Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

10 trädgårdsböcker att inspireras av på bokrean

12 feb, 2019
author Fredrik Rubin
Fredrik Rubin
Vi har valt ut 10 trädgårdsböcker från årets bokrea.
Våren är runt knuten och det har blivit dags för årets bokrea. Vi har gottat ner oss i en uppsjö av trädgårdsböcker och valt ut 10 stycken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nog för att det finns många bra trädgårdsartiklar, bloggar, Facebook-grupper och Instagram-konto som alla erbjuder kunskap och inspiration. Men det är något visst med den tryckta boken trots allt. Att i lugn och ro, utan någon skärm, bläddra och drömma sig bort.

Under året upplaga av bokrean erbjuds finns det gott om trädgårdsböcker. Vi har valt ut tio stycken som täcker ett brett spektra av trädgårdsodling.

1. Skillnadens skörd

Sara Bäckmo är en av landets framstående trädgårdsbloggare och författare till boken Skillnadens skörd: mat från trädgården året om. I hennes trädgård växer 150 sorters grönsaker. En del skördas på våren och sommaren och andra på hösten och vintern.

Vill du också kunna skörda grönsaker varje dag året runt så kan hennes bok vara något för dig. Du får lära dig skörderegler som på flera sätt går tvärtemot vad många tidigare trott. Du får också ta del av recept på hur du tar tillvara dina skördade godsaker.

ANNONS Läs mer och köp här.

2. Gödsel: om trädgårdens näringsliv

Vill du ge din trädgård och de växter du planterar bästa möjliga förutsättning att frodas och utvecklas? Den frågan ställer författaren Tina Råman som i sin bok Gödsel: om trädgårdens näringsliv i vilken hon lyfter fram gamla beprövade gödselmetoder. Syftet är att visa på hur du kan odla resurseffektivt och miljösmart.

Genom att lära känna din jord vet du hur du ska ta hand om den på bästa sätt. I boken lär du dig mer om markens hjältar, mikroorganismerna, och kan fördjupa dig i viktiga näringsämnen och skillnaden mellan konstgödsel och naturgödsel. Att sakerna stämmer kan du vara tämligen säker på, boken är nämligen faktagranskad av Karl-Johan Bergstrand, agronomie doktor i trädgårdsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Annons

ANNONS Läs mer och köp här.

3. I trädgårdsmästarens spår

Elisabeth Svalin Gunnarsson är skribent och fotograf med huvudfokus på trädgård, historia och arkitektur. I hennes bok I trädgårdsmästarens spår, får du ta del av gamla tiders trädgårdsmästares kunskaper. En bok full med knep som fungerar även idag.

Boken tar avstamp i den den viktorianska tiden i Storbritanien och Sverige från sekelskiftet 1900 fram till andra världskriget. Det handlar om allt från hur regnvatten tas tillvara, till hur du odlar på liten yta och blir självförsörjande på grönsaker även med en liten trädgård.

ANNONS Läs mer och köp här.

4. Trädgårdsbok för nybörjare

Om du är nybörjare på det här med att odla så kan Emily Bone och Abigail Wheatleys bok Odla! trädgårdsbok för nybörjare, vara något för dig. Boken erbjuder tips anpassade både för dig som vuxen liksom för barn.

Frågor som besvaras är exempelvis vad och när du ska så och skörda och hur en balkong eller ett fönsterbräde kan vara utmärkt för din odling. Boken innehåller lekfulla illustrationer och tydliga steg-för-steg-beskrivningar. Fokus är på glädje och att odling ska vara roligt.

ANNONS Läs mer och köp här.

5. Trädgårdslegender

Det finns en lång rad passionerade entusiaster som format Sveriges moderna trädgårdskultur. I boken Trädgårdslegender : profilerna, livsverken, deras bästa råd har författaren Lisa Ising träffat några av dessa.

De bjuder in till sina egna gröna världar och delar med sin av sin kunskap. Du får bland annat glänta på grinden till Lotte Möllers privata wild garden och njuta av Linnékännaren Karin Berglunds doftande växtsamling. Boken innehåller bilder tagna av några av landets främsta trädgårdsfotografer.

Annons

ANNONS Läs mer och köp här.

6. Trädgårdsmästarens anteckningar

I boken Trädgårdsmästarens anteckningar : en odlares framgångar och misslyckanden

av författaren André Strömqvist, får vi ta del av en okänd trädgårdsmästares anteckningar. Anteckningar som visar sig vara rena guldgruvan.

Trädgårdsmästaren har månad för månad skrivit om sitt arbete, och genom anteckningarna sprids kunskap och erfarenhet. Det handlar om allt från sådd till skörd, till att samla fröer och hur du ympar ett träd.

ANNONS Läs mer och köp här.

7. Köksträdgården

Författaren Sanna Töringe beskriver köksträdgården som juvelen i hennes trädgård. Fänkålen, salladshuvuden och kronärtskockorna är stolta exempel. I boken Köksträdgården – planering, odling, recept få vi ta del av handfasta råd om allt från planering, anläggning, sådd, skörd och skötsel av din egen köksträdgård.

Oavsett om den är liten eller stor så utlovas tips och råd som passar dig. I boken får du också ta del av recept på hur du kan använda din skörd.

ANNONS Läs mer och köp här.

8. Frön från exotiska frukter

I boken Så frön från exotiska frukter – sätt kärnor, frön och knölar låter författaren Eva Rönnblom dig ta del av en lång rad tips när det kommer till att odla exotiska frukter. För det finns en lång rad av dessa vars frön går utmärkt att odla i Sverige, åtminstone inomhus.

Eva är själv en amatörodlare och svarar med sina egen erfarenhet som grund på frågorna om hur lyckat det är att odla mango, pinjenötter och kaffebönor. För faktum är att din vanliga livsmedelsbutik har kärnor överallt i fruktdisken. Allt du behöver göra är att äta upp frukten och spara kärnan. Boken innehåller råd om 40 frukter och knölar.

Annons

ANNONS Läs mer och köp här.

9. Trädgårdens odling under 200 år

I boken Hallonlandet: trädgårdens odling under 200 år, går författaren Eva Blomberg igenom trädgårdens historia. Du får ta del av en lång rad berättelser från olika århundraden. Exempelvis hur staten ville att bärbuskar skulle odlas för att få fram ett gott vin på 1700-talet.

Du får också läsa om hur rasbiologin påverkade trädgårdsodlingen, då det inte längre var smaken som stod i förgrunden utan avkastning och rationalitet. Sjukdomar och skadedjur skulle bekämpas.

10. Odla året om

I boken Odla året om ger författaren Lena Israelsson dig tips om hur du kan, som bokens titel lyder, odla året om. Med enkla råd får du veta hur hur du kan odla på sommaren för att skörda på vintern. Du får också tips på vilka grönsaker, örter och kryddor som passar de olika årstiderna. Det handlar till stor del om planering, men också att känna till växternas behov och egenskaper. Boken ger dig 40 exempel för att kunna skörda året om.

ANNONS Läs mer och köp här.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Läs också: Ät dig frisk! 10 tips på bokrean

Annons