Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Abba-fansens bästa minnen av supergruppen: ”Hela livet har formats av musiken”

16 sep, 2021
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster syns Ann Dahlqvist fotograferad på Abba-museet. Till höger syns Abba i scenkläder på ett fotografi från 70-talet.
Abba är tillbaka! 40 år efter splittringen är Sveriges mesta supergrupp äntligen återförenade och planerar såväl skivsläpp som ett unikt konsertupplägg. Här berättar tre av Abbas största fans om sina bästa Abbaminnen – och vad de tycker om återkomsten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Peter Palmquist: ”Abba har varit med mig i alla stora steg i livet”


För Peter Palmquist började intresset för Abba redan när han som åttaåring såg gruppen framföra Ring ring i Melodifestivalen år 1973. Peter, som växte upp nära Vallentuna utanför Stockholm där gruppen bodde under många år, minns fortfarande när hans mamma pekade ut Agnetha och Björn i matbutiken.

– De hade avklippta jeansshorts, deras dotter Linda låg i barnvagnen och i mitt minne var en av dem barfota. När de kom fram till kassan hade de glömt plånboken hemma. Det var extremt vardagligt, säger han.

Benny Andersson tillsammans med Peter Palmquist.
Peter Palmquist har träffat Abba-medlemmarna flera gånger. Här tillsammans med Benny Andersson.

När Waterloo kom året därpå, var Peter fast på allvar. Han blev djupt berörd av musiken och sedan dess har känslan inte släppt taget om honom.

– Det var känslomässigt på ett sätt som jag inte upplevt tidigare. Det var något med musiken som jag inte kunde förklara, och som jag fortfarande inte riktigt kan förklara. I samband med Waterloo började jag också klippa ut artiklar och bilder ur tidningar. Min mormor jobbade i en kiosk så hon plockade hem alla löpsedlar med Abba till mig. Jag har nog varje löpsedel som kommit sedan dess.

Hör Benny spela nya Abba-låten "I still have faith in you"Brand logo
Hör Benny spela nya Abba-låten "I still have faith in you"

I dag har Peter hunnit bli 57 år gammal och Abba har kommit att prägla hans liv i stor utsträckning. I sin bostad har han ett helt rum fullt av minnessaker och samlarobjekt. Vissa exklusiva LP-skivor och annat som är högt värderat har han valt att förvara på ett annat ställe på grund av inbrottsrisken, men mängder av muggar, affischer, tröjor och dockor föreställande Abba ryms där hemma.

Annons

– För mig är pengavärdet egentligen ointressant. Många av sakerna är säkert helt värdelösa, men de är viktiga för mig. Jag brevväxlade med Frida under några år, och de breven är viktiga för mig eftersom jag känner att de kopplar mig till musiken och till dem.

Abbas comeback

  • För första gången sedan de ”tog en paus” 1982, meddelade Abba den 2 september i år att de släpper ett helt nytt albumVoyage, som kommer ut den 5 november.
  • Samma dag släpptes de två första låtarna från det nya albumet – I still have faith in you och Don't shut me down.
  • Under en sändning på Youtube avslöjades också att Abba planerar en konsert i en specialdesignad arena i London – Abba Arena. Den ska rymma drygt 3 000 personer, och Abba-medlemmarna kommer att uppträda digitalt. Under månader har man fångat deras rörelsemönster och nu skapat fyra avatarer som ska uppträda på scenen.
  • Konserten Abba Voyage har premiär den 27 maj 2022.

Vid flera tillfällen har Peter också fått träffa de stora idolerna. Han har besökt dem i studion, träffat dem i replokalen – och blivit skjutsad i Fridas röda Lamborghini som 14-åring. Han säger att de alla är jordnära människor utan divalater. Men vem som är trevligast av de fyra kan han inte säga.

– Det är som att fråga vilket av mina barn jag tycker mest om – det går inte att svara på!

Sedan flera år arrangerar Peter Abba-vandringar hemma i Vallentuna, med upp till 200 besökare varje gång. Där pekade han ut tidigare bostäder, replokaler och inspelningsplatser för de tillresta fansen. En gång fanns en japansk prinsessa bland besökarna. Peter har också länge varit engagerad i den officiella fanklubben och bland annat skrivit och redigerat artiklar i klubbens medlemstidning.

