sina kommentarer i kanterna, och även ett vykort från mig.
Det här är Anders Eldeman
Namn: Folkbokförd som Nils Anders Michael von Bahr
Ålder: 61 år. Föddes den 25 december 1960 i Hässelby, Stockholm
Familj: Sambon Anna Perning
Bor: Östermalm, Stockholm
Yrke: Radioman, skivsamlare och privat ”underhållningsforskare". Varit programledare för Melodikrysset och Da Capo i Sveriges Radio, och Hemma, Det vete katten och Sommarvågen, i TV.
Engagerad i: Povel Ramel-sällskapet, Teaterorden TSO, Sällskapet Stallbröderna
Melodikrysset
* Varje vecka skickar mellan 60 – 70 000 personer in sina krysslösningar.
* Cirka 1 000 kryssplaner kommer med vanlig post och resten skickas digitalt.
* Melodikrysset är ett av Sveriges största radioprogram med en genomsnittspublik på 1,5 miljoner hushåll varje lördag, plus cirka 50 000 som lyssnar i efterhand.