Agneta Sjödin om Adam Alsing, sin hälsa och nyårskaramellerna
– Min pappa som fyller 80 nästa år är min förebild, säger hon.
Underhållningsprogrammet Agnetas nyårskarameller börjar bli lika pålitligt och troget som tomten på julafton. Det sänds på TV4 på nyårsdagen för tionde året i rad – och 21:a gången totalt sedan starten 1995. Där visas tabbar och roliga incidenter som inträffat på kanalen under det gångna året.
– Vi har väldigt roligt när vi sätter ihop alla klipp kan jag lova, det blir mycket skratt. Och det är väldigt kul att gästas av flera kollegor i studion som verkligen bjuder på sig själva, säger Agneta Sjödin och ler.
I skaran bland det mest minnesvärda är när programledaren Jenny Strömstedt lyckades sätta eld på studion i Nyhetsmorgon genom att steka ostbågar – eller när hon och Steffo Törnqvist bryter ihop totalt av skratt under samtal om tyfonen ”Fittov”.
– Ett av de mest populära klippen är också när Staffan Dopping på skoj skulle säga att han hade kryptonit ”i fickan” – men det blev något annat i stället. Jag har ju själv gjort en hel del direktsändningar genom åren och man vet ju att det är sådant där som kan hända, säger Agneta.
Se också: Zoe sålde sex som tonåring – ”Förlorade mitt egenvärde”
Förlorade vännen Adam Alsing
Agneta Sjödin är glad över att kunna vara med och bidra till något roligt efter ett så pass tungt år som 2020 varit.
– Jag blir väldigt ledsen när jag tänker på hur världen rasar ihop. Allt ofattbart som hänt. Jag kan exempelvis fortfarande inte förstå att min vän och tidigare arbetskompis Adam Alsing gick bort på grund av covid-19 i våras. Det är så overkligt allting. Men mitt i allt måste vi hitta ljuspunkter och få något att glädjas åt.
Det var med just Adam hon gjorde sitt första uppdrag som programledare i Tur i kärlek, som hade premiär 1991 på TV4. Sedan dess har hon lett flera av kanalens största succéer, som Let's dance, Fångarna på fortet, Sikta mot stjärnorna, Gladiatorerna, Jakten på den röda rubinen och Spårlöst.
Flera av uppdragen utomlands har varit minst sagt äventyrliga och annorlunda. Som reportageresan till Egypten om könsstympning, eller till Västpapua för att träffa olika folkstammar.
– Jag är nog ganska modig när det gäller mycket. Jag jobbade för några år sedan med ett franskt tv-team som jag lärde känna genom inspelningen av ”Fortet” och Jakten på den röda rubinen. De dokumenterar djur- och naturliv på olika platser i världen. Min uppgift var att möta naturfolk, en oerhört häftig upplevelse. Jag fick bra kontakt med korowaifolkets hövding i Västpapua. Och när jag mötte danifolket fick jag bland annat sitta i baksätet i en bil tillsammans med en naken man, som bara hade ett penisfodral på sig. Det var en rätt unik upplevelse kan man säga, säger Agneta med ett skratt.
Var med i Den stora hälsoresan i Kanal 5
När det nu är nyårsafton och dags att summera vad som hänt under året har det trots pandemin även varit en del positivt för Agneta. Som bland annat hennes medverkan i träningsprogrammet Den stora hälsoresan på Dplay/Kanal 5. Där körde hon under fyra månader hälsokonceptet ”16 weeks of hell”, med hård träning i kombination med särskild kost efter schema. Något som lett till att hon vid 53 års ålder känner sig starkare än någonsin tidigare.
– Jag har alltid rört på mig mycket och sett till att träna, men nu har det varit mer fokus och kontinuitet. Det är härligt att vid min ålder känna sig både stark och frisk. Jag trivs väldigt bra där jag befinner mig nu – både fysiskt och mentalt.
Agneta har hittat en för henne bra balans i livet, där hon går powerwalks varje dag, tränar styrketräning tre gånger i veckan, mediterar, har mental träning och själavård.
– När det gäller kosten kör jag periodisk fasta, där jag äter under en period av åtta timmar och sedan fastar i 16 timmar. Det är något som passar mig perfekt. Jag brukar äta fyra mål mellan exempelvis klockan 11 och 19 eller 12 och 20.
En person som inspirerar Agneta mycket är hennes pappa Erik.
– Han fyller 80 nästa år men tränar fortfarande, stretchar varje dag och vårdar den inre hälsan – mentalt och själsligt. Det känns härligt att kunna ha sin pappa som förebild, säger hon.
Tog 80 mil lång pilgrimsvandring själv
Genom åren har hon genomfört flera stora och livsomvälvande resor. Som den 80 mil långa pilgrimsvandringen till vallfartsorten Santiago de Compostela i nordvästra Spanien under 2004. Hon åkte dit ensam och gick i snitt 4,2 mil om dagen.
Andligheten är något som uppfyller mig och bär mig
– Jag har läst många böcker av Paulo Coelho, och det var han som fick mig att gå pilgrimsvandringen, som var krävande både fysiskt och mentalt. Jag behövde komma i kontakt med mig själv och trivas bättre i mitt eget sällskap. På det sättet jag utvecklades då har jag haft mycket nytta av, om inte annat nu i dessa coronatider där jag varit en hel del ensam. Då är det viktigt att trivas i sitt eget sällskap. I dag har jag en helt annan relation till mig själv än när jag var yngre, det är något jag jobbat mycket med.