Abba 1974.

Musiken har med andra ord påverkat Peter i hög utsträckning.

– Hela livet har formats av musiken. Abba har varit med mig i alla stora steg i livet – under den första förälskelsen, när mitt första barn föddes. Jag har svårt att komma ihåg vilket år något hände, men jag minns till exempel att min son föddes samma år som en viss skiva släpptes. Musiken är det grundläggande, den har utvecklats i takt med mig.

Annons

På samma sätt tycker han att de två nya låtarna, I still have faith in you och Don't shut me down, är lätta att relatera till. Artisterna har blivit äldre, precis som Peter själv och han säger att han närmast blev lättad när han hörde dem första gången.

– Jag var lite rädd innan – kommer de att hålla? Men jag kan konstatera att det låter som Abba, de har inte anpassat sig efter hur musik låter i dag. Samtidigt har de gått vidare, det hörs att Frida är över 70 för hon har en annan röst i dag. Den största magin sker när hennes och Agnethas röster möts, det är helt otroligt.

Ann Dahlqvist: ”Musiken har hjälpt mig jättemycket”

Ann Dahlqvist, 47, i skånska Höör har älskat Abba så länge hon kan minnas. Hon föddes samma år som gruppen släppte Waterloo, 1974.

– Men jag föddes först i september, så jag brukar säga att jag började gilla Abba redan i mammas mage. Sedan dess har jag alltid gillat dem, alltid. Ibland önskar jag att jag var född tidigare, så att jag hade fått uppleva Abba-eran under 70-talet på riktigt. Nu minns jag bara lite sporadiskt hur pappa spelade Abba på kassettband där hemma, säger hon.

Abba-fanet Ann Dahlqvist i sitt arbetsrum på skolan där hon jobbar som skolsköterska. På väggen hänger flera bilder på favoritgruppen.
I sitt arbetsrum på skolan där hon jobbar som skolsköterska har Ann Dahlqvist sett till att pryda väggarna med favoritgruppen.

Under tonåren hände det mer än en gång att Anns kompisar blev irriterad på henne. Medan de ville lyssna på Madonna, Pet shop boys eller A-ha, envisades Ann med att fortsätta spela Abba.

– De tyckte att Abba var förlegade, men jag bara fortsatte att tycka att de var jättebra. Mina kompisar förstod nog aldrig vad Abba betydde för mig. Musiken har hjälpt mig jättemycket genom hela livet. När jag har känt mig nere och ledsen, har jag satt på musiken och blivit glad igen.

Annons

Det är just glädjen och lyckokänslorna som Ann menar är det speciella med Abbas musik. Genom alla år har hon aldrig hittat någon annan grupp som kan förmedla något liknande genom sitt sound.

– Jag känner en enorm glädje när jag hör dem, en känsla av att få lov att dansa och sjunga. Man kan inte bli annat än glad. Det är ren magin, jag kan inte förklara det på något annat sätt.

Abba-medlemmarna som pärlplattor. Den inramade tavlan hänger hemma hos Ann Dahlqvist i Höör.
En före detta kollega pärlade Abba-medlemmarna och gav till Ann i present en gång. Gåvan hänger givetvis på väggen hemma i Höör.

Att Ann är ett stort Abba-fan har inte undgått någon i hennes omgivning. På skolan där hon jobbar som skolsköterska brukar eleverna länge stå och beundra hennes Abba-vägg.

– Den är en väldigt bra isbrytare innan ett hälsosamtal. När niorna gick ut förra året hade de utsett personalen till olika saker och då blev jag ”the craziest Abba-fan”. Den medaljen hänger här i mitt rum nu.

När så de nya låtarna släpptes i början av september, var Ann på helspänn. Hon arbetade som funktionär på ett lopp för barn under dagen och vid ett lugnare tillfälle lyckades hon koppla upp sin telefon för att höra världspremiären av låtarna.

Ann utsågs till ”craziest Abba-fan” av niorna på skolan där hon jobbar.

– Tårarna började rinna direkt. Där stod jag och grät mitt i loppet! När jag hörde introt till I still have faith in you grät jag ännu mer, det var så pampigt. Man hör glädjen i deras röster igen. Jag har redan beställt det nya albumet på vinyl, jag bara måste ha det!

Annons

I början av 80-talet blev Ann medlem i Abbas fanklubb. Efter ett långt uppehåll, bestämde hon sig för några år sedan att gå med igen – ett beslut hon inte har ångrat en sekund. Tack vare den har hon fått nya vänner över hela världen som delar hennes intresse.

– Jag har bland annat lärt känna en kvinna i England som har lärt sig svenska enbart på grund av Abbas musik. Vi brukar prata på Zoom ibland och när de nya låtarna släpptes chattade vi en hel helg. Min familj – jag har man och två barn – är inte alls särskilt intresserade av Abba, och därför är jag så glad att jag har min kompis i England, för hon förstår precis vad jag menar och vilken stor grej Abbas comeback är för mig.

Agneta Norrgård: ”För mig är Abbas musik det största”

I Kvissleby utanför Sundsvall bor förskolepedagogen och läsfrämjaren Agneta Norrgård, 51. Kanske var det oundvikligt att hon skulle komma att bli ett Abba-fan av rang – är man uppkallad efter Agnetha Fältskog så är man. Hennes första möte med deras musik är från Eurovision-vinsten med Waterloo 1974. En fyraårig Agneta väcktes mitt i natten av sin mamma.

– Hon sprang in och ropade ”flickor, flickor, vakna – Abba har vunnit”. Jag var mest yrvaken och jätteförvånad, men jag och min syster tassade ner i pyjamas och jag minns att det var ett stort ögonblick på något sätt, säger hon.

Agneta Norrgård på Abba-museet i Stockholm.
Agneta Norrgård under ett besök på Abba-museet i Stockholm.

Efter vinsten var Abba världens kanske mest eftertraktade band. Men då var en Sverigeturné redan inplanerad – och Agneta fick följa med sin mamma när de spelade på Köpmanberget i Hudiksvall.

Annons

– Det var helt unikt eftersom hela världen skrek efter dem då. Jag minns att jag satt på mammas axlar och att det var sent på kvällen. Det var jättemycket folk, allt var kolsvart, jättehög musik och så en ljusshow som inte liknande någonting jag tidigare hade sett. Det var storartat.

Sedan dess har Abba varit en självklar del av Agnetas liv. Som barn lärde hon sig engelska med hjälp av skivomslagen och på roliga timmen på fredagar uppträdde hon alltid som Frida. I tonåren förmådde hon sina föräldrar att köra in till stan varje gång ett nytt album kom ut, helst samma dag de släpptes. Genom åren har hon samlat tidningsurklipp.

Agneta Norrgård med texthäftet från musikalen Kristina från Duvemåla, signerat av Björn Ulvaeus och Benny Andersson.
Agneta med texthäftet från Kristina från Duvemåla med personlig hälsning från Björn och Benny.

– För mig är Abbas musik det största. Det handlar om det musikaliska, hur instrumenten tar sina egna melodislingor och hur de blir så kompletta ihop. Det är som musikens Rolls-Royce, man saknar ingenting. Och texterna kan ibland framstå som banala, men är ändå så snillrika och har ett genomtänkt budskap. Jag tycker också att de har ett mod rent musikaliskt – de vågar göra det de känner för. Jag ryser bara jag pratar om det.

Abbas återförening får naturligtvis två tummar upp av Agneta. Hon hoppas att en dag få uppleva konserten med gruppens avatarer och älskar redan nu de två första låtarna från kommande skivan.

Ett axplock ur Agneta Norrgårds Abba-skivsamling.
Ett axplock ur Agnetas Abba-skivsamling.

– Att de gör det här av kärlek till musiken och till varandra, det är så vackert. Att de skriver en hyllning till sig själva är ju genialt och sättet de presenterar den på är strålande. Det är de som äger produktionen, jag är säker på att alla fyra varit med och påverkat den på samma sätt som de alltid gjort. De nya låtarna går varma här hemma nu och när jag inte lyssnar längtar jag efter dem.

Annons