Funderingar kring det andliga och det oförklarliga är något som alltid funnits hos henne.
– Andligheten är något som uppfyller mig och bär mig, det är skönt att vila i en tro på något större. Det spirituella och vikten av att komma i kontakt med sig själv är ju också temat i de flesta av mina hittills tio utgivna böcker. Jag vill få människor att älska sig själva när de läser dem.
Agneta Sjödin
Född: 20 juli 1967 i Hudiksvall.
Familj: Dottern Maja (22 år).
Bor: Bostadsrätt i Nacka, Stockholm.
Intressen: Träning, resor, personlig utveckling.
Aktuell: Med Agnetas nyårskarameller som sänds på nyårsdagen klockan 20.00 på TV4.
Agneta debuterade som författare 2005, året efter pilgrimsvandringen, med intervjuboken Vändpunkter: människor som vågat möta livet. Hennes första roman En kvinnas resa handlar om pilgrimsvandringen.
– Tanken med mina böcker är att de ska inspirera läsarna på något sätt, till förändring och utveckling eller helt enkelt till att må bra. Att jag kan kombinera tv-branschen med mitt skrivande ser jag som en stor förmån, framhåller hon.
Berättar om Fångarna på fortet
Under 2019 gjorde Sjödin en annan stor resa när hon deltog i Över Atlanten på Kanal 5. Där ska sex kändisar utan seglarerfarenhet segla över Atlanten tillsammans med skepparen Gurra Krantz.
– Det går nog inte att ta miste på att jag älskar utmaningar, säger Agneta och skrattar. Att korsa Atlanten var en fantastisk upplevelse som man antagligen bara är med om en gång i livet på det här sättet. Att inte få sätta sin fot på land och bara vistats på en sådan liten yta under 17 dagar var väldigt speciellt. Man fick ju heller inte ha någon kontakt med omvärlden, och det är klart att jag längtade hem en hel del – inte minst efter min dotter Maja. Det blev väldigt känslosamt ibland.
Mor och dotter har alltid haft en väldigt nära relation.
– Jag både tror och hoppas att hon tycker att jag har varit och är en bra mamma. Relationen förändras ju lite med åren, nu är hon ju 22 år och vuxen. Det är väldigt roligt och spännande att följa hennes musikkarriär.
Av Agnetas inplanerade uppdrag det senaste året var det framför allt inspelningen av Fångarna på fortet som blev inställd på grund av pandemin. Ett program hon annars spelat in tillsammans med Gunde Svan som programledarkollega i flera omgångar. Först 1992–1994, följt av 1998 och sedan varje sommar sedan 2010.
– Jag saknade förstås att åka till Frankrike och Fort Boyard. Det har ju blivit något ständigt återkommande och är alltid lika roligt. Sedan älskar jag att jobba med Gunde, vi har fått en väldigt nära och syskonliknande relation. Jag hoppas det går att spela in nästa sommar, vi sköt allting ett år framåt.
Skrivit flera böcker – och startat podcast
Någon ny bok har hon tillfället inte på gång, däremot har hon för första gången någonsin startat en egen podcast.
– Den fokuserar framför allt på det själsliga, som ju är något som intresserar mig väldigt mycket. Ett ämne jag verkligen tror behövs, inte minst i dessa tider.
Agneta firar nyår i år med en hel del blandade känslor.
– För många blir det säkert ett väldigt annorlunda nyår den här gången. Jag försöker se det som en nystart med förhoppning om ett mycket bättre 2021 för mänskligheten världen över.
Några speciella traditioner under högtiden har hon inte.
– Nej, det brukar variera ganska mycket vilka jag firar med och var vi är. Men det är sällan några större tillställningar, jag är inte mycket för sådant, utan vill hellre ha mindre sällskap. Så det passar ju extra bra det här året.
Det enda som alltid är givet är skålande i champagne vid tolvslaget. Festmaten kommer troligtvis bestå av en vegetarisk rätt, något Agneta gått över mer och mer till på senare tid.
– Frånsett att jag äter ägg och fisk. Men det är inte så att jag absolut inte kan äta kött. Om jag blir bortbjuden brukar jag äta det som serveras.
Angående om det finns någon ny kärlek att skåla in det nya året med, vill Agneta helst hålla privat.
Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…
… laga nyårsmiddag?
– Jag tycker att det har blivit roligare och roligare att laga mat på senare år, speciellt att testa nya recept och när man gör något extra gott som på nyårsafton. En åtta.
… vara en bra värd för en nyårsfest?
– En åtta, om det gäller mindre tillställningar. Jag är inte så mycket för att arrangera stora fester, då stressar jag lätt upp mig om jag har allt ansvar själv. Det är viktigt för mig att alla gäster har kul och trivs.
… hålla dina nyårslöften?
– Jag lever så himla bra och är så mån om att må bra att jag inte behöver ge några nyårslöften. När jag bestämt mig för något brukar jag vara bra på att hålla det. En tia.
… vara romantisk?
– Jag är en väldigt kärleksfull och fysisk person som tycker om romantik och att bli uppvaktad. En åtta.
… dansa?
– En åtta – i alla fall när det gäller fridans. Hellre det än när jag var med i Let´s dance och följde en koreografi.